Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

KM sola 2014.gadā mākslas un mūzikas skolās izglītot par 11,5% vairāk audzēkņu

Ieviešot jaunās izglītības programmas, Kultūras ministrija sola 2014.gadā mākslas un mūzikas skolās izglītot par 11,5% jeb 2524 audzēkņiem vairāk.

Par to trešdien Latvijas Pašvaldību savienības domi informēja kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V).

Ministre uzsvēra, ka galvenais ir nodrošināt mūzikas un mākslas skolu plašu pieejamību, lai sekmētu radošas personības veidošanos, veidotu nacionālās valsts identitāti un uzturētu Dziesmu svētku tradīcijas nepārtrauktību un kvalitāti.

Vienlaikus KM sola nodrošināt talantu-izcilību atlasi un sekmēt viņu profesionālo virzību un radošo izaugsmi.

Savas vadītās ministrijas izvirzītos mērķus ministre Ēlerte pamatoja arī ar vecāku aptauju par to, kas ir būtiskākie bērnu ieguvumi, mācoties mākslas vai mūzikas skolā. 6033 respondenti bija atbildējuši, ka mūzikas vai mākslas skola attīsta bērnu par radošu un patstāvīgu personību. 5633 aptaujātie par svarīgāko norāda iespēju profesionāli apgūt kāda mūzikas instrumenta spēli, 3988 - iespēju mācīties pie profesionāliem pedagogiem - radošām personībām, 2811 - vispusīgas izpratnes par mūziku un mākslu veidošanu un tikai 480 - iespēju iemācīties zīmēt, gleznot, veidot.

Patlaban Latvijā ir trīs akadēmijas un viena profesionālās augstākās izglītības mācību iestāde, 16 profesionālās vidējās kultūrizglītības iestādes un 142 pašvaldību mūzikas un mākslas skolas.

Kultūras ministre Ēlerte uzsvēra, ka reforma nepieciešama arī tāpēc, ka pašvaldību mūzikas un mākslas skolās mācās tikai 9,59% vispārizglītojošo skolu audzēkņu vecumā no septiņiem līdz 19 gadiem. 2010./2011.mācību gadā bija 21 682 audzēkņi.

Tikai 10% jeb 117 mūzikas skolu absolventi un 25% jeb 142 mākslas skolu absolventi turpina izglītību mūzikas un mākslas vidusskolā. Samazinās arī absolventu skaits: 2007./2008.mācību gadā bija 2032 absolventi, 2009./2010.gadā - 1954 absolventi.

Kultūras ministre Ēlerte aicināja pašvaldību vadītājus vairāk iesaistīties kultūrizglītības attīstībā ne tikai ar finansējumu, bet arī ar sadarbību, definējot vietējās vajadzības un ietverot kultūrizglītību novada attīstības plānošanas kontekstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas