Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

KNAB melnais zirdziņš

Prokuratūra noskaidrojusi, ka galvenais varonis KNAB pazudušās naudas lietā ir nevis par slepeno lietvedību atbildīgā Indra Veipa, bet gan viņas padotais — Jānis Imša. Kur palikuši viņa nozagtie 100 000 latu, nav zināms Jau mēnesi par zagšanu apsūdzētais KNAB darbinieks Jānis Imša uz darbu neiet.

Kamēr viņa ģimene turpina ierastās ikdienas gaitas, J.Imša dienas aizvada mājās, Pārdaugavas klusumā. Gaiši zilā divstāvu privātmāja ar puķu podiem jau kopš padomju laikiem pieder J.Imšas sievas vecākiem. Spriežot pēc zemesgrāmatas datiem, patlaban īpašnieku vidū ir arī J.Imša sieva Kristīne. Ēka pirms dažiem gadiem rekonstruēta. Lai to izdarītu, J.Imšas sievas ģimene ņēmusi bankā 80 000 latu kredītu. J.Imšam pašam nekā no šīs idilles nepieder. Viņa amatpersonas deklarācija rāda, ka KNAB darbinieks pirms trim gadiem līzingā nopircis melno Hondu. Par vidēji 800 latu lielo algu viņš to varēja atļauties. Nekas neliecina, ka šis cilvēks pēdējos gados būtu iztērējis ap 100 000 latu. Šādas summas zādzībā viņu vaino prokuratūra. Iespējams, skaitlis būs vēl lielāks, jo pārbaude turpinās. J.Imšas priekšniece Indra Veipa tiek turēta aizdomās par aptuveni 30 000 latu zādzību. Arī I.Veipai nekādas lielas mantas nav — dzīvoklis daudzdzīvokļu mājā Juglā un vidēji dārgs auto. Kur abi lika nozagto naudu, joprojām nav zināms. Prokuratūra jau noraidījusi izskanējušās versijas, ka tā ieguldīta nekustamajos īpašumos. Taču naudai šajā gadījumā varētu izrādīties būtiska nozīme. Tā varētu palīdzēt izprast, vai notikušais bija negodprātīgu darbinieku rīcība vai provokācija. Ja pēdējais, tad kādēļ kā KNAB melnais zirdziņš izvēlēts tieši J.Imša?

Apķērīgs, bet slinks


J.Imša ir operatīvais darbinieks ar pieredzi. Strādājis ekonomikas policijā. Grūdiens J.Imšas karjerā bija vērienīgas narkotiku lietas atklāšana. Viņš strādāja grupā, kas nu jau pirms desmit gadiem Rīgas lidostā ar gandrīz diviem kilogramiem kokaīna aizturēja ar modes biznesu saistītos Rolandu Privertu un Dairu Silavu. Pēc šīs lietas, J.Imšu pārcēla uz kriminālpoliciju, kur viņa darbs bija tieši saistīts ar narkotiku apkarošanu. Krimināpolicijas šefs Jānis Vonda J.Imšu atceras kā patīkamu cilvēku, kurš izcēlies ar zināmu inteliģenci. Kā operatīvo darbinieku viņš gan J.Imšu nevēlas raksturot, jo pēc aptuveni pusgada J.Imša aizrotēja tālāk uz kriminālpolicijas pārvaldi. Šeit viņš strādāja priekšnieka Valda Pumpura tiešā pakļautībā, kas viņu arī paņēma sev līdzi uz jaunizveidoto KNAB.

V.Pumpura atcerējās, ka KNAB J.Imšas pienākumos ietilpa operatīvo darbību instrukciju izstrāde, kas pēc tam tika saskaņotas ar prokuratūru. Tai skaitā instrukcijas, pēc kurām uzglabāja operatīvos līdzekļus, gan arī kratīšanas laikā izņemto naudu. Vēlāk J.Imša kopā ar savu priekšnieci I.Veipu bija atbildīgi par šo līdzekļu uzglabāšanu. Abi strādā kopā praktiski no KNAB pirmsākumiem. Būdami klāt pie iekšējo dokumentu izstrādes, I.Veipa un J.Imša labi zināja instrukciju vājos punktus un kontroles trūkumu. Abu darbinieku pārraudzībā atradās arī operatīvie līdzekļi, kas tiek izmantoti slepenas aparatūras iepirkšanai. Kad pērn Valsts kontrole operatīvo līdzekļu uzskaitē konstatēja nepilnības, abi atbildīgie darbinieki I.Veipa un J.Imša pēkšņi ilgstoši sāka slimot. Ievārīto putru nācās izstrēbt citiem. Kārtējā reizē, kad I.Veipa ieradās pagarināt slimības lapu, viņai palūdza atvērt seifu. Rezultāts bija šokējošs.

Izgāztas lietas


Zādzība KNAB ir dubultsitiens. Sagrauta ir ne tikai KNAB reputācija, bet, iespējams, izgāztas arī iesāktās lietas. Nozagtā nauda vienlaikus kalpoja arī kā pierādījumi dažādos kriminālprocesos. Tās pazušana var būtiski ietekmēt kriminālprocesu izmeklēšanas gaitu vai pat izgāzt lietu. I.Veipa un J.Imša kā operatīvie darbinieki ar stāžu to labi apzinājās. Līdz ar to viņi arī zināja, ka pieķerot sods būs dubultsmags.

Abu vainu gan būtiski varētu mīkstināt apstāklis, ja pēkšņi izrādītos, ka nauda nav pazudusi, un to atdotu. Līdz ar to arī nodarītais kaitējums būtu mazs un tiesa varētu lemt par nosacītu sodu. Toties KNAB reputācija būtu sagrauta un, visticamāk, nomainīts arī KNAB šefs Aleksejs Loskutovs. Viņa pienākumos ietilpa novērst šādus riskus.

Patlaban skaļākie aicinājumi atcelt A.Loskutovu izskan no to politiķu puses, kuru partijas biedriem vai to pietuvinātiem cilvēkiem KNAB sagādājis nepatīkamus mirkļus. Tautas partijas smagsvars Gundars Bērziņš vēl pirms zādzības izmeklēšanas sākšanas jau zināja teikt, ka pazuduši vairāk nekā simts tūkstoši latu. Tobrīd pazudušās summas apjomus nezināja ne prokuratūra, ne arī KNAB.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas