Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

KNAB: Ziedojumu prakse partijām nemainās

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs secinājis, ka ziedojumu prakse politiskajiem spēkiem nemainās.

Par to liecina saņemto ziedojumu apjoms pērn pirmajā pusgadā un šogad, proti, pirms vēlēšanām partijām ziedo vairāk nekā starpvēlēšanu periodos. Ja pagājušajā gadā, kas bija Saeimas vēlēšanu gads, politiskajiem spēkiem kopumā ziedots 1,775 miljoni eiro, šogad šī summa bijusi vien 442 444 eiro, teikts KNAB ziņojumā par darbību šā gada pirmajos sešos mēnešos.

Veicot ziedojumu, biedru un iestāšanās naudu pārbaudes, KNAB amatpersonas pieņēmušas desmit lēmumus par 2013.gadā un 2014.gadā saņemtā pretlikumīgā finansējuma 30 509 eiro ieskaitīšanu valsts budžetā.

Kopumā par politisko organizāciju finansēšanas likuma un Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma normu pārkāpumiem pārskata periodā ir sākta 31 administratīvā pārkāpuma lieta. 2015.gada pirmajos sešos mēnešos ir pieņemti 29 lēmumi administratīvo pārkāpumu lietās, no kuriem 28 gadījumos ir piemērots naudas sods, savukārt vienā gadījumā, pārkāpumu atzīstot par maznozīmīgu, izteikts mutvārdu aizrādījums.

KNAB ziņojumu šodien bez diskusijām pieņēma valdības sēdē.

LETA jau ziņoja, ka birojs pirmajā pusgadā kopumā ir pabeidzis 224 pārbaudes valsts amatpersonu darbības kontroles jomā, liecina valdībā iesniegtais KNAB ziņojums.

Veikto pārbaužu laikā KNAB ir izvērtējis 81 amatpersonas darbību, pārbaudot 662 amatpersonu deklarācijas, kas ir par 121 deklarāciju vairāk nekā 2014.gada pirmajā pusgadā.

Saistībā ar likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu, aizliegumu un pienākumu neievērošanu pirmajos sešos mēnešos 131 gadījumā ir sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Pirms gada šajā pašā periodā lietvedība par pārkāpumiem tika sākta 77 gadījumos.

Pirmajā pusgadā KNAB ir pieņēmis 104 lēmumus administratīvā pārkāpuma lietā, kas ir par četriem vairāk nekā pērn šajā laika posmā. Nauda sods piespriests 56 valsts amatpersonām, tās kopējais apmērs ir 5500 eiro. Savukārt 44 gadījumos ziņas par administratīvo pārkāpumu bija pietiekamas, lai birojs konstatētu, ka izdarītais pārkāpums ir maznozīmīgs, un pieņemtu lēmumu neuzsākt administratīvā pārkāpuma lietvedību, izsakot mutisku aizrādījumu. Tāpat pirmajos sešos mēnešos septiņām personām lūgts atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus, kuru kopējā summa bijusi 4266 eiro.

Saskaņā ar KNAB statistiku lielākā daļa jeb 74% no sodītajām amatpersonām ieņem amatus pašvaldību, bet pārējie valsts iestādēs. Savukārt lielākā daļa jeb 44% pārkāpumu, ko veikušas amatpersonas, saistīti ar valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumu neievērošanu, tai skaitā vairāk nekā pusei gūstot neatļautus ienākumus. Daļa gadījumu - 27% - saistīti ar valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā, kad amatpersonas radinieki vai darījumu partneri ir bijuši personiski vai mantiski ieinteresēti. Vēl 16% gadījumu saistīti ar noteikto ierobežojumu rīkoties ar valsts vai pašvaldības mantu pārkāpšanu. Savukārt atsevišķi gadījumi saistīti ar komercdarbības ierobežojumu un ziedojumu pieņemšanas ierobežojumu pārkāpšanu, bet viens gadījums ar informācijas izpaušanu mērķiem, kas nav saistīti ar amata pienākumu veikšanu.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas