Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Koalīcijas sēdē par Lemberga izteikumiem ZZS nepārstāv faktiskie līderi

Koalīcija asi nosoda Ventspils mēra Aivara Lemberga nicinošos izteikumus par NATO karavīriem un klātbūtni Latvijā un prasa viņa vadītās partijas Latvijai un Ventspilij viedokli šajā jautājumā, piektdien pēc koalīcijas ārkārtas sēdes pavēstīja premjere Laimdota Straujuma (Vienotība).

Lemberga vadītajai partijai Latvijai un Ventspilij ir sadarbības līgums ar valdošajā koalīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Tās faktiskie līderi, kuri parasti pauž partijas nostāju svarīgos jautājumos, šoreiz koalīcijas sēdē nepiedalījās. Šo politisko spēku sēdē pārstāvēja Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars. Straujuma teica, ka iepriekš par to bijusi informēta telefoniski.

"Koalīcija norobežojas no partijas Latvijai un Ventspilij priekšsēdētāja Aivara Lemberga politiskajiem paziņojumiem un mēs lūdzam formulēt savu nostāju konkrētajā situācijā un par NATO spēku klātbūtni Latvijā," teica Straujuma.

LZP valdes priekšsēdētājs Tavars un valdības vadītāja uzsvēra, ka Latvijai un Ventspilij ir sadarbības līgums ar ZZS un to valdībā nepārstāv neviens cilvēks, līdz ar to koalīcijai būtu grūtības noteikt kādas sankcijas pret šo partiju.

Straujuma uzsvēra, ka valdības vārdā izsaka pateicību par NATO spēku klātbūtni Latvijā un konkrētie incidenti, kuros iesaitīti un cietuši NATO karavīri, ir policijas izmeklēšanas kompetence.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija) atzina, ka NATO jūrnieku uzvedība mēdz radīt sarežģījumus ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs. Tas attiecas gan par huligānismu, gan nepakļaušanās policijas pavēlēm.

"Šajā situācijā nepakļaušanās [policijas prasībām] vairāk bija saistīta ar nevēlēšanos atklāt savu identitāti, bet ar Militārās policijas atbalstu šīs personas tika identificētas un samaksāja sodus," skaidroja ministrs.

Incidenti Ventspilī ir sadzīviska rakstura gadījumi, taču "tie nekad nav tik ļoti politizēti, kā šajā gadījumā," teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija).

"Lemberga kungs jau aprīļa sākumā sāka stāstīt, ka ir piedzērušies karavīri un lietojis visu šo retoriku. Es uzskatu, ka šie ir jautājumi, kas ir jārisina policijai un pašvaldībai, nodrošinot savā teritorijā kārtību, taču tas, kā tas tiek pavērsts par pamatīgu NATO antikampaņu.. Es tomēr aicinātu nejaukt šīs lietas pēc būtības," teica Rinkēvičs.

Koalīcijas pārstāvji pašlaik nekomentēja, kāda rīcība varētu izrietēt, saņemot Latvijai un Ventspilij viedokli par notikumiem Ventspilī. Taču Rinkēvičs uzsvēra, ka Lemberga izteikumu dēļ daudziem vēstniekiem nācies skaidrot, ka tas ir viņa personīgs viedoklis un tam nav nekāda sakara ar koalīcijas redzējumu.

Jau ziņots, ka Lembergs nosūtījis vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, kā arī Latvijas aizsardzības un ārlietu ministram, kurā saistībā ar NATO jūrnieku uzvedību Ventspilī prasa atvainošanos. Cita starpā viņš norāda: "Tā kā daļa militārpersonu ignorēja Latvijas Republikas likumus, viņu uzvedība drīzāk atbilst okupantu uzvedībai." 

Nosodījumu Ventspils mēra izteikumiem paudusi Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija), aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība), kurš paziņojis, ka Lembergs rada draudus Latvijas valsts drošībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas