Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Kredītiestāžu likuma virzīšanas laikā Saskaņai ziedojuši ar Parex saistīti cilvēki

Bijušā AS Parex banka līdzīpašnieka, baņķiera Valērija Kargina dēls Rems Kargins un vēl viens bijušais _Parex bankas _vadošs darbinieks aprīlī ziedojuši kopumā 19 000 latu Sociāldemokrātiskajai partijai Saskaņa, kurā apvienojušās vairākas apvienību Saskaņas centrs (SC) veidojošās partijas. Tieši SC Saeimas frakcija aprīlī parlamentā virzīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuri, ekspertu vērtējumā bija izdevīgi_ Parex bankas _bijušajiem īpašniekiem.

Pirms nedēļas SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs nenoliedza, ka bijušie akcionāri būtu pauduši savas idejas apvienības deputātiem, bet grozījumi izstrādāti un to autors ir frakcija, nevis kāds ārpus parlamenta.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datubāze liecina, ka R. Kargins Saskaņai ziedojis 9000 latu 27. aprīlī. Vēl 10 000 latu Saskaņai 26. aprīlī ziedojis Andris Riekstiņš, kurš iepriekš bija Parex bankas Maksājumu karšu daļas vadītājs, bet kopš februāra iecelts par ātro kredītu izsniegšanas firmas AS MiniCredit padomes locekli. MiniCredit valdē darbojas otrs V. Kargina dēls – Maksims Kargins. Jāpiemin, ka iepriekš A. Riekstiņš partijām ziedojis tikai vienreiz – 2008. gada oktobrī 9500 latus TB/LNNK, kura pārstāv Saskaņai pretēju politisko flangu. R. Kargins partijām iepriekš nav ziedojis.

Jau vēstīts, ka 6. maijā Saeimas Budžeta komisija noraidīja SC iesniegtos grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas varēja kavēt Parex bankas restrukturizāciju un garantēt bijušo bankas akcionāru noguldījumu drošību vai arī tiesības no valsts piedzīt naudu. Lemjot par likumprojekta virzīšanu Saeimā pirmajam lasījumam, pieci komisijas deputāti balsoja «par» , seši - «pret», bet divi parlamentārieši atturējās. «Par» balsoja SC, PCTVL un LPP/LC deputāti, kā arī Kārlis Leiškalns, kurš pārstāv Tautas partiju.

Vēl iepriekš, 29. aprīlī saistībā ar šiem grozījumiem Kredītiestāžu likumā tika sasaukta slēgtā Saeimas Nacionālās drošības komisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas kopsēde, kurā deputāti uzklausīja drošības iestāžu ziņojumus. Drošības policijas sniegtā informācija liecināja, ka šis likumprojekts varētu būt virzīts Parex bankas bijušo akcionāru. «Mēs saņēmām visai skaidru informāciju, no kurienes tam kājas aug,» DB toreiz atklāja kāds informēts avots.

J. Urbanovičs par komisijas sēdē it kā pausto toreiz atbildēja: «Muļķības tās ir.» Viņš pieļāva, ka bijušajiem akcionāriem ir idejas, kuras tie ir pauduši SC biedriem, «bet ideja frakcijā pie mums ir rūpīgi iztirzāta un mēs meklējam formulu, kura neļautu vēl vienu afēru Parex bankā». «Mēs neko vairāk neesam iniciējuši kā vien atklātību šajā restrukturizācijas procesā,» uzsvēra J. Urbanovičs.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas