Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Krieviju pārsteidz Latvijas reakcija par vīzu atcelšanu nepilsoņiem

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško otrdien pauda pārsteigumu par Latvijas un Igaunijas kritiku attiecībā uz Krievijas lēmumu atcelt iebraukšanas vīzas Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem.

"Šāda reakcija, manuprāt, ir visai dīvaina, jo Krievija nav ieviesusi vīzas, Krievija, gluži otrādi, ir par to, lai tiktu noņemti visi šķēršļi," otrdien preses konferencē Maskavā teica Gruško. Viņš arī uzsvēra, ka Latvijā un Igaunijā nepilsoņiem neesot daudzu tiesību un brīvību. "Šāda situācija ir pilnīgi nepieņemama," sacīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja dekrētu, ka Latvijas un Igaunijas nepilsoņi var iebraukt Krievijā bez vīzas. Dekrētā teikts, ka saskaņā ar likumu par iebraukšanu Krievijā un izbraukšanu no tās personas bez pilsonības, kuras ir bijušās PSRS pilsoņi un dzīvo Latvijā vai Igaunijā, varēs iebraukt Krievijā bez vīzas, uzrādot Latvijas nepilsoņa pasi vai Igaunijas ārzemnieka pasi.

Savukārt šo personu nepilngadīgie bērni varēs iebraukt Krievijā bez vīzas, ja viņiem būs Latvijas nepilsoņa pase vai Igaunijas ārzemnieka pase vai arī ja viņi "atbilstošā kārtībā būs ierakstīti pavadošās personas dokumentā un viņiem būs līdzi dzimšanas apliecība".

Reāli bezvīzu režīms sāks darboties ne ātrāk kā pēc vairākām nedēļām, jo Krievijas valdībai vēl ir jāizstrādā kārtība, kādā bezvīzu režīms tiks īstenots.

Latvijas Ārlietu ministrija pagājušajā nedēļā izplatītajā paziņojumā norādīja, ka sekojusi diskusijām Krievijas Valsts domē par lēmumu atcelt vīzu režīmu Latvijas nepilsoņiem.

Latvijas ĀM jau iepriekš paudusi viedokli, ka laikā, kad Eiropas Savienība un Krievija risina sarunas vīzu dialoga ietvaros par savstarpēju ceļošanas atvieglojumu ieviešanu, šāds lēmums, kas skar daļu iedzīvotāju, neveicinās tālāka Eiropas Savienības un Krievijas kopējā dialoga attīstību.

Vienlaicīgi Latvijas ministrija uzskata, ka Krievijas lēmums atcelt vīzu režīmu Latvijas nepilsoņiem nesekmēs Latvijas centienus paātrināt naturalizācijas procesu un izveidot vienotu un integrētu Latvijas sabiedrību, kā arī nenodrošinās iespējas nepilsoņiem izmantot priekšrocības, ko sniedz Eiropas Savienības pilsoņa statuss.

Arī Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets paudis neapmierinātību ar Maskavas lēmumu ļaut Igaunijas nepilsoņiem iebraukt Krievijā bez vīzas. "Šis lēmums diemžēl apliecina Krievijas politikas liekulīgo dabu," teica Paets. Pēc viņa vārdiem, pēdējo 17 gadu laikā Krievija izmantojusi katru iespēju pārmest Igaunijai, ka Igaunijas nepilsoņu naturalizācija noris pārāk lēni.

"Ar savu lēmumu Krievija faktiski bremzē pilsonības piešķiršanas procesu, jo atņem [nepilsoņiem] būtisku motivējošu faktoru pieteikties Igaunijas pilsonībai. Diemžēl jākonstatē, ka Krievija rīkojas pretēji saviem agrākajiem paziņojumiem," Paets piebilda.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas