Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +8 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Kristovskis: jautājumā par ebreju īpašumiem nav vieglas atbildes

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība), runājot par nacistu okupācijas laikā ebrejiem atņemto īpašumu atgūšanu vai to vērtības kompensēšanu, atzīst, ka tas ir smags jautājums.Kristovskis pirmdienas rītā intervijā Latvijas radio sacīja: "Teikšu, ka šeit nav vieglas atbildes, kaut vai tāpēc, ka runa ir par līdzekļiem, kas, acīmredzot, tādā vai citādā veidā nāk no pašreizējo Latvijas nodokļu maksātāju kabatām.

Vai 30 miljoni, vai kāda cita summa, arī tas vēl līdz galam nav aprēķināts un tā vai citādi, tas ir smags jautājums valdībai, vai premjeram, vai ārlietu ministram, vai ministriju speciālistiem, kuriem ir šis jautājums jārisina," sacīja Kristovskis.Šī jautājumu aktualizēšanās tieši šobrīd, pēc ministra teiktā, nav nejauša. "Tas ir tas, ko, acīmredzot, holokaustā cietšo pārstāvju organizācijas sagaida no Latvijas. Vairāku gadu garumā viļņveidīgi šādas prasības ir izvirzītas. Iepriekšējā gadā ASV, kuras ļoti atbalsta palīdzības sniegšanu holokausta upuriem, centās gaidīt jauno Latvijas valdību. Tagad tas ir noticis, budžets ir pieņemts un viņi grib atsākt tās sarunas, kuras iepriekšējās valdības laikā nebija iespējamas," sacīja Kristovskis.Uz jautājumu, vai Latvijai būtu jāmaksā šīs kompensācijas, Kristovskis atbildēja: "Es domāju, ka, ņemot vērā to, kāds ir taisnīguma princips un kāds ir arī iespaids prasītājiem un kādas ir, jāsaka, vispārējās tendences, runājot ar dažādām organizācijām, kuras par vēsturisko patiesību runā, tad, šķiet, ka patiesība ir kaut kur pa vidu. To mēs nevaram izdarīt ar vienu paņēmienu, soli pa solim ir jāpēta situācija, katrs konkrētais īpašums un tad varam saprast, kas galu galā tur sanāk."Jau ziņots, ka pirmdien Latvijā ieradīsies ASV Valsts departamenta īpašais sūtnis Duglass Dāvidsons (attēlā), lai runātu par nacistu okupācijas laikā ebrejiem atņemto īpašumu atgūšanu vai to vērtības kompensēšanu. Latvijas politiķi, amatpersonas un arī Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes vadība paust konkrētus viedokļus atturas.Valsts prezidents Valdis Zatlers par šo jautājumu izteicies ļoti nenoteikti, vien to, ka jāņem vērā "morālie un juridiskie aspekti", un premjerministrs Valdis Dombrovskis piebildis: tas būšot koalīcijas politisks lēmums. Jebkādus komentārus pagaidām atturāss sniegt arī Latvijas ebreju draudžu un kopienu savienība, norāda laikrasts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas