Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kučinskis: Reģionālās partijas tiek veidotas, jo cilvēki vairs neuzticas lielajām partijām

Tendence veidoties arvien jaunām reģionālajām partijām skaidrojama ar iedzīvotāju pārāk mazo uzticību nacionālā līmeņa partijām, portālam Diena.lv sacīja Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis. 

Vietējām partijām ir arī lielākas izredzes gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, jo, kā norāda M.Kučinskis, lielo partiju reitingi ir nokrituši tik zemu, ka atrasties tādā partijā ir pārāk neizdevīgi. Ja kādam cilvēkam jebkurā Latvijas pilsētā jautātu, kurai partijai viņu pilsētas mēram vajadzētu pievienoties, atbilde būtu – tikai ne pie tām Rīgas partijām, novērojis M.Kučinskis.

"Mums šobrīd Latvijā ir tik daudz labu mēru, kuri varētu būt jebkurā partijā un viņi visi tiktu pārvēlētu. Pašvaldību vēlēšanās pārsvarā jau cilvēki ļoti rūpīgi izskata jebkuru sarakstu un ņem vērā tieši personālijas," pauž M.Kučinskis.

Providus pētniece Iveta Kažoka uzskata, ka centieni veidot arvien jaunas reģionālās partijas saistāmi ar cilvēku nevēlēšanos pašvaldību vēlēšanās startēt kopā ar esošajām partijām. "Latvijas likumos joprojām spēkā ir tā prasība, lai varētu startēt lielas pašvaldības vēlēšanās, nepietiek ar vēlētāju apvienību, jābūt reģistrētai partijai. Tas nozīmē, ja kādi cilvēki nevar atrast kopīgu valodu ar jau reģistrētu politisku partiju, tad viņiem nav citas izvēles, kā vienmēr dibināt jaunu politisku partiju," pieļauj pētniece.

Šādu ierobežojumu būtu nepieciešams atcelt, uzskata I.Kažoka, jo tas burtiski provocē cilvēkus dibināt arvien jaunas partijas. Labākais risinājums, viņasprāt, būtu sekot kaimiņvalstu piemēram, kur vēlēšanās iespējams kandidēt ne tikai no partijām, bet arī vēlētāju apvienībām vai atsevišķos gadījumos pat inidviduāliem kandidātiem.

Otrs reģionālo partiju rašanās iemesls ir cilvēku grupēšanās, lai atrastu labāko veidu kā ietekmēt nacionālā līmeņa politiku, pieļauj I.Kažoka. "Šīs jaunās partijas top kā sviras, lai ietekmētu lielās partijas, lai liktu tām lielajām partijām cīnīties par šo mazo partiju atbalstu un procesā izsist sev pēc iespējas labus nosacījumus, teiksim pēc iespējas daudz vietas šo lielo partiju sarakstos, ietekmi uz lēmumu pieņemšanu u.tml."

Tāpat I.Kažoka norāda, ka pašvaldību vēlēšanās nav nozīmes, vai tā ir nacionāla vai vietēja līmeņa partija, jo svarīgākais ir tas, cik lielā mērā deputātu kandidāti ir pazīstami attiecīgajiem vēlētājiem. Viņa atzīst, ka patiešām var būt situācijas, ka kāda lokālā partija, kas darbojas tikai vienā pašvaldībā, piedāvā tādu sarakstu, kas vēlētājiem ir daudz atpazīstamāks un līdz ar to arī simpātiskāks. 

Līdzīgās domās ir arī politologs Jānis Kapustāns, kurš atzīst, ka ir daudzas spēcīgas reģionālas partijas ar atpazīstamiem vadītājiem, kas cilvēkus pašvaldību vēlēšanās spēs aizraut. Taču īpaša neticība lielajām partijām, viņaprāt, ir Latgalē, ko izteikti varējis novērot Saeimas vēlēšanās. 

"Tie kandidāti, kas nāk no Rīgas, bet balotējās Latgales apgabalā, tie tiešām nebaudīja vēlētāju uzticību, taču citos novados, īpaši tajos, kas ir tuvāk Rīgai, to mazāk varēja novērot," saka J.Kapustāns. 

Diena jau ziņoja, ka tuvākajā laikā varētu tikt dibinātas reģionālās partijas Valmierā un Kuldīgas novadā, savukārt par Latgales partijas dibināšanu maijā jau ir paziņojuši vairāki šā reģiona pārstāvji. Tāpat vēstīts, ka Rīgā martā dibināta lokālpatriotiska partija Gods kalpot Rīgai!, kuras līderis ir pašreizējais Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas