Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Laila Pakalniņa: Slīdēšana

Honda Motor jaunais izstrādājums unicikls var izrādīties ļoti noderīgs Latvijai. Tas ir savdabīgs krēsls, kas spēj slīdēt jebkurā virzienā ar maksimālo ātrumu seši kilometri stundā (to "stūrē", ar ķermeni paliecoties uz vajadzīgo pusi). Honda prognozē, ka jauno ierīci izmantos gan personāls birojos, gan skolēni. Atliek vien piebilst — lai no datora pieslīdētu pie pusdiengalda.

Un tā vien šķiet, ka uniciklam Latvijā jau ir vismaz divi lobiji. Viens no tiem — Valsts izglītības satura centrs sporta mācību satura speciālistes Ineses Bautres personā nupat nācis klajā ar neizpratni, kādēļ skolā sporta stundās bērniem tik daudz liek skriet. Ideju par to, ka skolēnu fiziskā slodze jādozē, esot aktualizējis traģiskais notikums Līvānos, kur pēc sporta nodarbībām nomira 4.klases skolēns. To, vai zēna veselības stāvoklis atļāva viņam piedalīties sporta stundā, protams, secinās mediķi. Taču būtu loģiski, ja no šī skumjā gadījuma netiktu izdarīti pārsteidzīgi secinājumi par bērnu pārslogojumu.

Vēl jo vairāk tāpēc, ka pavasarī publiskotais Latvijas skolēnu fiziskās sagatavotības izvērtējuma rezultāts bija šausminošs — vairāk nekā pusei bērnu fiziskā sagatavotība ir zem vidējā līmeņa. Kopumā pēc EUROFIT metodes tika apsekoti 13 600 bērnu. Šo metodi, ko rosina ieviest kā obligātu visās Eiropas Savienības valstīs, ieteikusi Eiropas Parlamenta Fiziskās attīstības komisija. Pārbaudot skolēnus, atklāts, ka kardiorespiratorās spējas, kas raksturo sirds un asinsrites sistēmas, elpošanas funkcijas un atspoguļo organisma spējas uzturēt ilgstošu, ritmisku slodzi, ir zemas un zem vidējā līmeņa 75,2% skolēnu. Proti, lielākā daļa Latvijas skolēnu nevar, piemēram, normāli paskriet.

Pat ja šķiet, ka varētu jau neņemt galvā Latvijas bērnu vārgumu un neatbilstību Eiropas fiziskās sagatavotības normām (varbūt mūsējie rēķina labāk!), nevar ignorēt mediķus, kurus īpaši satrauc skolēnu zemās kardiorespiratorās spējas. Jo tās paaugstina sirds un asinsvadu slimību risku, no kurām cilvēki visvairāk mirst. Proti, ilgtermiņā domājot — satraukumam par to, ka bērns var nomirt no skriešanas, šobrīd, visticamāk, ir mazāk pamata nekā tam, ka nomirt var drīzāk no neskriešanas.

Bet par Honda unicikla lobijiem, protams, gribētos nosaukt arī valdības sociālos partnerus, jo pēc viņu veiktā funkciju izvērtējuma, Latvijā visnelietderīgākās jomas izrādījušās kultūra un sports. Tādējādi izskatās, ka tikt galā ar seno romiešu iedomu, ka veselā miesā vesels gars, varētu, vienkārši iznīdējot kā vienu, tā otru. Vēl tik atliek komplektā tam, ka Latvijā bērniem par daudz liek skriet, kaut kur no Izglītības ministrijas puses sagaidīt secinājumu, ka Latvijā bērniem par daudz liek lasīt grāmatas. Un Latvijas pilsoņa nākotnes tēls būs stulbs resnis, kas visur šļūc ar krēslu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas