Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latvieši lielākie eiroskeptiķi, tomēr ES uzticas vairāk nekā pašu valsts iestādēm

Latvijas iedzīvotāji skeptiski skatās uz Eiropas Savienību (ES), netic savām valsts iestādēm, neatbalstītu jaunu valstu uzņemšanu, ir mazāk apmierināti ar dzīvi nekā vidēji citās ES valstīs, par svarīgākajām problēmām valstī sauc inflāciju un ekonomisko situāciju, liecina jaunākais _Eirobarometra _pētījums.

Saskaņā ar pētījumu tikai trešā daļa (29%) Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas dalība ES ir laba lieta, un tas rāda, ka Latvijas iedzīvotāji ir skeptiskākie ES dalībvalstu vidū. Vienlaikus ir pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka Latvija nav ieguvusi no dalības ES un ka lietas ES virzās nepareizajā virzienā.

Tomēr pētījums rāda, ka ES uzticas 46% Latvijas iedzīvotāju un šis rādītājs būtiski pārsniedz uzticību pašu valsts iestādēm. Vienlaikus tikai 22% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ES ņem vērā Latvijas intereses. Vislielāko uzticēšanos Latvijas iedzīvotāji izrāda masu medijiem (televīzija 66%, radio 61%, prese 46%) un armijai, savukārt absolūtais vairākums neuzticas valsts pārvaldes institūcijām.

Latvijā 65% iedzīvotāju uzskata, ka ES institūciju darbība nav caurspīdīga, savukārt Latvijas institūcijas tiek vērtētas vēl kritiskāk – 85% Latvijas iedzīvotāju institūciju darbību uzskata par necaurspīdīgu.

Kopumā ES 27 valstu iedzīvotāji par lielākajām problēmām minējuši inflāciju un cenu pieaugumu (šādu viedokli pauž 37% aptaujāto ES 27 valstīs) un bezdarbs (šādi domā 24% aptaujāto). Arī Latvijā par vissvarīgāko problēmu tiek uzskatīta inflācija un cenu pieaugums (71%). Otra nozīmīgākā problēma, kas tiek minēta, ir ekonomiskā situācija – šādu viedokli pauduši 31% aptaujāto.

Jautājumā par jaunu valstu uzņemšanu, vairākums Latvijas iedzīvotāju (vairāk nekā 70%) atbalstītu Norvēģijas, Šveices un Islandes pievienošanos Eiropas Savienībai nākotnē, bet salīdzinoši mazāks skaits – trešā daļa Latvijas iedzīvotāju – atbalstītu Turcijas, Kosovas un Albānijas pievienošanos.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir apmierināti ar dzīvi, taču uz kopējā ES dalībvalstu fona šis rādītājs ir zemāks. 63% Latvijas iedzīvotāju kopumā ir apmierināti ar savu dzīvi, savukārt ES 27 valstu iedzīvotāju vidū šādu cilvēku ir 77%. Līdz ar to Latvija atrodas krietni zem ES vidējiem radītājiem.

Pētījums veikts šā gada aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas