Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Latvijas bērnu ķirurga darbs izpelnās apbalvojumu starptautiskā konferencē

Eiropas Bērnu kardioloģijas asociācijas invazīvās kardioloģijas darba grupas rīkotajā konferencē Lisabonā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) sirds ķirurgs Valts Ozoliņš izpelnījies apbalvojumu, vēsta laikraksts _Diena. _Tas piešķirts par referātu, kurā viņš aprakstījis klīnikā izstrādāto un lietoto hibrīdoperāciju variantu bērniem agrīnā vecumā.

Referātā minētajai nepilnus gadus vecai meitenītei, kurai viņš šogad veicis operāciju, bija iedzimta kombinēta sirdskaite - kambaru starpsienas defekts un aortas atkārtots sašaurinājums. Priekšlaikus dzimušajai meitenītei pirmā operācija tika veikta drīz pēc piedzimšanas, tai sekoja otrā, taču aorta atkal sašaurinājās. «Nolēmām viņai desmit mēnešu vecumā veikt hibrīdoperāciju, paplašinot aortas sašaurinājumu un slēdzot kambara starpsienas defektu,» stāsta V. Ozoliņš.

Konference bija veltīta jaunu metožu ieviešanai sarežģītu iedzimtu sirdskaišu korekcijā, īpašu vērību pievēršot aktivitātēm bērniem agrīnā vecumā, kad sirdskaites korekcija ilgstošas mākslīgas asinsrites apstākļos negatīvi iespaido rezultātus. V. Ozoliņa skolotājs BKUS Kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Aris Lācis par starptautisko novērtējumu saka: «Tas ir nozīmīgi ne tikai mums kā slimnīcai, bet visai valstij, ka mēs izpildām šo operāciju starptautiskā līmenī un pat labāk.» Tieši šādas operācijas pasaulē tiek veiktas reti.

Klīnikā ir vēl citas labas ziņas - profesors A. Lācis sadarbībā ar Stradiņa slimnīcas Šūnu transplantācijas centra laboratoriju turpina veikt cilmes šūnu pārstādīšanu bērniem, kuri sirgst ar smagu sirdskaiti - iedzimtu dilatācijas kardiomiopātiju. Pirmo operāciju viņš veica četrus mēnešus vecai meitenei gandrīz pirms gada, pirms diviem mēnešiem - trīsgadīgam zēnam, ceturtdien - 17 gadu vecai meitenei. A. Lāča metode, ievadot cilmes šūnas tieši sirds muskulī, ir pirmā pasaulē, un tai bijuši ļoti labi rezultāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas