Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lembergs: Lēmumā par kratīšanas izdarīšanu var ierakstīt jebko

Lēmumā par kratīšanas izdarīšanu kādas amatpersonas darba vietā vai mājās var ierakstīt jebko. Tādu viedokli piektdien preses konferencē pauda Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij), kura mājās un domes darba kabinetā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šonedēļ veica kratīšanu.

"Pirmais secinājums ir tāds, - kā jau esmu pārliecinājies, pašlaik mūsu valstī, lai sāktu kriminālprocesu un veiktu kratīšanu, tajos dokumentos var rakstīt absolūti vienalga ko, vistotālākās muļķības, kuras neatbilst lietu faktiskajiem apstākļiem un Latvijas tiesiskajai kārtībai, jo par to nevienam nav jāatbild. Savukārt izmeklēšanas tiesneši parasti, cik man bijusi darīšana, nekad neko nepārbauda, viņi nekad neko nevērtē, viņi vienkārši formāli paraksta [lēmumu]," sacīja A.Lembergs.

Ventspils mērs uzsvēra, ka šonedēļ veiktās kratīšanas bijusi jau trešā reize, kad viņam "bijusi darīšana" ar Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesi Rinaldu Silakalnu, kurš izsniedzis kratīšanas atļauju. "Šis ir jau trešais piegājiens, un visās reizēs viņš ir parakstījis absolūti pretlikumīgus dokumentus, pie tam to es varu pierādīt. Bet es to varu pierādīt tagad, - ne vienmēr to varēju pierādīt tad, kad viņš pieņēma lēmumu," informēja A.Lembergs.

Saistībā ar šī kratīšanām ir nozīmēts uzraugošais prokurors Māris Leja, pastāstīja A.Lembergs. "Viņš bija Grinberga lietā apsūdzību uzturētājs pret mani, un cieta absolūtu un pilnīgu sakāvi. Tā kā viņš ir nozīmēts mēģināt vēlreiz revanšēties Lembergam par piedzīvoto apkaunojošo sakāvi Grinberga lietā. Te, protams, man ir jautājums ģenerālprokuroram [Ērikam] Kalnmeiera kungam, vai viņš te nesaskata interešu konfliktu, un kā [Leja] var būt objektīvs uzraugošais prokurors, ja viņš ir bijis apsūdzības uzturētājs krimināllietā, kur es tiku apsūdzēts smagos kriminālnoziegumos, kur mani atzina par pilnīgi nevainīgu, atzina, ka man celtas nepamatotas apsūdzības, un es jau esmu saņēmis materiālu kompensāciju no valsts par nepamatoti celtām apsūdzībām. Vai tad tur nav interešu konflikts amatpersonai? Vai tāds prokurors var būt objektīvs?" savu neizpratni pauda A.Lembergs.

Mērķis, pēc Ventspils mēra domām, esot vienkāršs - veikt kratīšanu ar domu "varbūt kaut ko atradīs". Uz to, viņaprāt, norāda arī tas, ka kratīšanā drīkst izņemt visu, kam ir vai var būt nozīme kriminālprocesā. "Kam var būt un kam var nebūt? Ko tur var novērtēt? Līdz ar to principā var paņemt absolūti jebko," uzskata A.Lembergs.

Tiesa, atšķirībā no iepriekšējās reizes par šonedēļ notikušajām kratīšanām nevarot teikt, ka būtu paņemts liels skaits ar konkrēto kriminālprocesu nesaistītu dokumentu. To nedaudzo dokumentu skaitā, kas kratīšanā izņemti, pēc A.Lemberga teiktā, gan nebija "neviena papīra, kas saistīti ar Mediju namu, un neviena papīra, kas būtu saistīti ar kaut kādiem Rīgas brīvostas līgumiem".

"Mēs, protams, uzrakstīsim lūgumus, lai izsniedz mums informāciju, un mēs ļoti ātri pierādīsim, ka katrs vārds, kas tur rakstīts, ir pilnīgs vājprāts," informēja A.Lembergs.

Ventspils mērs atklāja, ka daudzas lietas bijušas neskaidri formulētas. "Lēmumā par kratīšanas izdarīšanu no tā ne es, ne mani advokāti pilnīgi neko nesapratām. Nevarējām saprast, vai speciāli tā uzrakstīts, lai mēs neko nesaprotam? Tas gan ir tiesneša lēmums. Varbūt tiesnesis tur ir kaut ko nepareizi sarakstījis, grūti pateikt," pastāstīja A.Lembergs.

Kā jau iepriekš ziņots, kratīšana tiek pamatota ar to, ka A.Lembergs, būdams Ventspils pilsētas domes deputāts, pretlikumīgi esot ietekmējis Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanas. Tā vismaz no pieejamās informācijas sapratis A.Lembergs.

"Lielākais humors ir tāds, ka man nav ne mazākā priekšstata, ka arī Ventspils pilsētas domes deputāts var iespaidot Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanas, jo vispār jau valdes priekšsēdētāju ievēl brīvostas valdes locekļi, kuri ir astoņi. Un tur ne Ventspils domes deputātam Aivaram Lembergam, ne Ventspils pilsētas domei kopumā neviena valdes locekļa pārstāvībā nav," sacīja A.Lembergs.

Ventspils mērs pieprasīšot no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas informāciju par šo jautājumu. "Varbūt kaut ko nezinu no Latvijas Republikas likumiem, kādas tad ir tiesības un pienākumi Ventspils pilsētas deputātam Rīgas domē, jo, iespējams, Ventspils pilsētas deputāti Rīgas domē var balsot. Ļoti žēl, mēs līdz šim neesam realizējuši šīs tiesības Rīgas domē. Otrkārt, iespējams, ka, mums nezinot, [Ventspils] domes vārdā ir kāds ievēlēts Rīgas brīvostas valdē. Nu tad būtu svarīgi noskaidrot, kurš ir tas personāžs, kurš ir no Ventspils pilsētas domes ievēlēts Rīgas brīvostas valdē, iepazīties ar šo cilvēku un tad nodibināt kaut kādas legālas attiecības," ar ironiju sacīja A.Lembergs.

Ventspils mērs ir iepazinies ar publiski pieejamo informāciju saistībā ar šonedēļ veiktajām kratīšanām, no kuras var izdarīt, pēc Lemberga domām, neloģiskus secinājumus. "Tā formula ir tāda, ka [Ainārs] Šlesers it kā izplānoja un veica noziedzīgas darbības. Viņš izplānoja, ka Aivars Lembergs kā Ventspils pilsētas domes deputāts izspiedīs no Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja Aināra Šlesera kukuli, un kukulis būs Rīgas brīvostas reklāma Mediju nama izdevumos. Un šī nauda, ko saņems Mediju nams, būs mana nauda, ko es it kā jau esmu saņēmis. Tāpēc sakarā ar to, ka es neesmu saņēmis no Mediju nama šo kukuli, es šodien rakstu vēstuli Mediju namam un interesējos, kur ir man maksātais kukulis un kāpēc es viņu neesmu saņēmis līdz šai baltai dienai. Ja viņš ir izmaksāts, tad kādā veidā, uz kuru kontu un vai tas tik tiešām ir kukulis, un kāds man vispār ar to visu sakars? Un tas lielākais kronis, ka Šlesers izplānoja, ka es izspiedīšu. Tā te rakstīts," sacīja A.Lembergs, komentējot informāciju, kas pieejama publiski.

A.Šlesers, komentējot izskanējušo informāciju par to, ka A.Lembergs it kā esot pieprasījis no A.Šlesera prettiesisku finansiālu labumu, norādījis, ka šāds pieprasījums nekad nav izteikts un nekādas prettiesiskas darbības viņš neesot veicis.

"Tātad, es saku pilnīgi droši, ka es absolūti neko no viņa neesmu izspiedis, Šlesers saka, ka viņš arī neko nezina, ka Lembergs būtu no viņa kaut ko izspiedis. Jautājums, - ja kukuļa spiedējs nezina un izspiestais Šlesers nezina, tad kurš tad ir tas, kas zina, jo neviens cits zināt nevar?" preses konferencē retoriski vaicāja A.Lembergs.

Pie tam, kā uzsvēra A.Lembergs, kukuli būtu iespējams saņemt vai izspiest, tikai amatpersonai pildot dienesta pienākumus. "Citiem, vārdiem, ja Aivars Lembergs nostājas Ventspils pilsētā ielas malā, aptur kādu automašīnu un saka: "Iepūt trubiņā, jo tu izskaties dzēris!" Un šoferis iepūš trubiņā, un tik tiešām ir lietojis vairāk alkoholu, nekā atļauj satiksmes noteikumi, un tad es saku: "Dod man 300 latu, citādi es tev atņemšu tiesības!" Tad tas nav nekāds kukulis. Tāpēc, ka Lembergs nav ceļu policists, un viņš nerealizē savas tiesības, jo, lai cik viņš liels priekšnieks Ventspilī, viņam nav ne mazāko tiesību nevienu automašīnu ne apturēt, ne likt pūst trubiņā. Viņš nerealizē savas tiesības un pienākumus. Ļoti vienkārši," sacīja A.Lembergs.

Kā ziņots, KNAB vērienīgās kratīšanas ar tā dēvētajiem oligarhiem saistītajos īpašumos trešdien veicis saistībā ar 20.maijā ierosinātu kriminālprocesu pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Tāpat KNAB vērsies Saeimā ar lūgumu dot atļauju veikt kratīšanu pie deputāta A.Šlesera (PLL), tomēr Saeima nedeva atļauju kratīšanai pie deputāta dzīvesvietā. KNAB rīcībā esošie materiāli liecina, ka A.Šlesers, gatavojoties parlamenta vēlēšanām, pieprasījis aviokompānijas airBaltic vadītājam Bertoltam Flikam veikt pretlikumīgas darbības ar airBaltic vai Rīgas reklamēšanas biroja Live Riga finanšu līdzekļiem Šlesera un partijas LPP/LC popularizēšanai medijos, izriet no aģentūras LETA rīcībā esošo dokumentu kopijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas