Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Lielākie nekustamā īpašuma nodokļa pārādnieki – Krāslavas, Dobeles novados un Jūrmalā

Valdība otrdien nolēma dubultot nekustamā īpašuma nodokli (NĪN). Pašvaldību pārstāvji un iedzīvotāji uzskata, ka nodokli celt nevajadzēja, jo cilvēki nespēj samaksāt jau esošo nodokli.   2010. gada pirmajos desmit mēnešos NĪN ieņēmumu plāns pārsniegts par 1,78 miljoniem latu, liecina Finanšu ministrijas apkopotā informācija, tomēr neskatoties uz to, dažām pašvaldībām sokas gausi ar NĪN iekasēšanu.

Kopš gada sākuma no NĪN, neskaitot iepriekšējo gadu parādu maksājumus, pašvaldības saņēmušas 62,276 miljonus latu. Lielākais NĪN ieņēmumu pārsniegums pār plānoto bijis Ogres novadā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī, Liepājā un Olaines novadā.

Savukārt vislielākā NĪN neizpilde oktobra beigās bija izveidojies Jūrmalā, kur nodokļa ieņēmumi no plānotā atpaliek par 254 675 latiem. 114 825 latus liels parāds par NĪN izveidojies Dobeles novadā, bet 50 037 latu parāds ir Krāslavas novadā. Kopumā 31.oktobrī NĪN ieņēmumi mazāki par plānoto bija 37 Latvijas novados.

Iecerētās izmaiņas valsts budžeta likumprojektu paketē var radīt smagas sekas - neadekvāti milzīgais NĪN jau tagad radījis situāciju, kurā iedzīvotāju parādi Jūrmalā veido gandrīz divus miljonus latu, paudis Jūrmalas vicemērs Māris Dzenītis. “Turpmākais nodokļa pieaugums nav iespējams, jo iedzīvotāju reālā maksātspēja ir strauji kritusies. Tādējādi arī pašvaldības budžetā tiek ieskaitīts krietni mazāk līdzekļu nekā tad, ja nodoklis būtu atbilstošs un to maksātu lielāks iedzīvotāju skaits,” aģentūrai LETA sacīja Dzenītis.

Liepājā ar nekustamā īpašuma nodokli šogad plānots iekasēt 1 720 900 latus. Gada pirmajos desmit mēnešos iedzīvotāji nodoklī ir samaksājuši 1 999 543 latus. Domes preses sekretārs Aigars Štāls skaidro, ka kopumā Liepājas dome ir ieņēmusi vairāk, nekā plānots, taču tas nenozīmē, ka parādnieku nav, tādi ir. Tomēr kopumā naudas izteiksmē Liepāja ir viena no retajām pašvaldībām, kurai summas izteiksmē NĪN plāns ir  pārpildīts. Pārmaksa veidojusies laikā, kad palielināta NĪN likme. Savukārt pērn bija plānots iekasēt 2 410 320 latus un pirmajos desmit mēnešos no iedzīvotājiem saņemti 1 783 389 lati. “Pašvaldība nav iepriecināta, ka iedzīvotājiem jāmaksā vairāk, jo jau pašreiz Liepāja izsniedz 2 miljonus latu dzīvokļu pabalstiem iedzīvoājiem šogad,” norāda Štāls.

Valmierā šogad nekustamā īpašuma nodoklis aprēķināts kopumā 764 tūkstošu latu apmērā. Dati uz 24. novembri liecina, ka no kopējās summas nav samaksāti 12  % jeb 96 tūkstoši latu. Valmieras domes finanšu direktore Inta Štefenberga pieļauj, ka līdz gada beigām parāds krietni samazināsies, jo vēl ir teju mēnesis priekšā un daudzi gada beigās atcerēsies par savām saistībām. Iepriekšējos gados ar iekasēšanu veicies labi, 95 līdz 97 % robežās. Tagad situācija pasliktināsies, prognozē domes amatpersona: “Starp trūcīgajiem noteikti būs cilvēki, kas nevarēs samaksāt, piemēram, Valmieras pievārtē lielā, mantotā īpašumā dzīvojoši ļaudis bez darba.”

Jelgava šogad ar nekustamā īpašuma nodokli plāno iekasēt 1 380 225 latus. No tiem 518 289 latus par zemi un 861 936 latus par ēkām un mājokļiem. Līdz 26. novembrim  iedzīvotāji par zemi ir nomaksājuši 77, 8 % no šogad plānotās summas, un par ēkām un mājokļiem – 74,4 %. Jelgavā uz pirmo oktobri NĪN parāds bija 613  071 latu.

“Šogad nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšana un administrēšana bija ļoti saspringta un tas liecina, ka sasniegti zināmi griesti uzņēmēju un iedzīvotāju maksātspējā. Ja NĪN likmes tiks piemērotas tā, kā tas tiek iecerēts 2011. gada valsts budžeta scenārijā, vislielākās bažas par nodokļa iekasēšanu ir tieši no uzņēmējiem, kuru ražošanas telpas netiek izmantotas. Ja nodokļa likme pieaugs, parādnieku loks ievērojami palielināsies. Nodoklis par mājokli varētu radīt problēmas arī jauno projektu īpašniekiem, kuriem ir kredītsaistības. Valstij jācenšas konsolidēt ieņēmumi un izdevumi, taču negatīvi vērtējams NĪN nodokļa palielinājums ekonomiskās krīzes periodā,” tā Jelgavas pilsētas pašvaldības izpilddirektore Irēna Škutāne.

Daugavpils domes finanšu nodaļas vadītāja vietniece nodokļu jautājumos Ivonna Fune ir pārliecināta, ka nodokļa palielinājums noteikti kaitēs iekasēšanai. Daugavpilī nekustama īpašuma parāds oktobrī bija 698 096 lati.

Jau ziņots, ka no nākamā gada 1.janvāra dzīvojamām platībām tiks piemērota NĪN likme 0, 2% - 0, 6 % apmērā no konkrētā mājokļa kadastrālās vērtības. To paredz valdības atbalstu guvušie likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli grozījumi. Jāatgādina, ka mājokļus ar īpašuma nodokli sāka aplikt tikai šogad un nodokļa likme bija noteikta 0, 1% līdz 0,3 % apmērā – dārgākiem mājokļiem tika piemērota lielāka NĪN likme, jau vēstīja db.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas