Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Liepnieks: visticamāk, ka Vienotība nepiekritīs darbam koalīcijā ar SC

"Vienotība", visticamāk, nespēs atteikties no savas pašreizējās nostājas, lai kopā ar Zatlera reformu partiju (ZRP) veidotu koalīciju ar "Saskaņas centru" (SC), prognozēja polittehnologs Jurģis Liepnieks.

Viņa skatījumā "Vienotībai" būs ļoti grūti pieņemt lēmumu un pārkāpt saviem principiem, tāpēc ticamāka ir iespēja, ka "Vienotība" atteiksies veidot valdību ar SC dalību.

""Pilsoniskās savienības" valde jau nobalsojusi, atsevišķi biedri paziņojuši, ka izstāsies, Aigars Štokenbergs no "Sabiedrība citai politikai" bieži argumentējis "Vienotības" valdes sēdēs, ka nedrīkst iet kopā ar SC, un vairākums no "Vienotības" tomēr ir pauduši stingru atbalstu nacionālajai apvienībai. Ja tagad tiks mainīts viedoklis, izskatīsies, ka tas tiek darīts, jo bail palikt opozīcijā," skaidroja Liepnieks.

Ja "Vienotības" atbilde būšot noraidoša, tad teju vienīgā iespējamā esot divu partiju koalīcija ar SC un ZRP, kurām kopā būtu 53 balsis Saeimā. Liepnieks gan uzsvēra, ka SC un ZRP koalīcijai tomēr būtu nedaudz par maz balsu, lai sekmīgi strādātu, tāpēc partijas būs spiestas meklēt sev atbalstītājus no citu partiju deputātu vidus.

Liepnieks atzina, ka divu valdības darbā nepieredzējušu politisko spēku koalīcija rada arī zināmus riskus, taču "nebūs jau pirmā reize, kad Latvijas vēsturē viss sāksies no jauna".

Kopumā ZRP lēmumu par trešo koalīcijas partneri aicināt SC Liepnieks novērtēja kā apsveicamu. "SC padarīšana par pilnvērtīgāku partneri Latvijas politikā noteikti Latvijas demokrātijai nāktu tikai par labu. Ne tikai no tā viedokļa, ka veicinātu lielas sabiedrības daļas līdzdalības un pārstāvniecības palielināšanu Latvijas valsts pārvaldē, bet arī no tā viedokļa, ka parlamentā demokrātiskais process varētu kļūt pilnīgāks," uzskata polittehnologs.

Liepnieks sociālajos tīklos bieži vien asi kritizē gan ZRP, gan arī tās līderi Valdi Zatleru, pārmetot viņam līdera dotību trūkumu. Taujāts, vai viņa attieksme tagad ir mainījusies, Liepnieks atzina, ka ar šo lēmumu Zatlera kungs sevi apliecina kā valstiski domājošs, izlēmīgs politiķis, kurš spēj raudzīties tālāk par īslaicīgiem politiskiem mērķim.

Jau vēstīts, ka ''Vienotības'' līdere, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa šorīt norādīja, ka ir nepatīkami pārsteigta par ZRP valdes pagājušajā naktī pieņemto lēmumu kā trešo partneri pieaicināt SC, nevis nacionālo apvienību ''Visu Latvijai'' - ''Tēvzemei un brīvībai''/LNNK (VL-TB/LNNK).

''Šķiet, ka mums varēja būt jauns sākums politiskajā dzīvē un rēķināšanās ar vēlētāju interesēm. Zatleram būtu iespēja risināt tiesiskos jautājumus ar pārbaudīties partneriem - nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, nevis SC, kas ir bieži balsojusi pret jautājumiem, kas saistīti ar tiesiskās jomas sakārtošanu,'' teica Āboltiņa.

Jāatgādina, ka ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēmusi, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim.

Kā informēja ZRP pārstāve Daiga Holma, ZRP uzskata, ka Latvijai pašlaik ir nepieciešams lēmums par SC aicināšanu valdībā un šī plašā koalīcija nodrošinās iespēju vislabāk īstenot Latvijas vēlētāju vairākuma gribu.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas