Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

LZP Rīgas mēra kandidātu Belēviču raksturo kā erudītu uzņēmēju, kura politiskās prognozes mēdz būt dīvainas

Pazinēji miljonāru Gunti Belēviču, kuru Latvijas Zaļā partija (LZP) izvirzījusi par sava saraksta līderi Rīgas pašvaldības vēlēšanās, raksturo kā inteliģentu, bet reizē arī pārāk pašpārliecinātu cilvēku. Par spīti pieticīgajiem reitingiem un apkārt klīstošajām runām, ka partijas spice uz iekļūšanu Rīgas domē (RD) nemaz īsti necer, G. Belēvičs, šķiet, ir neviltoti pārliecināts, ka ne tikai pārvarēs 5% barjeru, bet arī iesēdīsies mēra krēslā.

Brieži un tabletes

Bioloģijas zinātņu doktors G. Belēvičs ir LZP biedrs jau 12 gadu, tomēr nevienās vēlēšanās līdz šim kandidējis nav un vairāk bijis pazīstams kā latviešu mākslas kolekcionārs un veiksmīgs uzņēmējs, kuram savulaik piederējušas vairāk nekā 40 aptieku. Aiziešanu no farmācijas biznesa viņš gan skaidro kā politisko spēlīšu rezultātu, jo likuma grozījumi, kas savulaik paredzēja, ka aptiekas varēs piederēt tikai farmaceitiem un katram pa vienai, esot pieņemti «pret viņu». Tāpēc 2004. gadā viņš savas aptiekas pārdevis, saglabājot tikai vienu, ko nodevis īpašumā dēlam.

Latvijas Ķīmijas un un farmācijas uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis, lūgts raksturot topošo politiķi, Dienai norādīja - G. Belēvičs esot ļoti «liela personība», kuram vienmēr ir pašam savs no citiem neatkarīgs viedoklis, ļoti inteliģents, tomēr, aizstāvot savu viedokli, mēdz būt arī ļoti neiecietīgs. V. Skrīvelis minēja, ka G. Belēviča uzdrīkstēšanās, pārejot no farmācijas biznesa uz lauksaimniecību, ir apbrīnojama, tomēr atzina, ka citādi - kā vien ļoti stingrā nostājā pret ģenētiski modificētu pārtiku - viņš G. Belēviča zaļo pārliecību neesot izjutis. «Būsim godīgi, nauda biznesā plūst uz to pusi, kur nes atdevi, vai tā būtu ekoloģija vai inovācijas. Belēvičs ir ļoti izteikts biznesmenis,» teica V. Skrīvelis.

G. Belēviča izveidotā bioloģiskā saimniecība Zemitāni vislabāk pazīstama kā mājvieta lielākajam cilts staltbriežu ganāmpulkam Latvijā, taču, kā uzsver tās izveidotājs, uzņēmums nodarbojas arī ar lauku tūrismu un iecerēta arī piena lopkopība ar uzsvaru uz ekoloģiskās pārtikas ražošanu.

Savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Dainis Paeglītis norāda - G. Belēvičs pēc pārliecības esot «ļoti pareizs»: «Nebūs nekādu līkloču gājienu, uzmešanas, korupcijas.» Viņa erudīcija un pašpārliecinātība gan reizēm novedot pie tā, ka G. Belēvičs nav gatavs ieklausīties līdzcilvēku padomos.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis Dienai tikai norādīja, ka G. Belēvičs vairs neesot šīs asociācijas biedrs, jo nav maksājis biedra naudu. Personīgi viņi neesot pazīstami, tāpēc raksturot topošo politiķi viņš nevarēja.

Jāpiebilst, ka pēc G. Belēviča teiktā arī Zemitāni jau labu laiku piederot viņa dēlam, un uzņēmējs sola, ka līdz brīdim, kad būs jāiesniedz partiju vēlēšanu saraksti, viņam pašam vairs nepiederēšot kapitāldaļas nevienā uzņēmumā.

Novecojušas ideoloģijas

G. Belēvičs kategoriski atsakās sevi definēt kā konservatīvu vai liberālu politiķi, saucot tās par novecojušām aizpagājušajā gadsimta politiskajām kustībām. «Īsti ilgtspējīgs ir tikai viens politiskais virziens - tas ir zaļais. Visi pārējie ved uz iznīcību.» Tāpēc politisko spektru viņš radikāli iedala «zaļajos» un «visos pārējos».

Ar šo pārliecību skaidrojami arī galvenie G. Belēviča programmas uzstādījumi RD vēlēšanās - zaļā politika un protekcionisms -, ko viņš pats dēvē par «ilgtspējīgu politiku» un «ekonomisko patriotismu». Piemēram, viena no galvenajām viņa pirmsvēlēšanu tēzēm ir par industriālā ēdiena kaitīgumu bērniem. Mūsdienu neveselīgā pārtika esot atbildīga par bērnu hiperaktivitāti, agresiju, arī par depresiju, baiļu lēkmēm, nespēju koncentrēties. Liela problēma esot tieši neveselīgā pārtika skolās, kur teju vienīgais iepirkuma kritērijs esot lētums. Tāpēc viņš grib nodrošināt Rīgas skolas un bērnudārzus ar dabisku Latvijā ražotu pārtiku.

Optimisma paraugstunda

Sarunā G. Belēvičs bez jelkādām šaubām vairākkārt uzsver, ka būšot Rīgas mērs. Turklāt tas, šķiet, ir tikai pirmais punkts viņa personīgajā darba kārtībā - kā pats atzīst: «Man daudz lielākas iespējas kļūt par premjeru būs tad, ja es četrus vai astoņus gadus būšu bijis labs Rīgas mērs.»

Pilnīgi nepamatots viņa optimisms gan nav - nesen publiskotajā Hill and Knowlton aptaujā viņš izrādījies otrs populārākais no līdz šim nosauktajiem mēra amata kandidātiem ar 11% respondentu atbalstu. Favorītam Nilam Ušakovam (SC) gan atbalsts esot 62%. Pats G. Belēvičs uzskata, ka dabūšot daudz vairāk - aptuveni ceturto daļu vietu domē, atņemot N. Ušakovam latviski runājošo vēlētāju balsis.

G. Belēviča prognozes par politisko norišu attīstību gan iepriekš ne vienmēr bijušas trāpīgas. Piemēram, pirms 11. Saeimas vēlēšanām viņš prognozēja, ka Valdis Zatlers (RP) parlamentā nosēdīsies opozīcijā un popularitāti ātri nezaudēs.

(Visu rakstu lasiet 25.februāra laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas