Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Medicīnas centri izjūt kvalificētu ārstu trūkumu

Privātās medicīnas iestādes izjūt kvalificētu ārstu trūkumu, ko skaidro ar ārstu aizceļošanu vai nevēlēšanos maksāt nodokļus, biznesa portāls "Nozare.lv" uzzināja, aptaujājot uzņēmumus."Darbaspēka trūkums medicīnā ir viļņveidīgs. "Treknajos gados" bija milzīgs speciālistu trūkums, kas izzuda krīzes periodā, restrukturizējot valsts ārstniecības iestādes.

Taču patlaban ārstniecības personāla atkal sāk pietrūkt," stāsta SIA "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds. Patlaban jūtams ķirurgu, endokrinologu, reimatologu, neirologu un diagnostikas speciālistu trūkums."Ir jāsaprot, ka mediķi ir visgrūtāk atjaunojamais cilvēkresurss, par ko jārūpējas - jāmaksā cilvēka cienīgs atalgojums. Taču privātajai medicīnai ir jāiztur konkurence ar uzpūstu valsts sektoru," uzskata Rēvalds, vienlaikus norādot, ka vairāki medicīnas speciālisti izvēlas strādāt valsts finansētās vai arī nelielās privātajās medicīnas iestādēs, nemaksājot nodokļus.Tāpat no "Veselības centra 4" uz peļņu ārzemēs devušies mugurkaula ķirurģijas un ultrasonogrāfijas speciālisti.Ēnu ekonomikas iespaidu uz darbaspēka pieejamību izjūt arī "MFD Veselības centra" valdes priekšsēdētāja Natālija Točiļenko. "Problēmas noteikti ir. Lai noturētu labus speciālistus, paaugstinām procentuālo atalgojumu, ko maksājam ārstiem no viņu nopelnītā apjoma," atzīst Točiļenko.Viņa skaidro, ka ārsti nereti izvēlas veidot nelielas privātprakses, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, kā dēļ ir arī atteikušies strādāt privātajos medicīnas centros. "Viņiem šķiet, ka tas ir risinājums, tomēr tā tas būs tikai īstermiņā, jo jāņem vērā reformas, kas nākotnē tiks īstenotas valsts veselības aprūpē," uzskata Točiļenko."MFD Veselības centram" pietrūkst tieši neirologu, okulistu, kardiologu un onkologu. Kā galvenās ārstu specialitātes, kas dodas peļņā uz ārzemēm, Točiļenko min ķirurgus un kardiologus.Citādāku viedokli pauž klīnikas "Premium medical" pārstāve Inguna Almbauere, kura stāsta, ka uzņēmumam nav problēmu ar ārstu piesaistīšanu. "Ja arī kādreiz tāda ir radusies, tad klīnika to ir labi spējusi atrisināt. Neaizpildītu vakanču patlaban klīnikā nav. Klīnikai katru nedēļu tiek iesūtīti ārstu CV, kuri vēlētos šeit strādāt," skaidro Almbauere.Taču vienlaikus viņa atzīst, ka klīnika ir zaudējusi speciālistu, kurš meklē darbu ārzemēs - urologu Daini Ģīli. "Tas ir zaudējums ne tikai mūsu klīnikas klientiem, bet patiesībā visai Latvijai. Medicīnas nozares reformu un Rīgas 1.slimnīcas slēgšanas rezultātā Latvijā viņa darbs nav nepieciešams, tādēļ tagad viņš to meklē ārzemēs," klāsta Almbauere.Jau ziņots, ka šogad Latvijas Ārstu biedrībā 190 nozares pārstāvji lūguši izziņas saistībā ar vēlmi doties darba gaitās ārpus Latvijas. Ārstu biedrības dati liecina, ka pērn šādu izziņu lūdza 234 medicīnas darbinieki, bet 2008.gadā 88 ārsti. Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis oktobra sākumā notikušās ārstu karjeras dienas "MedPharm Careers 2010" dēvēja par neētiskām, jo to galvenais mērķis ir "zagt" medicīnas nozares darbaspēku Rietumeiropas vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas