Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Mežu dienests: sākušies protesti pret "Latvijas Valsts meži" izciršanas politiku

Izmantojot nepilnības likumdošanā, valsts uzņēmums „Latvijas valsts meži” (LVM)  jau otro gadu mežus izzāģē pēc īpašas metodes – rindojot kailcirtes vienu pie otras. Pret to kā nepārdomātu rīcību iestājies Valsts meža dienests, kas prasa, lai tiktu veikts pilns ietekmes uz vidi novērtējums, tā šovakar ziņo Latvijas televīzijas raidījums „De facto”.

Talsu rajona Ģibuļu pagasta Mordangas un arī vairāki simti Jaunpiebalgā dzīvojošie LVM pieprasījuši paskaidrojumus. Mordangā mežu izzāģēšana apturēta un, šķiet, pirmo reizi LVM vēsturē pirms darbu turpināšanas notiks sabiedriskā apspriešana.

Latvijas ekonomikas un kokrūpnieku glābšanai, valdība divos pēdējos gados atļāva cirst krietni vairāk koku nekā iepriekš. Un ja līdz šim vidēji ik gadu ļāva izcirst ap 13 000 ha meža, tad šajos divos gados tas ir teju divreiz vairāk - apmēram 24 000 ha. Tomēr ne cērtamais koku apjoms, bet tieši veids, kā tas tiek darīts, licis apšaubīt šīs rīcības ilgtspējību. Izcirstās platības sākušas rindoties viena aiz otras, Latvijas kartē iezīmējot lielus tukšus laukumus.

Pieminētie likumi kailcirtes ļauj veidot ne vairāk kā desmit hektāros, bet tomēr nekur nav aizliegts nākamo kailo meža pleķīti nolikt tieši blakus iepriekšējam. Un tā, rindojot tos vienu aiz otra, faktiski kailie, izcirstie laukumi mežu masīvos kļūst aizvien lielāki. Neilgu brīdi šādu praksi īstenoja arī padomju gados.

Valsts Meža dienesta direktors Jānis Kinna raidījumam „De facto” atklāj: „Tas sākās pirms diviem gadiem, kad, nerunājot ar sabiedrību, LVM sāka lietot šo cirsmu koncentrācijas metodi, atsaucoties uz tīri ekonomiskiem aprēķiniem. Jau pirms gada mēs brīdinājām LVM, ka sabiedrībai nebūs pieņemams šāds veids un ka būs protesti, un nu tie ir sākušies. Šeit pēc būtības jautājums ir likumdošanā un mežu politikas jautājuma pārskatīšanā.”

 „LVM Mežs” direktors Edvīns Zakovics skaidro, ka šāda metode ļauj ietaupīt un pirms darbu ieviešanas tiek veikts arī ekoloģisko izvērtējums "Secinājām, ka traucējumi katru gadu ir lielāki nekā visu nocērtot vienā reizē. Un vēl ir ietaupījums uz degvielu - ap trim miljoniem litru, rēķinot uz visu valsti,"  teic E. Zakovics.

Notiekošajam nav zinātniska pamatojuma, norāda Meža dienests. Kailcirtēm kļūstot par masīvām jaunaudzēm ir augsts risks ugunsbīstamībai, kaitēkļu izplatībai un citām meža nelaimēm. Savukārt par nozari atbildīgā Zemkopības ministrija nesatraucas un uzskata, ka protesti un Valsts meža dienesta iebildumi ir nepamatoti un tās ir tikai emocijas. Bet, neraugoties uz skepsi, no ministrijas beidzot izskanējis solījums jau šogad izpētīt, kas noticis tajās vietās, kur padomju gados koncentrētas kailcirtes.

Par videi draudzīgu meža apsaimniekošanu liecina FSC sertifikāts un „De facto” rīcībā ir ziņas, ka „Latvijas Valsts mežos” nupat veiktais audits konstatējis arī šim statusam neatbilstīgu rīcību. Sertifikāta atņemšana savukārt var radīt sarežģījumus koku realizācijā. Auditoru slēdziens būs zināms pēc mēneša. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas