Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Mozgis prasīs skaidrojumus no jaunā iepirkumu komisijas vadītāja

Lai arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pēdējā būvdarbu iepirkumu konkursā bija izveidota likumam neatbilstoša iepirkuma komisija, Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Armands Ploriņš neuzskata, ka jāizskata BKUS valdes priekšsēdētāja Dzintara Mozga atbilstība amatam. «Mēs neko neplānojam darīt ar Mozgi,» saka A.Ploriņš. Arī no paša Dz.Mozga sniegtajām atbildēm Dienai neizriet, ka viņš saskatītu kādu savu atbildību par šo iepirkuma konkursu. Taču viņš atbildību nolēmis prasīt.

«Rīt direktoru padomē mēs izskatīsim Projektu vadības un uzraudzības birojam (PVAB) un komisijas priekšsēdētāja (Zigmāra Legzdiņa - red.) skaidrojumu, kā varēja izveidoties virkne neprecizitātes komisijas darbā,  kā arī izvērtējot situāciju lemsim, kā rīkoties, lai novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos nākotnē,» šādu atbildi sniedza Dz.Mozgis ar BKUS sabiedriskās attiecību pārstāves Romēnas Namnieces starpniecību.

Par to, ka iepirkuma konkursā noticis būtisks pārkāpums Dienai norādīja Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītājs Andrejs Tiknuss — «tika izveidota likumam neatbilstoša komisija, līdz ar to tās lēmums ir nelikumīgs». IUB arī norādīja uz nepilnībām konkursa dokumentācijā. Ar trešdien VM nosūtīto IUB atzinumu veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) plāno iepazīties piektdien.

Jau vēstīts, vakar Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nosūtīja VM un BKUS atzinumu par atklāto pēdējā būvdarbu iepirkumu konkursā. Dienai IUB vadītājs Andrejs Tiknuss norādīja, ka būtiskākais pārkāpums bija tas, ka «tika izveidota likumam neatbilstoša komisija, līdz ar to tās lēmums ir nelikumīgs». Publisko iepirkumu likums nosaka, ka iepirkumos, kuru līgumsumma pārsniedz 500 000 latu, komisijā jābūt pieciem cilvēkiem. BKUS iepirkumu komisijā sākotnēji bija pieci cilvēki, taču pēc tam palika tikai trīs, jo divus komisijas locekļus - BKUS valdes locekli Arni Kramzaku un saimniecības direktoru Aivaru Lisenko KNAB - aizturēja saistībā par iespējamām koruptīvām darbībām senākā BKUS rīkotā būvdarbu konkursā. Tagad viņi cietumā gaida apsūdzības uzrādīšanu. IUB vadītāja vietniece Dace Gaile Dienai uzsvēra, ka komisija noteikti bija jāpapildina.

«Bet Mozgis nav jurists. Tad ir jāpārskata viņa juristu atbildība,» saka A.Ploriņš, vēršot uzmanību uz to, ka nepareizo lēmumu par komisijas sastāvu Dz.Mozgis, iespējams, pieņēmis, sekojot BKUS juristu padomam. A.Ploriņš neuzskata, ka pārkāpums būtu būtisks: «Bet kas mainās no tā, ka komisijā bija trīs cilvēki, nevis pieci? Ja nu šie divi cilvēki būtu ilgstoši saslimuši? Kā varēja zināt, ka šie divi cilvēki tik drīz neatgriezīsies (no cietuma - red.)?»Diena jau rakstīja: zīmīgi ir tas, ka pēdējā BKUS būvdarbu iepirkumu konkursā iesaistītas vairākas personas un firmas, kuras ir galvenie varoņi korupcijas skandālā par senāku BKUS būvdarbu iepirkumu.

Jau vēstīts, novembra sākumā KNAB aizturēja ne tikai A.Lisenko un A.Kramzaku, bet arī būvuzraugu PVAB valdes locekli Raiti Muižnieku un Rīgas firmas Pamats lielāko īpašnieku Aleksandru Kreiceru. Pēdējā konkursa tehnisko specifikāciju izstrādāja PVAB kopā ar iepirkuma komisijas sākotnējo vadītāju A.Kramzaku, komisijā darbojās A.Lisenko. Pamats uzvarēja kā lētākais piedāvājums - būvdarbus solīja veikt par 583 000 latu.

Tiesa, IUB vadītājs arī Dienai pauda šaubas, vai uzvarējušais Pamats, vispār atbilda konkursā izvirzītajām prasībām atsevišķos punktos.

Sabiedrība par atklātību Delna šodien nosūtījusi vēstuli veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP), aicinot izvērtēt BKUS valdes priekšsēdētāja Dz.Mozga atbilstību ieņemamajam amatam un spēju uzņemties atbildību par BKUS saimniecisko darbību.

(papildināts ar Dz.Mozga teikto - pirmajās rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas