Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Naglis: šobrīd pierādīt tūristu apkrāpšanu juridiski ir sarežģīti

Pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvas sasauktajā sanāksmē par ārvalstu tūristu aizsardzību atbildīgās amatpersonas nolēmušas rīkoties kardināli un slēgt blēdīgos klubus, vēsta aģentūra BNS. "Tas, kur mēs redzam risinājumu, ir vienkārši aizslēgt šos klubus, kas veic krāpnieciskas darbības. Mēs iesakām rīkoties kardināli," paziņojusi iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL). Vecrīgā un tās apkārtnē esot astoņi šādi klubi, žurnālistiem sacīja gan Rīgas mērs Jānis Birks ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK), gan iekšlietu ministre.

V. Zatlers norāda, ka sanāksmē viņu pārsteidzis, cik „bezzobainas” ir Valsts policija un arī Rīgas pašvaldība, "lai likvidētu šo kauna traipu no Vecrīgas". "Tas ir vienkārši nepieļaujami, ka mums ir nesodāmība, krimināla nesodāmība, ka policija ir tik bezspēcīga šajā lietā, un, ka šāds jautājums ir jāapspriež Valsts prezidenta rezidencē. Tātad tas jau ir pārāk tālu aizgājis," uzskata V. Zatlers

Ekonomikas un Iekšlietu ministrija, kā arī Rīgas dome divu nedēļu laikā nāks klajā ar priekšlikumiem izmaiņām likumos, lai noteiktu kritērijus, uz kuriem balstoties būtu pamats šādus klubus slēgt, kā arī to, kuram būs tiesības to darīt. Iepriekš atbildīgās amatpersonas solīja tikai rudenī izstrādāt likuma grozījumus, kas Rīgas domei dotu lielākas pilnvaras ietekmēt klubu darbību, kas apkrāpj tūristus. 

Valsts prezidenta padomniece Sandra Kukule pastāstīja, ka sanāksmes dalībnieki veikuši eksperimentu, zvanot pa tūristu uzticības tālruni 22033000 un angliski pajautājot, kuri ir šaubīgie klubi. Tālruņa operatori atbildējuši, uz kuriem klubiem nekādā gadījumā neiet. "Tas viss ir zināms, tie klubi tiek saukti oficiāli, tāpat "airBaltic", ielidojot Latvijā, brīdina, kādos takšos nevajag sēsties," Kukule skaidroja.

Valsts prezidents Valdis Zatlers pievērsies tūristu apkrāpšanas problēmai, jo "šajā ekonomiskajā situācijā valstī ir būtiski nodrošināt tūrisma attīstību". Kā sacīja prezidenta pārstāve Elīna Lazdāne, V.Zatlers uzskata, ka negatīvās ziņas par ārvalstu tūristu apkrāpšanu un pat drošības apdraudēšanu ir nopietns risks tūrisma nozares attīstībai un tas negatīvi atsaucas arī uz kopējo Latvijas tēlu ārvalstīs.


(papildināta ar J. Nagļa komentāru labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

eksperts


Jānis Naglis, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju prezidents

“Juridiski ir sarežģīti sodīt, ja nav noticis acīmredzams krāpšanas gadījums.  Ja Latvijā būtu iespējams pierādīt krāpšanas gadījumus, tad kriminālpolicija jau būtu ierosinājusi krimināllietas par tādiem. Metodes, kā tūristi tiek apkrāpti, ir ļoti rafinētas. Asais prezidenta paziņojums liks aptvert situāciju. Zatlers dod ļoti stingru signālu, ka šī lieta ir jābeidz.

Krāpnieki met ēnu uz visu tūrisma sektoru. Godīgi strādātgribētāji šajā jomā ziņo par negatīvo, vēstniecībās izlikti paziņojumi par apkrāpšanas gadījumiem, bet valsts institūcijas bijušas kā strausi, iebāzušas galvu smiltīs, saka neko neredzam un nezinām. Arī citās valstīs notiek šādi gadījumi, taču tajās valsts institūcijas attiecīgi rīkojas ar apkrāpējiem atšķirībā no Latvijas.”

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas