Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Narkoloģe: Pietrūkst gultas vietu alkoholiķu ārstēšanai

Pēdējo mēnešu laikā alkoholiķi pie narkologiem nonāk daudz smagākā stāvoklī, nekā pirms desmit gadiem,pastāstīja  _Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra _narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna. Viņa stāsta, ka tagad dzērāji nonāk pie narkologiem "ielaistos", smagos stāvokļos ar vairākām blakusslimībām.

Tas skaidrojams, ka viņiem nav naudas, lai apmeklētu ārstus. Arī pacienta iemaksa – pieci lati pie narkologa – daudziem liekas pārāk liela. Turklāt narkoloģijā valsts kompensē medikamentus tikai pacientiem līdz 18 gadiem, vecākiem atkarīgajiem nākas maksāt pilnā apmērā. Patlaban Rīgā narkoloģijā ir tikai 40 gultas vietas, no tām 80 procentus izmanto akūtu stāvokļu glābšanai – alkohola psihožu, smagu abstinenču ārstēšanai. A. Stirna uzskata, ka būtu nepieciešams vairāk gultas vietu tieši pacientu ilgstošākai ārstēšanai.Šobrīd narkoloģiskā palīdzība vairs netiek sniegta Hospitāļu ielā 55. Tā pārcelta uz psihiatriskās slimnīcas Tvaika ielā 2 telpām un apvienota, radot _Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru_. A. Stirna kritizē, ka tā nav pareiza rīcība, jo atkarīgos pacientus no psihiatrijas pacientiem ir jāārstē atsevišķi visdažādāko iemeslu dēļ, piemēram, narkomāni mēdz izmānīt no psihiatrijas pacientiem zāles un tamlīdzīgi.  Pirms trīs gadiem narkoloģijai Rīgā valsts bija atvēlējusi 100 gultas vietas. A. Stirna gan uzsver, ka statistika nerāda, ka pacientu – dzērāju skaits būtu šo gadu laikā palielinājies. "Vienkārši nav vietas, kur izguldīt jau esošos," viņa skaidro. "Būtu labi, ja narkoloģijas pacientus varētu ārttēt ilgāk, ārstēšanai jābūt pēctecīgai. Tāpat viņi jāatbrīvo no pacientu iemaksas, jākompensē zāles tāpat kā psihiatrijas pacientiem," uzskata A. Stirna. Līdzīgās domās ir arī narkologs Jānis Strazdiņš, Saeimas deputāts no ZZS. Viņa prakse liecina, ka uz pieņemšanām pacientu skaits ir samazinājies. Viņš gultas vietu samazināšanu sauc par krīzi narkoloģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas