Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

NBS atkal gaida pārbaude - šoreiz pārbaudīs apgādes sistēmu

Augusta vidū apstiprinātajā valdības rīcības plānā iekļauts, ka šogad iecerēts veikt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apgādes sistēmas komplekso pārbaudi.

Aizsardzības ministrijā aģentūrai BNS gan neizdevās iegūt plašāku informāciju par pārbaudes nepieciešamību, tomēr ministrijas preses nodaļas vadītājs Kaspars Odiņš paskaidroja, ka pārbaude tiks veikta saskaņā ar Aizsardzības ministrijas pavēli un balstoties uz Ministru kabineta marta sēdes protokolu par fiskālās disciplīnas un uzraudzības nodrošināšanas pasākumiem.

Tiks pārbaudīta materiāltehnisko līdzekļu atbilstība grāmatvedības datiem, noliktavu un dokumentācijas vispārējais stāvoklis un procesa administrēšana, piemēram, kā norit uzskaite, norakstīšana un iekšējā inventarizācija NBS vienībās un noliktavās.

Pārbaudi veiks kontroles komisija, kurā būs ministrijas un NBS amatpersonas.

Augusta vidū pieņemtajā valdības rīcības plānā arī minēts, ka nākamgad tiks pastiprinātas regulārās pārbaudes par militārā dienesta reglamenta ievērošanu.

Odiņš norādīja, ka ministra un citu amatpersonu tiesības organizēt un veikt pārbaudi nosaka likums, turklāt likums arī paredz, ka aizsardzības ministrs veic NBS darbības civilo kontroli.

Aizsardzības ministrijas ģenerālā inspekcija kā kontroles institūcija ministra uzdevumā un nolikumā noteiktās kompetences ietvaros veic NBS civilo kontroli, tostarp NBS vienībās veic normatīvo aktu, arī militāro reglamentu, prasību ievērošanas pārbaudes dienesta organizācijas, mācību procesa, apgādes, militārās disciplīnas un citos jautājumos.

Jau ziņots, ka pēdējā gada laikā NBS jau ir bijušas vairākas vērienīgas pārbaudes, kas sekoja pēc dažādu nelikumību atklāšanas armijā. Martā pabeigta kompleksā pārbaude Sauszemes spēkos, kurus pēdējā laikā vajāja dažādas likstas. Šajā pārbaudē tika konstatēti jau iepriekš prognozētie pārkāpumi un trūkumi dienesta organizācijā, par kuru izdarīšanu vai pieļaušanu Sauszemes spēku amatpersonām piemēroja disciplinārsodus.

Vairākas pārbaudes kopš pērnā gada nogales piedzīvojuši Jūras spēki. Viena pārbaude bija pēc karavīru dubultslepkavības, pēc tam nāca kompleksā pārbaude, kurā secināts, ka komandieri nav pietiekami kontrolējuši padotos. Arī pēc šīm pārbaudēm bija disciplināri sodītie.

Aizsardzības ministrijas pārbaudes grupa arī šogad konstatējusi pārkāpumus Jūras spēku kuģu iegādē. Atbildīgo amatpersonu atbildība vēl tiek vērtēta.

Pēdējā sabiedrībai zināmā pārbaude, kas sākta par iespējamiem pārkāpumiem NBS, saistās ar NBS komandiera un Zemessardzes komandiera dienesta auto izmantošanu privātam braucienam pie bijušā aizsardzības ministra Vineta Veldres.

Šīs pārbaudes laikā tiks skatīti arī tie jautājumi, kas saistīti ar dienesta auto izmantošanu armijā kopumā.

11.augustā valdība akceptēja rīcības plānu deklarācijas par Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas