Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ne Latvenergo, bet valdība

Valdība ir pilnībā atbildīga par Latvenergo darbu, arī par lēmumu no 1. aprīļa paaugstināt elektrības tarifus. Latvenergo nav piparbodīte. Latvenergo ir lielākais valsts uzņēmums, kura 100% akcionārs ir valsts, bet akciju turētājs ir Ekonomikas ministrija.

Latvenergo akcionāra lēmumi ir ne tikai saimnieciski, bet arī politiski. Tā pienākums ir lūkoties uz Latvenergo darbu ne tikai no uzņēmuma, bet arī no valsts viedokļa. Piemēram, Ekonomikas ministrija var pieņemt lēmumu izņemt uzņēmuma peļņu dividendēs, var atstāt to uzņēmuma attīstībai, bet šāds lēmums būtiski maina uzņēmuma situāciju.

2010. gadā Latvenergo guva aptuveni 40 miljonus latu lielu rekordpeļņu, lielāko pēdējo 10 gadu laikā. Savukārt Latvenergo operacionālā peļņa - peļņa pirms nodokļu, kredītprocentu maksājumu un amortizācijas atskaitījumu veikšanas - 2009. gadā, kā liecina Lursoft pētījums, bija lielākā valstī - 144,9 miljoni latu, tālu aiz sevis atstājot SIA Latvijas Mobilais telefons - 61,6 miljoni latu, a/s Latvijas valsts meži - 46,2 miljoni latu un a/s Latvijas dzelzceļš - 44,2 miljoni latu.

Tieši operacionālā peļņa ir svarīgākais rādītājs, kas raksturo uzņēmuma naudas plūsmu. To arī parasti ņem vērā bankas, spriežot par kāda uzņēmuma vērtību. Neskatoties uz Latvenergo lieliskajiem finanšu rādītājiem, tomēr ir ticis pieņemts lēmums, kas palielina elektrības tarifu. Tas nav sabiedrībai skaidrs lēmums, skaidrs ir vienīgi tas, ka valdībai trūkst naudas.

Ir zināms Latvenergo vadības viedoklis, kas lēmumu celt elektrības tarifu skaidro no uzņēmuma viedokļa. Tas ir sarežģīts skaidrojums, kuru trivializēt vienkārši nevar. Iespējams, no uzņēmuma viedokļa Latvenergo vadībai ir taisnība. Tomēr lēmumu celt elektrības tarifu nekādā gadījumā, īpaši ekonomiskās krīzes laikā, nevar skatīt tikai no uzņēmuma viedokļa.

Elektrības tarifa celšana ir makroekonomisks lēmums, kas ietekmē arī sociālo, iekšlietu un pašvaldību sfēru. Tā ir visas valdības atbildība, īpaši tajā situācijā, kādā pašlaik atrodas Latvijas valsts. Diemžēl valdība nevēlas uzņemties atbildību par elektrības tarifu celšanu - rāda uz sabiedrisko pakalpojumu regulatoru un liek atbildību uz Latvenergo.

Iedzīvotāji šturmē tiesas. Bet tiesa ir viltus virziens Latvenergo tarifu jautājumā. Tiesa šo jautājumu var skatīt juridiski - nevis pēc būtības, bet likuma burta, ar kuru, iespējams, viss ir kārtībā. Ja kāds grib pārskatīt jautājumu, viņam jāklauvē nevis pie tiesas, bet pie Latvenergo akcionāra durvīm. Tad akcionārs būs spiests jautājumu pārskatīt vai pamatot no valsts interešu viedokļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas