Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Notiekošais ap KNAB un SAB raisa aizdomas par Vienotības ietekmi

Pēdējā laika notikumi ap Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un Satversmes aizsardzības biroju (SAB) Saeimas un valdības gaiteņos ienesuši jaunas intrigas. Ar aizvien lielāku intensitāti izskan pārmetumi, ka Vienotība kā valdošā koalīcijas partija savu politisko mērķu sasniegšanā izmanto paaugstinātas nozīmes valsts iestādes. Politikas komentētāji skeptiski raugās uz šādiem pārmetumiem, kaut gan gluži nešaubīgi Vienotību arī neaizstāv, pirmdien raksta laikraksts Diena

Deputāts Andrejs Elksniņš (SC) Dienai uzsver, ka pašreizējais SAB vadītājs Jānis Maizītis jau "agrāk apkalpojis Jauno laiku" un ka saknes šīm attiecībām ir ļoti senas. "SAB vienmēr ir bijis valdošo un augstāko valsts amatpersonu kontrolē. Broku akceptēja Ministru prezidente, tad Saeima. Viss, kas publiskajā telpā par Broku ir bijis, visiem bija zināms. Kāpēc tad vispār tika nominēts cilvēks, kam ir kaut kādi iemesli nesaņemt pielaidi?" viņš jautā.

Vienotības iespējamā ietekme tiek atrasta arī saistībā ar notiekošo KNAB. Kopš birojā vairs nav vadītāja vietnieces Jutas Strīķes, ir sāktas pārbaudes par vairākām ļoti augstām amatpersonām - gan par bijušo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība), gan premjerministri Laimdotu Straujumu (Vienotība). Tiek pārbaudīts premjeres iespējamais interešu konflikts saistībā ar portāla pietiek.com publikāciju, ka valdības dienaskārtībā ir ar premjeres dēla vadītu firmu saistīts privatizācijas lēmums. Īsi pēc tam, kad šī pārbaude sākta, tika ierosināts veidot komisiju KNAB vadītāja Jaroslava Streļčenoka izvērtēšanai. Tiesa gan, pēc tam lēmums tika atcelts.

Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis aizdomas par partijas ietekmi dēvē par sazvērestību: "Tam nav nekāda pamata. Broka mums nav ienaidnieks. Dažam labam NA līderim viņa varētu likties krietni lielāks konkurents."

Politologs Ivars Ījabs uzskata, ka aizdomas par Vienotības ietekmi būtu jāvērtē kā opozīcijas cīņas. "Ja runājam par Brokas gadījumu, tad kā citādi NA to uztvert? Jūs pieļaujat tādu iespēju, ka tagad iznāk Rasnačs, Zīle un Dzintars un saka - jā, ziniet, mēs kļūdījāmies ar savu ministru? Nu nē. Tā ir pilnīgi institucionāla reakcija, tur nav nekā pārsteidzoša," norāda Ījabs. Ne tik kategorisks viņš ir, komentējot notiekošo KNAB. Politologs to dēvē par politizētu iestādi, un tāda tā esot ģenētiski. "KNAB izveidoja ne jau tāpēc, ka elite būtu gribējusi apkarot korupciju, bet tāpēc, ka to prasīja Eiropas Savienība. Kopš tā laika KNAB tiek uztverts nevis kā normāla valsts iestāde, bet gan kā vienas partijas projekts. Īpaši redzami tas izpaužas ik pa brīdim, kad publiski parādās noplūdināta informācija. Tur iekšā ir daudz tādu, kas sevi sāk uzskatīt ja ne gluži par politiķiem, tad politiski nozīmīgām figūrām gan," teic Ījabs.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Brokas pielaide kaislībām pirmdienas, 16.jūnija, laikraksta Diena 3.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas