Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Opozīcija: izlīguma valdība būtu jāveido pilnīgi no jauna

Jautājumā par jaunas valdības veidošanu opozīcijas uzstādījums ir, ka tiek veidota pilnībā jauna koalīcija bezpartejiska premjera vadībā, kurā visi ir līdzvērtīgi partneri, tā LTV raidījumā 100.pants šodien pausto koalīcijas ideju par valdības paplašināšanu novērtēja Jaunā laika valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Viņa neizslēdza iespēju, ka bezpartejiskais premjera kandidāts varētu būt, piemēram, arī valsts kontroliere Inguna Sudraba. S.Āboltiņa gan norādīja, ka koalīcijai un opozīcijai izpratne par nacionālā izlīguma valdību ir atšķirīga.

S.Āboltiņa atgādināja, ka JL ar ideju par nacionālas izlīguma valdības bezpartejiska premjera vadībā veidošanu nāca klajā jau novembrī, kad tika lemts par valsts budžetu Saeimā. Tas ļautu vismaz demonstrēt to, ka varam kopā strādāt, sacīja JL līdere. Viņa arī uzsvēra, ka ārkārtas vēlēšanas ir neizbēgamas, tomēr jāpatur prātā Latvijas ekonomiskā situācija un vienošanās ar SVF.

Valsts prezidents Valdis Zatlers vispirms gaida profesionālu darbu no valdības, un parlamenta atlaišana pašlaik nav viņa darba kārtībā, pēc koalīcijas partiju tikšanās ar prezidentu presei paziņoja satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC), kurš šobrīd pilda arī valdības vadītāja pienākumus. Esošā valdošā koalīcija pieļauj iespēju paplašināt savas rindas ar Saeimas labējās opozīcijas pārstāvjiem, taču sīkāk to nekomentē, kamēr valdības vadītājs Ivars Godmanis atrodas vizītē ārvalstīs. Valsts prezidents Valdis Zatlers nav mainījis savu nostāju attiecībā uz Saeimai un Ministru kabinetam izvirzītājiem uzdevumiem līdz 31.martam, teikts prezidenta izplatītajā paziņojumā presei pēc tikšanās ar koalīciju.

No A.Šlesera teiktā varēja noprast, ka Valsts prezidentam rūp tas, vai priekšvēlēšanu gaisotnē valdība spēs veikt visus ar ekonomikas stabilizāciju saistītos uzdevumus, taču politiķi arī apstiprināja, ka ir nepieciešams paplašināt esošo koalīciju ar labējām partijām, kas, visticamāk, turpinātu strādāt Ivara Godmaņa vadībā. Tā varētu būt arī jauna valdība, jo ļoti ticams, ka Valsts prezidents atkārtoti uzticētu valdības veidošanu I.Godmanim, tāpēc ka "ir vieglprātīgi mainīt cilvēku, kas vadījis sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu", sacīja TB/LNNK līeris Roberts Zīle. Koalīcija ir gatava piedāvāt dalību valdībā Jaunajam laikam, Pilsoniskajai savienībai, kā arī Sabiedrībai citai politikai, lai gan tai nav savas frakcijas parlamentā, sacīja R.Zīle. Sīkāk tas netika komentēts, pirms no vizītes ārvalstīs nav atgriezies I.Godmanis.

Tautas partijas līderis Mareks Segliņš pavēstīja, ka partija iesniegs grozījumu par Saeimas pašas atlaišanu, kuriem daļēju atbalstu no koalīcijas partijām pauž tikai LPP/LC. A.Šlesers atkārtoja jau agrāk pausto viedokli, ka, ja atlaiž Saeimu, tad tūlīt. ZZS pārstāvji pauduši gatavību pildīt visus prezidenta Saeimai dotos uzdevumus. ZZS Saeimas frakcijas Augusts Brigmanis sacīja, ka TP ierosināties grozījumi ZZS darba kārtībā nav bijuši, taču valde nolēma aicināt prezidentu Valdi Zatleru sākt sarunas par jaunas izlīguma valdības veidošanu neatkarīgi no tā, vai šī Saeima tiek vai arī netiek atlaista. ZZS arī uzskata, ka nākamās valdības veidošanu būtu jāuztic ar partijām nesaistītam cilvēkam, kas bauda sabiedrības uzticību. A.Brigmanis uzsvēra, ka Saeimai ir jāizpilda prezidenta dotie uzdevumi, jo Saeima nevar izvairīties no atbildības.

"Svarīgi ir jau drīzākajā laikā paveikt visus tos darbus, kuru mērķis ir gan veicināt sabiedrības uzticību valsts varai, gan arī izstrādāt ekonomikas stimulācijas plānu. Nepieciešams konkretizēt veicamos pasākumus un līdzekļus šī plāna sasniegšanai, kā arī nodrošināt sabiedrībai kopumā un katrai sociālajai grupai atbilstošu situācijas skaidrojumu. Ekonomikas stimulācijas plāna apspriešanā un uzraudzībā jānodrošina arī neatkarīgu un profesionālu ekonomikas un finanšu ekspertu dalība," teikts prezidenta paziņojumā. Valsts prezidents arī uzsver, ka vēlēšanu likuma izmaiņas ir būtisks priekšnoteikums kvalitatīvai politiskās sistēmas atveseļošanai.

Paziņojumā norādīts, ka V.Zatlers rosinās tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu tikai tad, ja netiks paveikti tie darbi, kas minēti Valsts prezidenta 14.janvāra paziņojumā. Proti, Saeimai ir jāpieņem grozījumi Satversmē par tautas tiesībām atlaist Saeimu, jāveic grozījumi vēlēšanu likumā, jāizveido efektīvi funkcionējoša uzraudzības padome ekonomikas attīstības un valsts aizņēmuma līdzekļu izmantošanas plānu pārraudzībai. Savukārt Ministru kabinetam jānodrošina ekonomikas stimulācijas plāna īstenošana, jāveic valsts pārvaldes un Ministru kabineta reforma, jāieceļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs. Partijām ir jādara viss, lai samazinātu uzticības krīzi valsts varai un koncentrētos uz ekonomikas jautājumiem.

Sarunas laikā panākta vienošanās par turpmāku regulāru viedokļu apmaiņu ar koalīcijas partiju pārstāvjiem, bet trešdien Valsts prezidents turpinās konsultācijas ar Saeimā pārstāvētajām opozīcijas partijām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas