Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Panākta vienošanās virzīties uz trīs partiju koalīciju

Vienotība, Nacionālā apvienība (NA) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vienojušās, ka citu partiju pārstāvjus potenciālajā koalīcijā neaicinās, savukārt uz Saeimas priekšsēdētāja amatu pretenzijas pieteikusi NA, pirmdien žurnālistiem pastāstīja Vienotības līdere Solvita Āboltiņa.

Ar šādu pozīciju šīs partijas pirmdien dosies uz pārrunām pie Valsts prezidenta. Ja viņš šādu piedāvājumu akceptēs, trešdien šo partiju atbalstītā premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma nosauks savu piedāvājumu ministriju sadalījumam pa partijām, kā arī tiks sagatavots jaunās valdības uzdevumu plāns.

"Vienojāmies, ka visas koalīcijas partijas atbalsta Laimdotu Straujumu kā premjera kandidāti, un viņa kā kandidāte piedāvā, ka koalīcija saglabājas esošajā sastāvā, tātad triju partiju koalīcija," teica Āboltiņa.

Savukārt par ministru amatiem pašlaik nav skaidrs, kurš izvirzīs pretendentus uz ekonomikas ministra un veselības ministra amatiem. Tiesa, par veselības ministra amatu, ņemot vērā šīs nozares plānoto naudietilpīgo reorganizāciju, atbildība būtu jāuzņemas tai partijai, kam plānots finanšu ministra amats, tātad - Vienotībai, uzskata NA.
 
Topošās koalīcijas partneri jau pagājušajā nedēļā vienojās par atbalstu Straujumai arī kā nākamās valdības vadītājai. NA vēl pagājušajā nedēļā pauda atbalstu Latvijas Reģionu apvienības pieaicināšanai koalīcijā, taču pašlaik lēmumus par koalīcijas sastāvu uztic Straujumai.
 
Vienotība jaunajā valdībā pretendē uz premjera, finanšu ministra un ārlietu ministra amatiem. Iespējams, Vienotība uzņemsies arī veselības ministra un izglītības un zinātnes ministra amatu. ZZS pārziņā būtu Zemkopības ministrijas, Labklājības ministrijas un Aizsardzības ministrijas vadība, bet Nacionālā apvienība vēlētos uzņemties atbildību par VARAM, Kultūras ministriju un Tieslietu ministriju.
 
Līdz ar to pašlaik nav skaidrs, kuras partijas pārziņā būtu Satiksmes ministrijas, VARAM un Ekonomikas ministrijas vadība.
 
NA pārstāvis Raivis Dzintars pašlaik vēl nekomentēja, ko varētu virzīt uz Saeimas spīkera amatu, jo "par uzvārdiem mēs nerunājam". Savukārt ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis teica, ka tiekot runāts arī par potenciālo opozīcijas partneru atbildību Saeimā.
 

Visu Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji pirmdien un otrdien dodas uz sarunām ar Valsts prezidentu, bet koalīcijas veidošanas sarunas turpināsies trešdien.

Jau vēstīts, ka 12.Saeimas vēlēšanās visplašāko atbalstu un 24 deputātu mandātus ieguvusī Saskaņa sarunā ar Valsts prezidentu uzstāšot uz citās Eiropas valstīs piekopto praksi valdības veidošanu uzticēt vēlēšanu uzvarētājam 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas