Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Atlaiž VNĪ padomi, Kaijaks amatu saglabā

Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretārs,_ a/s _Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pilnvarnieks Mārtiņš Bičevskis (TP) piektdien sasauktajā ārkārtas akcionāru pilnsapulcē paziņoja, ka līdzšinējā VNĪ padome tiek atlaista. Tās vietā tiks iecelta jauna, kurai divu mēnešu laikā būs jāizvērtē esošās VNĪ valdes darbs. Savukārt VNĪ valdei uzdots divu nedēļu laikā sagatavot ziņojumu finanšu ministram Eināram Repšem (JL) un jaunajai uzņēmuma padomei par Valsts kontroles (VK) revīzijā secināto un norādītajām problēmām.

VNĪ valdes priekšsēdētājs Māris Kaijaks (TP) savu amatu pagaidām saglabā.

Amatus zaudē četri VNĪ  padomes locekļi, ar Tautas partiju saistītie -  Modris Sprudzāns, Guntis Gūtmanis, Arnis Razminovičs, kā arī ar ZZS saistītais Jānis Brengulis. Padomes locekļi amatu zaudēs divu nedēļu laikā, jo reāli atlaist padomi valsts pilnvarnieks var vienlaicīgi ar jaunas padomes iecelšanu.

Pēc M.Bičevska atzītā pagaidām jaunās padomes kandidātu vēl nav. Vienu padomes locekli ieteiks finanšu ministrs, otru valsts sekretārs, bet trešais nāks no profesionālās vides. Jaunajā padomē būs trīs locekļi, kā to paredz ceturtdien veiktie grozījumi likumā par valsts kapitālsabiedrībām.

Pilnsapulcē tika izvērtēti VNĪ skaidrojumi par jaunās administratīvās ēkas celšanu, kas būtu prasījusi sešus miljonus latu. Visi ar jaunās biroja ēkas saistītie lēmumi un darbības ir apturētas un līdz ar to VNĪ meitasfirmā VNĪ Investīcijas, kas būtu cēlusi jauno biroju, nauda netiks ieguldīta. Pagaidām, pēc M.Bičevska teiktā, jautājums par jaunu biroja ēku nav dienas kārtībā. Viņš gan pieļāva, ka ar laiku pie tā varētu atgriezties.

M.Bičevskis atzina, ka pēdējo mēnešu laikā ekonomiskās krīzes radīto problēmu dēļ viņam nav bijis pietiekami daudz laika iedziļināties VNĪ pārraudzībā. Lai nodrošinātu VNĪ uzraudzību, viņš pilnvarnieka amatam nozīmējis savu vietnieku Ilgoni Gaugeru. M.Bičevskis informēja, ka ministrs Einārs Repše papildus uzdevis arī veikt izmaiņas VNĪ regulējošā likumdošanā, lai nodrošinātu VNĪ darbības caurskatāmību un atklātību. M.Bičevskis solīja, ka turpmāk visas darbības, kas saistītas ar VNĪ ieguldījumiem vai biroja ēkas projekta virzību, būs atklātas un pieejamas.

Jautāts, vai ir drošs, ka divu nedēļu laikā atlaistie padomes locekļi nepieņems kādus apšaubāmus lēmumus, M.Bičevskis samulsa, taču pauda pārliecību, ka bažām nav pamata.

Atgādinām, ka VNĪ bija iecerējusi tērēt sešus miljonus latu jaunas biroja ēkas būvniecībā un zemes iegādē, naudu ieguldot VNĪ meitasfirmas kapitālā. FM par to neesot bijusi informēta. Savukārt VK revīzijā konstatēja, ka FM un M.Kaijaka vadītās iestādes nekustamo īpašumu pārvaldīšanas politika nav mērķtiecīga un nenodrošina valsts interešu ievērošanu.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Aptur ieceri sešus miljonus tērēt jaunam VNĪ birojam

Revīzijas ziņojums var krietni sašķobīt VNĪ reputāciju

VK: VNĪ pārvaldīšanas politika neatbilst valsts interesēm (revīzija par 2007.gadu)


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas