Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

papildināta - CVK noraida jūrmalnieku prasību, Aizstrauta vērsīsies tiesā

Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) rīcībā nav dokumentu, ka atsevišķos Jūrmalas vēlēšanu iecirkņos notikuši balsu skaitīšanas procedūras pārkāpumi, tāpēc nav pamata apmierināt sūdzības iesniedzēju prasību pārskaitīt balsis šajos iecirkņos. Sūdzības iesniedzēja Inese Aizstrauta solīja vērsties tiesā.

Jau ziņots, ka šodien CVK izskatīja sūdzības par vēlēšanu rezultātiem desmit pašvaldībās.

Kā informēja LZP deputātu kandidāte uz Jūrmalas domi I.Aizstrauta, Jūrmala – mūsu mājas, kurā startēja bijušais Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics, kandidāti vēlēšanu dienā dalījuši pārtiku vēlētājiem. Viņasprāt, par balsu pirkšanu liecinājis arī tas, ka Slokā bijuši izpirkti mazie pārtikas veikali. Uz vaicāto, kur šie cilvēki ņēmuši naudu, viņi atbildējuši, ka bijuši uz vēlēšanām.

Vēlēšanu dienā Jūrmalā arī izplatīta avīze, kurā bijusi atklāta aģitācija par Jūrmala - mūsu mājas, turklāt nebija norādīts, kas šo aģitāciju apmaksā, teica I.Aizstrauta.

Viņa informēja, ka vērsīsies tiesā par balsu pirkšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem Jūrmalā.

Līdzīga situācija kā Jūrmalā ir arī Saulkrastos. Te Valsts policija konstatēja tiešās aģitācijas pārkāpumus. Kā zināms, dienu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā likums liedz veikt aģitāciju, taču Saulkrastos, pēc sūdzību iesniedzēju teiktā, tā notika pie iecirkņa. Arī Saulkrastu pārstāvji vērsīsies tiesā.

CVK šodien noraidīja sūdzības par balsu skaitīšanas procedūras pārkāpumiem Ķekavas novada iecirknī, kas atradās kultūras namā, un Madonas novada Praulienas vēlēšanu iecirknī. Abos Ķekavas novada iecirkņu gadījumos bija izteikti minējumi, bet trūcis konkrētu faktu.

Toties Alojas novada vēlēšanu iecirknī, kas bija Staiceles dienas aprūpes centrā, CVK konstatēja, ka ir notikuši procedūras pārkāpumi, bet tas neesot pamats, lai atceltu vēlēšanu rezultātus šajā iecirknī.

Otrajā dienā iecirknis bijis atvērts pirms norunātā laika, kaut arī tas bija jādara, klātesot visai komisijai, kuras klātbūtnē tikai varēja atvērt kastes ar vēlēšanu zīmēm. Tās nebija aizzīmogotas.

Sūdzības iesniedzēji no ZZS norādīja, ka tad, kad ieradās novērotāji un pārējie komisijas locekļi, tās priekšsēdētājs un sekretāre jau bijuši iecirknī un uz galda atradušies biļeteni. ZZS pārstāvis Valdis Bārda izteica aizdomas, ka ir mainīti vēlēšanu rezultāti ar krustiņiem un svītrojumiem.

Jau ziņots, ka šodien CVK izskata līdz ceturtdienai saņemtās sūdzības par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem.

CVK jāizskata sūdzības par vēlēšanu rezultātiem desmit pašvaldībās – Jūrmalā, Alojas novadā, Babītes novadā, Ķekavas novadā, Līvānu novadā, Olaines novadā, Madonas novadā, Riebiņu novadā, Saulkrastu novadā un Viļānu novadā, informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Šajās vēlēšanās pirmo reizi spēkā ir nosacījums, ka vēlēšanu rezultāti vispirms ir apstrīdami CVK, nevis tiesā. Līdz ar to CVK, izskatot sūdzības, uzklausa gan sūdzību iesniedzējus, gan vēlēšanu komisiju pārstāvjus.

Saskaņā ar Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumu vēlēšanu komisiju lēmumus par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu CVK var apstrīdēt triju darbdienu laikā. Tiesības iesniegt šādu sūdzību ir kandidātu sarakstu iesniedzējiem un deputātu kandidātiem.

CVK saņemtās sūdzības jāizskata triju dienu laikā. Savukārt CVK lēmumu triju darbdienu laikā iespējams pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā, kurai lieta jāizskata septiņu dienu laikā. Tiesas pieņemtais lēmums ir galīgs un vairs nav pārsūdzams.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas