Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināta - Dālderis: man ir tiesības uz izglītību un ministra amats nedrīkst būt tam par šķērsli

Sabiedrība par atklātību "Delna" lūgusi kultūras ministru Intu Dālderi (JL) paskaidrot savu rīcību, kas neatbilst ētikas kodeksiem, saņemot Eiropas Sociālā fonda stipendiju, taču neapmeklējot lekcijas Latvijas Mūzikas akadēmijā. Pats ministrs uzskata, ka viņam "ir tiesības uz izglītību un ministra amats nedrīkst būt tam par šķērsli".

4.oktobrī TV3 raidījumā "Bez tabu" tika vēstīts par augstskolas īstenoto projektu "Atbalsts Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistra studiju programmām radošo industriju jomā" un to, ka stipendiātu vidū ir arī I.Dālderis. Būtiskākie nosacījumi stipendijas saņemšanai ir kontaktstundu apmeklējums 75% apmērā, sekmība jābūt vismaz 8 baļļu līmenī visos pārbaudījumos, kā arī regulāras maģistranta atskaites par mēnesī veikto studiju procesu. "Delnas" vērtējumā kultūras ministra rīcība, arī televīzijas sižetā skaidrojot radušos situāciju, "neatbilst šai amatpersonai saistošajiem ētikas un interešu konflikta novēršanas standartiem". Organizācija norāda, ka demokrātiskās valstīs amatpersonas šādas situācijas parasti skaidro pēc būtības, kā arī veic citus nepieciešamos pasākumus to cēloņu vai seku novēršanai. "Pagaidām ir izpalicis vērtējums, piemēram, par Latvijas Mūzikas akadēmijas spēju izvērtēt studenta I.Dāldera rīcību, ja kultūras ministrs var būtiski ietekmēt iestādes budžetu," teikts "Delnas" ziņojumā. "Delna" arī norāda, ka šī situācija "rada pamatu šaubām par Kultūras ministrijas spēju ievērot iestādes un "Delnas" noslēgto līdzdarbības līgumu par labas pārvaldības un pretkorupcijas pasākumu nodrošināšanu Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecībā, kura izpildē augstu ētisko standartu ievērošana ir ļoti būtiska".

Dālderis: nav neētiski studēt sev pakļautā iestādē

Pats ministrs uzskata, ka viņam "tāpat kā jebkuram citam Latvijas iedzīvotājam, ir tiesības uz izglītību un ministra amats nedrīkst būt tam par šķērsli."

Gadījumā, ja viņam būs iespēja pēc jaunās valdības izveidošanas turpināt ministra darbu, tad viņš apsvērs uz ministra pilnvaru laiku studijas pārtraukt. "Šādā situācijā es, protams, atteikšos arī no Eiropas Savienības finansētās stipendijas, kas man piešķirta par labiem rezultātiem iestājeksāmenos, tomēr, ja turpināšu maģistrantūras studijas, tad centīšos izpildīt programmas prasības un par manu atbilstību stipendijas kritērijiem lems profesionāli augstskolas mācībspēki," norādīja I.Dālderis.

Uz jautājumu, cik ētiski kultūras ministram ir studēt ministrijas pakļautībā esošā iestādē, I.Dālderis norādīja, ka Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmija ir vienīgā augstākā mūzikas mācību iestāde. Maģistra diploms viņam ir nepieciešams, lai nāktonē varētu strādāt par pasniedzēju minētajā augstskolā.

I.Dālderis arī uzskata, ka studijas viņam netraucē ikdienas darbu vadot ministrijas nozari. Lekcijas notiekot piektdienas un sestdienas rītos, nevis visu nedēļu un katru dienu, līdz ar to “teorētiski tas ir savienojams ar ministra darba pienākumiem”.

Viņaprāt, "Delna", apšaubīdama viņa tiesības līdzās darbam valdībā papildināt savas profesionālās zināšanas un studēt Latvijas Mūzikas akadēmijā, "būtībā met ēnu uz augstskolas vadības un mācībspēku, to vidū cienījamu profesoru, kompetenci un profesionalitāti, par ko šaubīties nav pamata".

I.Dālderis uzsvēra, ka Latvijas Mūzikas akadēmija juridiski ir atvasināta publiskā persona, kam, saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu, piešķirta sava autonoma kompetence, līdz ar to "Delnas" pieļāvums par iespējamu interešu konfliktu ir pilnīgi nepamatots.

(papildināta ar I.Dāldera viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

saistītie


* Dālderis basto lekcijas, no stipendijas neatteiksies [Diena.lv]

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas