Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - FOTO: Sācies nopietnākais Sabre strike posms

Pirmdien Ādažu poligonā sākās militāro mācību Sabre Strike 2011 aktīvākā un nopietnākā daļa. Jau no paša rīta viens otram sekoja dažādi incidenti un apšaudes.

Atbalsta bāzē, ko sauc par Camp Charlie, tika izsludināta gatavība pēc informācijas saņemšanas par iespējamo apšaudi ar mīnmetējiem. Šīs ziņas, ko ieguvu no kāda vietējā iedzīvotāja, tomēr izrādījušās nepatiesas. Bāzi neapšaudīja, bet kā Dienai pastāstīja kapteinis Aivars Vilciņš, kas piedalās mācībās kā latviešu karavīru darbības novērotājs un vērtētājs, tas notikšot ap dienas vidu. Arī bez tā bāzes apsargiem – to šodien kopā ar amerikāņiem nodrošina 1. novada zemessargi, darba neesot trūcis. Pie galvenās ieejas bāzē tika likvidēts ar spridzekļiem apjozies vietējais kaujinieks. Par laimi no karavīriem neviens necieta, jo pašnāvnieka nāves josta neesot eksplodējusi.

Pavisam parasta lieta – ik pa laikam pie bāzes pienāk kāds vietējais afgānis (to lomās iejutušies jau Afganistānas misijā pabijušie karavīri) un izklāsta savas vajadzības. Sarunāšanās notiek tulka klātbūtnē. Jāmēģina ne vien pārliecināties par atnācēja godīgumu, bet arī saprast, kā cilvēkam iespējams palīdzēt. Kāds "vietējais" mēģinājis noskaidrot, vai koalīcijas spēki nav vainojami piecu viņam piederošu aitu nogalināšanā. Vēl cits "afgānis" sūdzējies par ievainojumu.

Zemessargu nodaļas komandiere, kaprāle, Latvijas lauksaimniecības universitātes studente Evita Mārtiņa ir gandarīta par dalību šajās mācībās. Tās ievērojami atšķiras no parastajām zemessargu mācībām. "Man vislabāk šeit paticis konvojs automašīnās. Tā bija intensīva pārvietošanās ar dažādu uzdevumu veikšanu”, stāstīja E. Mārtiņa, kas pēc atskanējušā sprādziena tikusi "ievainota". Tad izsauca helikopteru un kaprāli  evakuēja uz Camp Charlie. Sarunas laikā atskan atsevišķi šāvieni. Vēlāk uzzinu, ka tas acīmredzot bijis saistībā ar kaujinieku pašnāvnieka likvidēšanu. Viens no kaprāles E. Mārtiņas pakļautībā esošajiem, zemessardzes snaiperu nodaļas komandieris Gundars Sakne, arī ir gandarīts par piedalīšanos šajās mācībās. "Tās ir interesantas, vienkārši foršas. Ir savas grūtības”, stāsta zemessargs. Viņš ir arī brīvprātīgais zemessargs no Jelgavas 52. bataljona.

Ap dienas vidu sākas intensīva bāzes apšaude. Šādiem gadījumiem nākas izmantot ātrās reaģēšanas vads. Šoreiz tas ir sauszemes spēku 2. bataljona 37 cilvēkus lielais vads, ko vada leitnants Gvido Kalniņš. Visai vienībai piedalīšanās mācībās ir beidzamā nopietnā pārbaude pirms došanās misijā uz Afganistānu decembrī. Ātrās reaģēšanas vads ir sadalīts divās grupās, kas pārvietojas nebruņotās Mercedes apvidus automašīnās. Šādi transporta līdzekļi tiek izmantoti arī Afganistānā Latvijas kontingenta darbības teritorijā Farjābas provincē. Katrā džipā ir viena rācija, bet komandieru mašīnās - divas, papildu munīcija, dzeramais ūdens, maskēšanās tīkls un stipra trose mašīnas bojājumu gadījumiem.   

(papildināta ar fotogrāfijām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas