Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Kavējas algu izmaksas teātriem un kultūras iestādēm

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķi (LNSO) līdz šim vēl nav saņēmuši algas, kuru izmaksai pēc grafika vajadzēja notikt jau nedēļas vidū - Diena uzzināja no mūziķiem īsi pirms LNSO un vijolnieces Baibas Skrides koncerta, kas 9.janvāra vakarā notika Lielajā Ģildē. Tiem orķestra māksliniekiem, kuri strādā Kultūras ministrijai pakļautajās mūzikas izglītības iestādēs, algas aizkavēšanās ir īpaši sāpīga, jo arī mūzikas skolās un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā darba algas vēl nav saņemtas.

«Gaidām. Ceram. Sola, ka būšot nākamās nedēļas sākumā,» teica LNSO altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls, kurš spēlēšanu LNSO apvieno ar pedagoga darbu Mūzikas akadēmijā. Līdzīgā situācijā ir arī orķestra kolēģi, kuri ir arī Rīgas mūzikas skolu vai augstskolas pedagogi, bet pavisam neapskaužamā situācijā ir mūziķu ģimenes. Tomēr Andra Pogas diriģētajā koncertā LNSO muzicēja ar aizrautību un maksimālu atdevi, izpelnoties ilgus aplausus arī pēc koncerta simfoniskās daļas, piedevām temperamentīgi nospēlējot J.Brāmsa Ungāru deju.Kultūras ministrijā neesot paspēts «izrēķināt ciparus» - tā darba samaksas kavēšanos skaidro LNSO direktors Ints Dālderis. Viņš paļaujas uz solījumu, ka pirmdien nauda būšot. Tikmēr valsts kamerorķestrī _Sinfonietta Rīga_ un Valsts akadēmiskajā korī algas jau ir saņemtas, vēstīja minēto kolektīvu pārstāvji.Buksēšana naudas apritē radījusi arī citus negaidītus, nepatīkamus sarežģījumus. Piemēram, minētā LNSO koncertprogramma, kurā soliste bija pasaulslavenā latviešu vijolniece Baiba Skride,  uz kuru Rīgā visas biļetes bija jau pārdotas, iepriekšējā vakarā VSIA _Latvijas koncerti_ organizētajā vieskoncertā Liepājā noritējusi pustukšā teātra zālē, neraugoties ka biļetes tur bija ievērojami lētākas - no Ls 2 līdz Ls 10. Pirms tam vieskoncerts līdzekļu trūkuma dēļ pat gandrīz atcelts un neesot reklamēts, bet pēc tam pēdējā brīdī tomēr rīkots.

Sazinoties ar Nacionālā un Dailes teātra pārstāvjiem, Diena noskaidroja, ka decembra algas abu teātru darbiniekiem izmaksātas jau decembra beigās. Dailes teātrī tas izdarīts no teātra iekšējām rezervēm - iespējams, paredzot to, ka varētu būt aizķeršanās ar Valsts kasi un aprēķiniem.

Savukārt Latvijas Nacionālajā operā (LNO) pie ziņojumu dēļa izlasāms paziņojums, ka decembra algu izmaksa darbiniekiem aizkavēsies. LNO Dienai apliecināja, ka algas izmaksa par decembri LNO darbiniekiem kavējās, par aizkavēšanās iemesliem aicinot interesēties Kultūras ministrijā.

Ministrijā norādīja, ka visi nepieciešamie dokumenti ir iesniegti Finanšu ministrijā un Valsts kasē. Ja kāda ministrijas padotības iestāde finansējumu nav nav saņēmusi laikā, tad tā varētu būt tehniska problēma, iespējams, Finanšu ministrijas pārslodzes dēļ, pieļāva ministrijā.

«Pa Rīgu šajā sakarā cirkulē visneiedomājamākās baumas. Piemēram, ka tikšot slēgts arī Daugavpils vai Dailes teātris,» Dienai teica kāds aktieris.

Daugavpils teātra galvenais režisors Harijs Petrockis apstiprināja, ka decembra algas aktieriem un pārējiem teātra darbiniekiem izmaksātas no teātra iekšējām rezervēm: «Kas būs ar janvāra algu, pagaidām nav nekādas nojausmas.» Par sava teātra iespējamo slēgšanu H.Petrockis neko nebija dzirdējis; viņš skaidroja, ka esot sagatavots līgums ar Kultūras ministriju un tuvākajā laikā tas tikšot parakstīts. «Par iespējamo Dailes teātra slēgšanu es gan esmu dzirdējis. Vispār man šī situācija, maigi izsakoties, šķiet absurda,» pauda H.Petrockis.

Liepājas teātra aktieri neslēpj, ka ir izmisumā - viņi līdz šim nav saņēmuši decembra algu. Turklāt teātrī dzirdēts, ka algas tikšot samazinātas par 15 procentiem. Liepājnieki arī apstiprina informāciju par iespēju kultūras darbiniekiem ņemt bezalgas atvaļinājumu.

Tā kā valdība devusi rīkojumu algu fondu samazināt par 15% un iestāžu uzturēšanas izdevumus par 25%, arī Liepājas pašvaldības kultūras iestādes solidāri izlēmušas doties viena mēneša ilgā bezalgas atvaļinājumā, atsaucoties uz laikrakstu Kurzemes Vārds, ziņo portāls www.liepajniekiem.lv. Katra iestāde to darīšot pēc sava skatījuma un iespējām.

Piemēram, Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla informējusi, ka nolemts piemērot slīdošo grafiku, lai nepārtrauktu muzeja darbu, jo tūristi to apmeklē vairāk vai mazāk visu gadu.

Tāpat administrācija domājusi, lai pēc iespējas mazāk ciestu darbinieki. Tādēļ sastādīts grafiks, kurā katrs strādājošais iespēju robežās var izvēlēties, kurā mēnesī ņemt bezalgas atvaļinājumu, vai arī ņemt to pa daļām, lai nepaliktu pilnīgi bez iztikas līdzekļiem.

Centrālās zinātniskās bibliotēkas direktore Ilga Erba skaidroja, ka administrācija nolēmusi kopā ar visām filiālēm ņemt bezalgas atvaļinājumu vasarā, ap jūlija vidu un augusta sākumu.

Liepājas Simfoniskais orķestris ekonomiskās krīzes dēļ mūziķus neatlaidīs, tomēr algas vismaz par 15% tikšot samazinātas, aģentūru LETA informēja orķestra direktore Vija Feldmane. 2009.gada orķestra budžets noteikti būs mazāks nekā 2008.gadā, tomēr līdz Liepājas pašvaldības budžeta apstiprināšanai V.Feldmane konkrētāk izteikties nevēlējās, jo situācija mainoties katru dienu.

Iespējams, Liepājas Simfoniskais orķestris februārī atteiksies no koncerta Rīgā, kurā bija plānots atskaņot jauno Komponistu savienības biedru skaņdarbus, kā arī no 6.jūlijā paredzētā koncerta Dzintaros.

Orķestra mākslinieku atalgojuma noteikšana ir orķestra vadības kompetencē. Saskaņā ar līgumu starp Liepājas Simfonisko orķestri un Kultūras ministriju orķestra mākslinieku atalgojums jānosaka atbilstoši orķestra mākslinieku kvalifikācijai un mākslinieciskā snieguma izvērtēšanas rezultātiem.

(papildināta 6. un 7.rindkopa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL:

 

Valsts kase: valstij naudas algu izmaksai šobrīd pietiek

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas