Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Lagzdiņš protestē pret normām, kas apgrūtinās cīņu ar naudas atmazgāšanu

Protestējot pret Saeimas pieņemto likumu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kurā, pēc Saeimas deputāta Jāņa Lagzdiņa (TP) domām, ir iebalsotas normas, kas ierobežo tiesībsargājošo iestāžu iespējas cīnīties ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, J.Lagzdiņš sagatavojis iesniegumu frakcijas vadītājam Mārim Kučinskim par atkāpšanos no Saeimas frakcijas vadītāja vietnieka pienākumiem. No plašākiem komentāriem sarunā ar Dienu J.Lagzdiņš atteicās.

Saeimas deputāte Ilma Čepāne (Pilsoniskā savienība) sēdē norādīja, ka strīdīgo ierosinājumu autors Vilnis Edvīns Bresis (ZZS) varētu būt izpildījis pastnieka lomu, jo pats neesot spējis deputātei paskaidrot savu priekšlikumu būtību. Viņa pieļāva, ka, iespējams, šo ierosinājumu patiesie autori varētu būt saistīti ar smagos noziegumos apsūdzēto Aivaru Lembergu.

Jaunais laiks (JL) Saeimas frakcijas deputāti jau izteikuši aicinājumu Valsts prezidentam neizsludināt „Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu”, jo likumā atbalstīti priekšlikumi, kas sašaurina nelikumīgi iegūtu līdzekļu definīciju un apgrūtina tiesībsargājošo iestāžu darbu naudas atmazgāšanas noziegumu atklāšanā.

„Likums, manuprāt, pieņemts dažu cilvēku interesē, kuri grib izvairīties no kriminālatbildības par naudas atmazgāšanu lielos apmēros,” norādīja JL Saeimas deputāte Linda Mūrniece.

Arī prokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests iebilst pret atsevišķām šodien Saeimā pieņemtām šī likuma normām, ziņo LETA. Dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns sacīja, ka viņam nav izprotama deputātu rīcība, atbalstot vairākus V.E. Breša priekšlikumus, kas sašaurina nelikumīgi iegūtu līdzekļu definīciju, kā arī banku darbinieku apmācību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanu saistīto risku atpazīšanā. Aģentūrai LETA Burkāns pauda neizpratni, ka Saeimas vairākums šodien nav atbalstījis iepriekš atbildīgās komisijas pieņemtos priekšlikumus, kuru apspriešanā piedalījušies dažādu nozaru speciālisti, panākot vienošanos.

ZZS deputāta V. E. Breša vairāki iesniegtie priekšlikumi sašaurina noziedzīgi iegūtu līdzekļu definīciju un kādas darbības ir uzskatāmas par noziedzīgu līdzekļu iegūšanu. Breša iesniegtie un Saeimas atbalstītie priekšlikumi var būtiski samazināt tiesībsargājošo institūciju iespējas cīnīties gan ar naudas legalizēšanu, gan ar šo darbību organizatoriem.

Kopumā par likumprojektu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums nobalsoja 64 deputāti, pret bija 20, bet atturējās 6.

Iepriekš noziedzīgu līdzekļu definīcijas pirmā daļa paredzēja, ka par noziedzīgi iegūtiem tie atzīstami, “ja personas īpašumā vai valdījumā tie tieši vai netieši nonākuši noziedzīga nodarījuma rezultātā, kā arī citos Kriminālprocesa likumā noteiktajos gadījumos”. Breša priekšlikums ir stipri īsāks: “Līdzekļi ir atzīstami par noziedzīgi iegūtiem, ja personas valdījumā tie nonākuši tai izdarot noziedzīgu nodarījumu.”

Savukārt panta otrā daļa iepriekš paredzēja, ka “ar terminu “noziedzīgi iegūti līdzekļi” saprot Kriminālprocesa likumā lietoto terminu “noziedzīgi iegūta manta, arī finanšu līdzekļi””. Breša priekšlikums to papildina, sakot, ka šis termins jāpielieto, piemērojot “mutatis mutandis” (latīņu – izdarot vajadzīgos grozījumus). V.E. Bresis iesniedza arī citus priekšlikumus šim likumprojektam. Lai tie stātos spēkā, tie vēl jāparaksta prezidentam, kuram ir tiesības to nosūtīt atpakaļ Saeimai otreizējai caurlūkošanai.

(papildināta ar 5. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas