Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Lieljuksis atlaists kļūdaino aprēķinu dēļ Valsts policijas budžetā

Valdība šodien atbalstījusi iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) rīkojuma projektu par Alda Lieljukša atbrīvošanu no IeM valsts sekretāra amata. Uzstājoties valdībā, L. Mūrniece (JL) pamatoja viņa atbrīvošanu ar sākto dienesta pārbaudi par A. Lieljukša darbībām vēl esot Valsts policijas priekšnieka amatā. Sīkāk dienesta pārbaudi valdībā viņa nekomentēja, vien ļāva saprast, ka sliktākajā gadījumā A. Lieljuksim tā var beigties ar aizliegumu strādāt iekšlietu struktūrās.

Aģentūrai BNS ministre atklāja, ka pārbaudi ierosinājis pašreizējais VP priekšnieks Valdis Voins un tā saistīta ar nepareiziem budžeta aprēķiniem šim gadam. Līdz ar nepareiziem aprēķiniem pašreizējam VP priekšniekam ir ļoti sarežģīta situācija - viņam ir jādzīvo piešķirtā finansējuma ietvaros. "Lieljukša kungs lieliski zināja, cik liela summa ir pagājušajā gadā un cik liela tā būs šogad. Viņam bija jāizdara attiecīgi grozījumi Valsts policijas budžetā jau iepriekšējā gadā, jāmeklē ietaupījums. Līdz ar to šogad mums būs jāmeklē vēl lielāks ietaupījums.. Tie ir miljoni, kas ir nepareizi plānoti," Mūrniece klāstīja aģentūrai BNS.

Valsts policijas preses pārstāve Ieva Rekšņa Diena.lv apstiprināja, ka pēc V.Voina rīkojuma uzsākta dienesta pārbaude. Šobrīd tā nav pret kādu personu, bet gan par faktu, ka pērn netika izpildīti dažādi valdības rīkojumi. Vēlāk I.Rekšņa precizēja, ka pārbaudes pamatā ir tas, ka VP netika samazināti štati, līdz ar to līdzekļi netika ieekonomēti nepieciešamajā apmērā.

Precīzs skaitlis, cik VP pārtērējusi, L. Mūrniece neatklāja, vien noteica, ka "tie ir vairāki miljoni". Diena.lv Mūrniece klāstīja, ka VP gada beigās dzīvojusi pāri līdzekļiem un ja tagad Finanšu ministrija nedotu atlaides izdevumu samazināšanā, VP varētu gandrīz vai slēgt ciet.

A. Lieljuksis uz zvaniem neatbild. Pēc L. Mūrnieces teiktā, A. Lieljuksis vainu neatzīst, uzskatot, ka atbildīgs esot iepriekšējais iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) un iepriekšējā valdība. Viņas nostāja gan liecina, ka L. Mūrniece viņam nepiekrīt. Viņa klāstīja, ka A. Lieljukša nodarījums ir ļoti nopietns finanšu pārkāpums, viņš ir bijis atbildīgs par VP budžeta veidošanu. Līdz 1. jūnijam dienesta pārbaude būs pabeigta un tad arī tiks izlemts, vai par Lieljukša pārkāpumiem būs kriminālatbildība vai disciplināratbildība.

Viņa uzskata, ka finansisti, kas plānojuši budžetu, "pieļāvuši dienesta nolaidību". Šis fakts ir arī vienīgais iemesls, kādēļ Mūrniece nolēmusi atbrīvot no amata Lieljuksi. "Ja es to būtu zinājusi mirklī, kad es viņu iecēlu valsts sekretāra amatā, viņš noteikti nebūtu valsts sekretārs," ministre piebilda sarunā ar BNS.


Valdība otrdien nolēma A. Lieljukša vietā atbalstīt ministres vēlmi iecelt Ilzi Pētersoni. Savukārt A. Lieljukis šobrīd sācis darbu Policijas akadēmijā kā zinātņu prorektors.

A. Lieljuksis par valsts sekretāru kļuva neilgi pēc tam, kad L. Mūrniece uzsāka pildīt iekšlietu ministra pienākumus un veica vairāku iekšlietu struktūru amatpersonu rotāciju. A. Lieljuksis par Valsts policijas vadītāju kļuva laikā, kad iekšlietu ministrs bija Ivars Godmanis (LPP/LC).

(papildīnāta ar 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


„Lieljuksis, ieņemot Valsts policijas priekšnieka amatu, ir pieļāvis vairākas būtiskas kļūdas un nav garantijas, ka viņš tās neatkārtos. Tā pat šajos grūtajos apstākļos ir vajadzīgs cilvēks, kurš ātri domā un dara, nevis gari un teorētiski runā par problēmām,”

L. Mūrniece, paziņojot par A. Lieljukša atbrīvošanu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas