Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - Mūrniece uzdod izvērtēt Rīgas Ķengaraga policijas iecirkņa rīcību

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece ir uzdevusi Valsts policijas (VP) priekšniekam Valdim Voinam izvērtēt VP Rīgas Ķengaraga iecirkņa rīcību, lai atklātu likumpārkāpējus, par kuriem saņemts ievērojams skaits iedzīvotāju iesniegumu saistībā ar automašīnu apzagšanu un aizdzīšanu.

Situācijā, kad ir pieejami tik kvalitatīvi videoieraksti, kuros labi redzamas noziedznieku sejas, nav saprotams, kāpēc šie cilvēki vēl nav aizturēti. Turklāt, ja zādzības notiek ilgstoši zināmā vietā, tad policijas pienākums ir riska vietās regulāri patrulēt, uzskata L.Mūrnice.

Pēdējā laikā arvien vairāk tiekot saņemti iedzīvotāju ziņojumi par policijas bezdarbību un atteikšanos palīdzēt, tāpēc turpmāk ministre pastiprināti pievērsīšot uzmanību šiem gadījumiem un par katru, kas nonāks ministres redzeslokā, tiks prasīti Valsts policijas paskaidrojumi un tiks sagaidīta aktīva rīcība, lai šie gadījumi tiktu atrisināti.

Pēc 13.novembrī izteiktā aicinājuma ziņot par gadījumiem, kad policisti ir atteikušies sniegt iedzīvotājiem palīdzību, ir saņemti jau vairāk nekā 10 iesniegumi. Valsts policijas priekšniekam ir lūgts pārbaudīt policistu rīcību visos šajos gadījumos un ziņot iekšlietu ministrei par pārbaudes rezultātiem.

Jau ziņots, ka kāds Ķengaraga iedzīvotājs ar videonovērošanas kamerām pastāvīgi fiksē autozagļu darbības vietējā pagalmā. Neraugoties uz to, iedzīvotāji jau ir atmetuši ar roku, ka policijas patruļmašīna jelkad tur iegriezīsies, ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

(papildināta ar vēl citiem eksperta viedokļiem)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ĶENGARAGA REINDŽERA RĪCĪBU VĒRTĒ EKSPERTI:

Valsts policijas bijušais šefs Juris Rekšņa

Videonovērošanu pret autozagļiem nav jāuztver kā pretreakcija policijas nespējai, jo policija viena par sabiedrisko drošību un kārtību cīnīties nevar, vajag sabiedrības atbalstu un tas ir ļoti būtiski. Varam smieties, bet padomju laikos bija kārtību sargi. Ķengaragā ir viena no kārtības uzturēšanas formām un, jo vairāk viens otru sargāsim, jo labāk. Bet jāsaprot, ka ir bezjēdzīgi, ja cilvēki rīkojas un policija nereaģē. Šajos gadījumos policijai vajadzētu īpaši reaģēt. Jaunieša rīcība vērtējama ļoti pozitīvi, tikai cilvēkiem nevajadzētu riskēt un pašiem veikt aizturēšanu. 

Bijušais Valsts policijas šefs Aldis Lieljuksis

Tā ir viena tehniski labi nodrošināta cilvēka iniciatīva, kas ir apsveicama. Mašīnu ir ļoti daudz. Būtu labi, ja tie, kas redzami videoierakstos, būtu vietējie, bet tikpat labi tie var nebūt rīdzinieki un varbūt pat iebraucēji. Video redzamo cilvēku identifikācija prasīs ilgu laiku.
Šobrīd policijai vairs nav tādu resursu kā ’90.gados. Rīgā bija vesels patruļpolicistu pulks, tagad to skaits sarucis – Rīgā patrulē tikpat daudz policistu, cik agrāk vienā mikrorajonā.
Šādu cilvēku, kas pieskata pagalmu ir ļoti maz. Manā praksē bija tikai viens šāds gadījums.
Man grūti vērtēt, vai policija nav reaģējusi. Iespējams, ka policijai tur tagad taisni nevajadzētu braukt, lai zagļus neaizbaidītu. Turklāt ne jau vienmēr skaļums un redzamība nozīmē, ka policija neko nedara. Domāju, ka policijai ir pie kā pieķerties un strādāt.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš

Te kopumā varētu runāt par vērtību maiņu. Aptaujas rāda, ka cilvēki nepamatoti gaida, ka valsts vara par viņiem parūpēsies. Cilvēki neapzinās, ka pat visideālākā valsts nespēj iedot visu. Katram pašam ir jācenšas par sevi parūpēties visdažādākajos līmeņos. 
Saistībā ar krīzi un budžeta pozīciju samazināšanu ir objektīva problēma – šķiet, ka valsts vairs nespēj veikt savas funkcijas, ko varēja agrāk. Varam kritizēt, bet naudas objektīvi nav. Cilvēki ir spiesti sākt paši par sevi rūpēties. Tas nenozīmē, ka cilvēki var izdarīt visu līdz galam, jo ir jautājums, kas ir valsts funkcijas un kāpēc valsts vispār ir vajadzīga. Taču virzība šobrīd objektīvu apstākļu dēļ ir tāda, kur iet šis Ķengaraga iedzīvotājs. Šobrīd vienkārši nav citu variantu.

Pat Lielbritānijā darbojas "neighborhood watch", kas ir ekonomiski attīstīta valsts. Tas nozīmē, ka cilvēki paši organizējas un uzmana, kas notiek apkārtnē. Tā ir filozofija, un es saskatu paralēles ar Ķengaraga iedzīvotāju. 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas