Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināta - Parakstu vākšana par izglītību valsts valodā un sociālajiem pabalstiem, visticamāk, notiks vienlaikus

Parakstu vākšana par Nacionālās apvienības ierosinātajiem grozījumiem Satversmē un prezidenta apturētajiem likumiem par sociālo pabalstu griestiem, visticamāk, notiks vienlaikus.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars sacīja - tiklīdz no Valsts prezidenta Valda Zatlera tiks saņemti dokumenti par triju likumu publicēšanas apturēšanu, CVK lems par parakstu vākšanu. Viņš atzina, ka abas parakstu vākšanas var organizēt vienā laikā.

CVK šonedēļ nolēma, ka parakstu vākšana par Nacionālās apvienības ierosinātajiem Satversmes grozījumiem par izglītību valsts valodā ilgs no 11.maija līdz 9.jūnijam.

Tādējādi arī izdotos ietaupīt finanšu līdzekļus. Viena parakstu vākšana izmaksā aptuveni pusmiljonu latu. "Vienā laikā rīkot divas parakstu vākšanas, rupji rēķinot, arī izmaksā 500 tūkstošus latu. Es nedomāju, ka daži tūkstoši latu uz poligrāfijas izdevumiem un loģistiku maina gaisotni nepieciešamā finansējumā apmērā," norādīja A.Cimdars.

Attiecībā uz apturētajiem likumiem rezultāti tiks apkopoti vienas nedēļas laikā pēc parakstu vākšanas beigām. Savukārt parakstu vākšanas rezultāti par Satversmes grozījumiem būs zināmi pēc Jāņiem, jo ir cita procedūra, skaitot un pārbaudot parakstus.

Ja parakstu vākšanā par Satversmes grozījumiem tiek savākts pietiekams skaits parakstu, CVK tos nosūtīs Valsts prezidentam, kam tie jānodod parlamentam skatīšanai. Savukārt attiecībā uz apturētajiem likumiem, ja tiek savākti nepieciešamie paraksti, CVK triju dienu laikā izsludina referendumu, kas jārīko divu mēnešu laikā.

Attiecībā uz Satversmes grozījumiem, ja parlaments likumprojektu saņem, atrodoties brīvdienās, Saeima var sasaukt ārkārtas sēdi. Tādā gadījumā referendums, Saeimai noraidot vai grozot likumprojektu, notiek pēc diviem mēnešiem – vasarā.

Otra iespēja - parlaments var likumprojektu skatīt nākamajā sesijā, tātad septembrī, līdz ar to referendums, ja Saeima noraida vai groza projektu, notiks rudenī.

„Referendumi, visticamāk, nesakritīs,” piebilda A.Cimdars.

Taču referendumu norise vienlaikus nedotu līdzekļu ekonomiju, pastāstīja CVK vadītājs.

Ņemot vērā iepriekšējo parakstu vākšanu pieredzi, A.Cimdars atzina, ka cilvēkiem, visticamāk, būs grūti saprast, par ko ir jāparakstās un kāda ir procedūra. Divu parakstu vākšanu norise vienā laikā ietekmēs abu rezultātus.

„Ja cilvēks būs augsti motivēts piedalīties vienā parakstu vākšanā, visticamāk, viņš parakstīsies par abiem [jautājumiem],” minēja A.Cimdars.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers nolēmis apturēt Saeimā ceturtdien pieņemto sociālo pabalstu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem, līdz ar to Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) ir jārīko parakstu vākšana.

Ziņots arī, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā nolēma pabalstu ierobežojumus saglabāt līdz 2014.gada beigām. Par to nobalsoja 52, pret bija 34, bet atturējās viens deputāts. Ierobežojumi attiecas uz maternitātes un paternitātes, slimības un bezdarbnieku pabalstiem.

Labklājības ministrijas (LM) sagatavotā kārtība paredz, ka arī turpmāk slimības pabalstus, maternitātes un paternitātes pabalstus, kā arī vecāku pabalstus par bērniem, kuri dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, piešķirs pilnā apmērā, ja to apmērs ir līdz 11,51 latam dienā jeb vidēji 350 latiem mēnesī. Savukārt, ja piešķirtais pabalsts ir lielāks par 11,51 latu vienā kalendārajā dienā, tiks piešķirta šī summa plus 50% no summas, kas pārsniedz šo limitu. Tāds pats ierobežojums attiecas arī uz bezdarbnieku pabalstiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas