Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināta - Pēc premjera kritikas Rozentāle uzdod pārbaudīt iepirkumu konkursu

Veselības ministrija (VM) lūgs Iepirkumu uzraudzības birojam izvērtēt, vai likumīgs ir pēdējais Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) rīkotais slimnīcas telpu rekonstrukcijas darbu iepirkumu konkurss, kurā kārtējo reizi uzvarējusi korupcijas skandālā minētā Rīgas firma Pamats.

Jāpiebilst, ka, lai arī veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) pēc BKUS korupcijas skandāla publiski solījās īpašu vērību pievērst slimnīcu iepirkumiem un nodrošināt caurspīdīgumu, VM reakcija otrdien par šo konkursu bija formāla. VM sabiedrisko attiecību pārstāvji vien norādīja, ka konkursa rīkošanas laikā no citiem BKUS iepirkumu konkursa pretendentiem neesot bijušas sūdzības.

VM reakcija sekoja vien pēc trešdien premjera Valda Dombrovska (JL) kritikas, ka VM ir jāpārskata BKUS būvniecības konkursa rezultātus, kuros uzvarējusi Rīgas firma Pamats. «Tā tiešām nav normāla situācija, ka Bērnu slimnīcā, kurā tāpat jau ir bijuši korupcijas skandāli, šajos skandālos iesaistītās firmas turpina uzvarēt konkursos,» sacīja premjers.

Trešdien veselības ministre B.Rozentāle masu medijiem izsūtīja paziņojumu: «Likumdošana paredz, ka iepirkumu uzraudzību veic un atbilstību sabiedrības interesēm izvērtē Iepirkumu uzraudzības birojs. Tādēļ lūdzu Iepirkumu uzraudzības biroja atbildi, vai pēdējā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas iepirkuma procedūra un tās rezultāti par rekonstrukcijas darbu veikšanu ir bijuši likumīgi.»

Atklātā vēstulē skaidrojumu par BKUS konkursa rezultātiem B.Rozentālei un BKUS valdes priekšsēdētājam Dzintaram Mozgim lūdz arī sabiedrība par atklātību Delna. Ņemot vērā to, ka SIA Rīgas firma Pamats jau ir atzīts par konkursa uzvarētāju, Delna lūgusi skaidrot, kādā veidā VM un BKUS nodrošinās, ka šoreiz noslēgtais līgums sabiedrībai izrādīsies patiešām saimnieciski izdevīgākais arī tā izpildes procesā. "Lai līdzīgas situācijas neatkārtotos nākotnē, Delna lūdz ministres skaidrojumu vai un kādā veidā nākamajos Veselības ministrijas un iestāžu, kur ministrija ir kapitāldaļu turētāja, plānotajos publiskajos iepirkumu konkursos tiks nodrošināts, ka uzņēmuma reputācija un atbilstība pretkorupcijas standartiem tiek ņemta vērā, izvērtējot iepirkumu konkursu pretendentus," norāda Laura Miķelsone, Delnas direktore.

Arī Korupcijas apkarošanas un novēršanas biroja (KNAB) pārstāvis Andris Vitenburgs norāda uz reputācijas jautājumu. "Runājot par reputāciju, Publisko iepirkumu likums paredz iespēju pasūtītājam pārbaudīt un piegādātājam apliecināt savas tehniskās un profesionālās spējas, tai skaitā, ar izziņām par veiktajiem būvdarbiem – arī par to, vai visi darbi veikti atbilstoši attiecīgajiem normatīviem un pienācīgi pabeigti. Protams, var diskutēt, kas ir kritērijs, spēkā stājies tiesas spriedums, aizdomās turētā statuss, uzsākts kriminālprocess utt.," klāstīja A.Vitenburgs.

Viņš arī norāda: tā ir pasūtītāja atbildība ar līguma nosacījumiem un efektīvu uzraudzību nodrošināt, ka darbi tiek veikti specifikācijā noteiktajā apjomā, ar atbilstošiem materiāliem un par nolīgto cenu. Tas varētu atturēt pretendentus konkursam pieteikt darbus par pazeminātām cenām, cerot to izpildes laikā pacelt cenu, vai arī reāli veikt darbus ar mazākām izmaksām, cerot uz kontroles trūkumu no pasūtītāja puses.

Pavisam nesen Rīgas firmas Pamats nosaukums izskanēja arī Valsts kontroles ziņojumā par Rīgas Stradiņa universitātes rīkotu būvdarbu iepirkumu konkursu, kurā Pamats uzvarēja, lai arī bija divreiz lētāki piedāvājumi. Par šo konkursu Valsts Kontrole jau vērsusies Ģenerālprokuratūrā.

Jau vēstīts, novembra sākumā tika aizturēts Rīgas firmas Pamats līdzīpašnieks Aleksandrs Kreicers aizdomās par iespējamām koruptīvām darbībām BKUS rīkotā jaunā daudzprofilu konkursa būvdarbu iepirkumu konkursā. Aizturēti tika arī slimnīcas valdes loceklis Arnis Kramzaks un saimniecības direktors Aivars Lisenko, kurš arī zināms kā dāsns Tautas partijas ziedotājs. Tāpat arī aizturēts tika būvuzraugu SIA Projektu vadības un attīstības birojs valdes loceklis Raitis Muižnieks.

(pievienota 6.-7.rindkopa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas