Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Prokurors izbeidz KNAB uzsākto kriminālprocesu par kukuļdošanu

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Aldis Pundurs izbeidzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) uzsākto kriminālprocesu par Ls 50 000 liela kukuļa došanas organizēšanu it kā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai, jo nav saskatījis noziedzīga nodarījuma pazīmes, Dienu informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs _Dienai _pastāstīja, ka birojs kā procesa virzītājs šo prokurora lēmumu pārsūdzēt nevar, to var tikai aizdomās turētie un cietušie. Taču KNAB tuvāko dienu laikā izvērtēs, vai nosūtīt augstākstāvošam prokuroram vēstuli ar savu motivāciju, kāpēc jāuzsāk kriminālvajāšana. Pēc tam nodaļas virsprokurors var likt A.Punduram pārskatīt savu lēmumu. KNAB uzskata, ka ir savākti pietiekami pierādījumi, lai trīs aizdomās turētās turētās personas sauktu pie krimināatbildības un pret tām uzsāktu kriminālvajāšanu.Jau ziņots, ka maija beigās KNAB Ģenerālprokuratūrai nosūtīja kriminālprocesa materiālus, ierosinot saukt pie kriminālatbildības trīs personas par dažādiem koruptīviem noziegumiem — kukuļdošanas organizēšanu, starpniecības mēģinājumu un kukuļa piesavināšanos.2007.gada oktobrī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros noskaidrots, ka viena no aizdomās turētajām personām apzināti mudinājusi kādu vīrieti maksāt kukuli 50 000 latu apmērā it kā nodošanai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai par iespējamu fiziskas personas audita uzrēķina samazināšanu. Savukārt otrs kukuļdošanas organizētājs pēc kukuļa daļas 23 000 latu saņemšanas no pirmās aizdomās turētās personas tālāk trešajai aizdomās turētajai personai nodevis tikai 10 000 latu. Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi devuši pamatu uzskatīt, ka trešā aizdomās turētā persona radījusi maldīgu iespaidu pārējām kukuļošanā iesaistītajām personām, ka dotā nauda paredzēta tālākai nodošanai VID amatpersonai. Izmeklēšanas materiāli liecina, ka patiesais šīs personas nodoms pēc 10 000 latu saņemšanas bija piesavināties naudu sev.

A.Pundurs arī agrāk atsevišķos gadījumos neuzsāka kriminālvajāšanu KNAB izmeklētajās lietās. Piemēram, pērn decembrī viņš pieņēma lēmumu nodot atpakaļ KNAB tālākai izmeklēšanas veikšanai kriminālprocesa materiālus par bijušo Aizsardzības īpašumu valsts aģentūras direktoru Valdi Pavliņu, kurš pērnā gada janvāri tika aizturēts aizdomās par 20 000 latu kukuļņemšanu valsts iepirkumu rīkošanā.

Šo lēmumu KNAB lūdza pārskatīt Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokuroram Modrim Adleram, kas savukārt nolēma veikt izmaiņas prokurora iepriekš pieņemtajā lēmumā. M.Adlera lēmumu pārsūdzēja A.Pundurs. Pēc tam M.Adlers nolēma lietu nodot tālākai izmeklēšanai citam nodaļas prokuroram — Veltai Zaļūksnei, kas pret V.Pavliņu uzsāka kriminālvajāšanu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Savukārt 2007.gada vasarā A.Pundurs izbeidza kriminālprocesu par 80 000 latu kukuļņemšanu, izmantojot starpnieku, daļā, kurā aizdomās tika turēts Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andrejs Cinis un Kārlis Markus.

Ar šādu prokurora lēmumu KNAB nebija apmierināts un vērsās pie augstāk stāvoša prokurora, aicinot to izvērtēt. Vēstuli izvērtēja Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskajā departamentā, kurā pieņemts lēmums A.Pundura lēmumu par lietas izbeigšanu daļā pret divām augstākminētajām personām atstāt spēkā.

(Pievienotas pēdējās četras rindkopas.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas