Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Radio un televīzijas Ziņu dienestu vadītāji sagaida rīcību no NRTP

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) ir tā iestāde, kurai jākalpo gan kā ugunsmūrim, gan kā komunikācijas kanālam starp politiķiem un plašsaziņas līdzekļiem, uzskata Latvijas Radio ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts."Ja politiķus kas neapmierina, tad visām sarunām un debatēm jānotiek caur padomi," pārliecināts D.

Kolāts. Tāpēc Latvijas televīzijas (LTV) ģenerāldirektora Edgara Kota izsaukšanu uz Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) sēdi viņš uzskata par “bīstamu precedentu”.LR ziņu dienesta vadītājs arī uzskata, ka šo gadījumu nevar atstāt bez ievērības un no mediju puses jāseko asai atbildei. “NDK nav tā iestāde, kas var likt atskaitītes LTV ģenerāldirektoram, tas ir tuvu pretlikumībai,” pārliecināts D.Kolāts. Viņš arī norādīja, ka Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem būtu nekorekti pamācīt medijus par to darbību un saturu.Arī LTV ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis Dienai pauda viedokli, ka NRTP būtu jārīko debates, lai skaidrotu, ar ko sabiedriskā televīzijas atšķiras no valsts televīzijas. “Tas, ka Saeima apstiprina LTV budžetu nenozīmē, ka tā var “pasūtīt mūziku”,” uzsver M.Gailītis.Viņš arī pauda stingru pārliecību, ka nekādi amatpersonu izteikumu nespēj ietekmēt LTV ziņu saturu. “Tas, ka tiekam kritizēti no politiķu puses, nozīmē vien to, ka labi darām savu darbu,” sacīja M.Gailītis.Arīdzan Ziņu, informatīvo un analītisko raidījumu darbinieku arodbiedrība asi nosoda politiķu izteikumus par ziņu saturu sabiedriskajā televīzijā. “Mēs atzīstam, ka politiķiem, tāpat kā jebkuram citam sabiedrības pārstāvim, ir tiesības vērtēt žurnālistu darbu. Tomēr pilnīgi nepieņemami ir to slepeni apspriest parlamenta Nacionālās drošības komisijas sēdē. Tas ir politisks spiediens uz sabiedrisko TV,” paziņojumā norāda arodbiedrība. Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes (ZZS) izteikumus par LTV ziņu raidījumu arodbiedrība vērtē kā “pretrunā ar demokrātijas pamatprincipiem, jo žurnālistu darbu ierobežo tikai likumi, nevis amatpersonu iegribas”.Arodbiedrība uzskata, ka šobrīd Saeimas vadība apzināti liek šķēršļus žurnālistu darbam, par ko liecinot pēdējās Saeimas sēde, kur apsardze vērsusies pret televīzijas operatoriem, ierobežojot filmēšanas iespējas parlamentā.

Savukārt E.Kots Dienai atkārtoti norādīja, ka sēdē netika pārrunāti ar valsts drošību saistītie jautājumi. Viņš piekrīt Nacionālās Radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētāja Ā.Kleckina iepriekš paustajam viedoklim, ka NDK “pārkāpusi robežu attiecībā uz LTV kā sabiedrisko mediju”. LTV ģenerāldirektors gan uzskata, ka NRTP tomēr nav tā iestāde, kurai tagad būtu jāvērtē Nacionālās drošības komisijas darbs. “Varbūt šis gadījums jāizskata Saeimas Ētikas komisijai vai pat Valsts prezidentam,” sacīja E.Kots.

Viņš arī pauda neizpratni par šobrīd notiekošajām debatēm par šo atgadījumu, jo pēc likuma NDK sēdes ir slēgtas un nevienam no komisijas locekļiem nav atļauts izpaust sēdes saturu. “Kāpēc Mūrniece tagad kritizē notikušo, bet sēdē šo jautājumu pat neuzdeva?” vaicā E.Kots.


Jau ziņots, ka trešdien notika NDK sēde, uz kuru bija aicināts piedalīties LTV ģenerāldirektors Edgars Kots. Vaicāts, kādēļ deputāti ir vēlējušies tikties ar LTV vadītāju, komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) skaidroja, ka sabiedriskā televīzija veido iespaidu par valsti, kas esot arī drošības jautājums. Vēlāk Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze kritizēja LTV raidījuma “Panorāma” ziņu atlasi, jo, viņaprāt, ziņas jāsāk ar informāciju no valdības.

Savukārt partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas deputāti pēc šī incidenta nosūtījuši NRTP un tiesībsargam Romānam Apsītim ar lūgumu izvērtēt "Saeimas Nacionālās drošības komisijas mēģinājumus politiski ietekmēt Latvijas Televīziju".

NRTP priekšsēdētājs Ā.Kleckins ir kritizējis NDK rīcību un padome lems par rīcību.

(papildināta ar 6. un 7. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas