Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Satversmes grozījumu pieņemšanai nepieciešams 750 tūkstošu atbalsts

Tautas nobalsošanai nodotie Satversmes grozījumi, kas piešķirtu tai tiesības iniciēt Saeimas atlaišanu, būs pieņemti tikai tad, ja tos atbalstīs vismaz puse no visiem balsstiesīgajiem, kas ir aptuveni 750 tūkstoši. Precīzs balsstiesīgo skaits tiks noteikts, nākot tuvāk referenduma dienai, kas būs kādā no sestdienām jūlijā vai augusta sākumā.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars kā iespējamo datumu nosauc 2.augustu. Tikmēr politikas komentētāju domas dalās, vai atvaļinājumu laikā izdosies savākt tik lielu balsotāju skaitu par grozījumiem. "Izklausās gandrīz vai neticami," komentējot nepieciešamo balsotāju skaitu saka _Latvijas faktu_ direktors Aigars Freimanis. Viņš kā negatīvu precedentu min pērn jūlijā notikušo tautas nobalsošanu par grozījumiem drošības likumos, kad atnāca 338,3 vēlētāju, kas bija nepietiekami. Viņaprāt, atturēt balsotājus no piedalīšanās referendumā varētu tas, ka trūkst politiskās alternatīvas, kas iespējamu vēlēšanu gadījumā varētu nomainīt pašreizējos politiķus.Tam, ka skepsei ir pamats, piekrīt arī politologs Ivars Ījabs, norādot, ka no koalīcijas puses tiks izvērsta darbība, lai pārliecinātu vēlētājus neatbalstīt grozījumus. Turklāt Valsts prezidents Valdis Zatlers ir veicis "uzmanības novēršanas manevru", iesniedzot Saeimai savu piedāvājumu par Satversmes grozījumiem. "Kāds no politiķiem tagad sāks vicināties ar tiem sakot – re kur ir pareizie grozījumi!". Tomēr neraugoties uz to, I.Ījabs uzskata, ka savākt nepieciešamās balsis nav neiespējami: "Tas ir mazāk nekā piedalījās pagājušajās Saeimas vēlēšanās." Tajā piedalījās 909 tūkstoši. Jāņem vērā arī sabiedrības lielā neapmierinātība ar pašreizējās Saeimas darbu.

Savukārt pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš uzskata, ka pašlaik fons ir ļoti pateicīgs, lai iedzīvotāji atbalstītu šos Satversmes grozījumus. Kā piemēru viņš min sabiedrības vērtējumu parlamentam, proti, Saeima šī gada maijā ieguva zemāko uzticības rādītāju kopš 1996.gada, kad SKDS sāka veidot šādu ikmēneša mērījumu. „Tikai 16% iedzīvotāju maijā apgalvoja, ka uzticas Saeimai. Tas ir zemāks rādītājs nekā lietussargu revolūcijas laikā,” Dienai atklāj A.Kaktiņš.

Tiesa, viņš atzīst, ka sabiedrība Latvijā ir kūtra un bez vērienīgām reklāmas kampaņām tik lielu vēlētāju skaitu grozījumu iniciatoriem neizdosies pārliecināt iedzīvotājus balsot par grozījumiem.

Jāatzīmē, ka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) izstrādāto Satversmes grozījumu iesniegšanu Saeimā jau atbalstīja 217,6 tūkstoši vēlētāju. LBAS grozījumu projekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79.pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu. Šodien Saeima tos noraidīja, tāpēc tagad ne ātrāk kā mēneša un ne vēlāk kā divu mēnešu laikā CVK būs jārīko tautas nobalsošana par minētajiem grozījumiem.

A.Cimdars uzskata, ka referenduma datums jānosaka pēc iespējas vēlāk, lai varētu sagatavoties. Vislaikietilpīgākā ir balsošanas nodrošināšana ārzemēs, jo tur vēl jānoorganizē pieteikšanās referendumam. Tādēļ kā piemērotāko datumu viņš min 2.augusta sestdienu.

Nākošās nedēļas sākumā CVK iesniegs Ministru kabinetam aprēķinu, cik referendums izmaksās. "Apmēram tik pat daudz kā Saeimas vēlēšanas. 2-2,5 miljonus latu," ceturtdien prognozēja A.Cimdars.


(pievienots A. Kaktiņa viedoklis 4. un 5. rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

REKLĀMAS KAMPAŅU VILNIS

Kādas reklāmas kampaņas sagaidāmas pirms referenduma, lasi šeit!


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas