Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Septiņiem "Parex" atlaistajiem sagādāti milzu pabalsti

Izrādās, ne tikai valsts par dārgu cenu glābtās Parex bankas bijušie akcionāri turpina ik mēnesi iegūt no tās ar sešiem cipariem rakstāmas summas. Septiņiem atlaistajiem bankas darbiniekiem pēdējos divos mēnešos maksātas milzu algas — pat līdz 150 tūkstošiem mēnesī, kas gadījumā, ja viņi pieteiksies bezdarbnieka pabalstam, valstij no jau tā noplicinātā bezdarbnieku pabalstu fonda varētu izmaksāt līdz miljonam latu mēnesī, trešdien Saeimas komisiju sēdē par bankā notiekošo paziņoja Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

Viņš Dienai paskaidroja, ka šādu informāciju nule saņēmis no Labklājības ministrijas (LM). Summas esot bijušas dažādas, piemēram, 30 tūkstoši vienā mēnesī un 80 tūkstoši nākamajā, attiecīgi 40 un 100 tūkstoši utt. Deputāts nezinot, kādus amatus personas ieņēmušas. "Cik es saprotu, viņi arī pretendē uz bezdarbnieka pabalstu. Tā kā sociālā pabalsta griesti ir noņemti, summas sanāk nesliktas, manā aprēķinā ap miljonu mēnesī. Kad uzzināju, nesapratu — raudāt vai smieties," viņš sacīja. Parex prezidents Nils Melngailis deputātiem atzina, ka nav tiesīgs komentēt individuālu darbinieku algas un atkāpšanās nosacījumus, taču viņš esot spiests izmaksāt to, ko paredz likumdošana un individuālās vienošanās ar bijušo bankas vadību. "Ja jaunais īpašnieks gribēja ko mainīt, tas bija jārunā pārņemšanas brīdī," viņš sacīja. Banku uzrauga Finanšu kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Irēna Krūmane deputātiem atzina, ka "par šo problēmu zinājām, jo ieguldījumu līgumā par algām un kompensācijām tika minēts". N.Melngailis apliecināja, ka drīzumā paredzēts samazināt bankas vadības atalgojumu, piesaistot to konkrētiem darba rezultātiem. Pārņemšanas sarunas vadīja toreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), piedalījās FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis (TP), Latvijas Bankas un FKTK pārstāvji. Pretēji FKTK uzdevumam bankai līdz 30.jūnijam nav izdevies vienoties ar bijušo bankas īpašnieku un vadītāju Karginu un Krasovicku ģimenēm, kas turpina saņemt 200 tūkstošus latu mēnesī kā procentu maksājumus no ieguldījumiem. Kopsumma svārstās starp diviem un trim miljoniem latu gadā. Pēc Dienas informācijas, banka informējusi FKTK, ka vienošanās ceļā procentu likmju samazināšana nešķiet iespējama. I.Krūmane Dienai pauda pārliecību, ka sarunas jāturpina. Tomēr FKTK lūgusi Privatizācijas aģentūrai juridiski izvērtēt pārņemšanas līgumu. N.Melngailis deputātus informēja, ka banka valsts ieguldījumu varētu atmaksāt piecos gados, bet, ja atrod investoru, — ātrāk. LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs asi kritizēja valdības lēmumu klausīt pārdošanas konsultantus Nomura un līdz rudenim atlikt investora meklējumus, jo "katra diena izmaksā dārgi". Esot jānosaka cenas veidošanas mehānisms un banku jāsāk tirgot. Atklājās, ka PA ik mēnesi turpina maksāt Nomura 60 tūkstošus eiro, lai gan aktīva pārdošana nenotiek. Tas esot par palīdzību konsultācijās ar Eiropas Komisiju.

Ceturtdien Parex banka izplatīja paziņojumu, kurā kategoriski noliedz publiski izskanējušo informāciju par mēneša darba algu 150 000 latu. Bankā nav spēkā un nekad nav bijis spēkā darba līgums, kas paredz šādu atalgojumu, norāda banka.

Banka arī norāda: lLīdz atbilstoši valdības lēmumam 2008.gada nogalē tika pārņemta Parex bankas akciju kontrolpakete, bankā atalgojuma principus noteica tās iepriekšējie akcionāri un valde, tos nostiprinot darba līgumos, tāpēc atlaišanas pabalsti bija jāizmaksā atbilstoši iepriekš noslēgtajiem līgumiem.

Parex banka piebilst, ka jaunajai valdei noteikts atalgojums 28% apmērā no iepriekšējās valdes atalgojuma, savukārt jaunās padomes atalgojums veido 17% no iepriekšējās padomes izmaksām. Salīdzinot 2008.gada novembra un 2009.gada maija datus, Parex bankas mēneša algu fonds ir samazināts par aptuveni 25%, tai skaitā bankas vadības atalgojums par 45%. Plānots, ka gada beigās samazinājumam jāsasniedz 38%.

(pievienots Parex bankas komentārs pēdējās trīs rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas