Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

papildināta - Slaveni Latvijas sporta veterāni apšauba valdības lēmumu

Regulāra jaunatnes sacensību organizēšana ir beigusies, diez vai Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) vadība spēs godīgi, ekonomiski un sabiedrībai caurskatāmi izmantot valsts piešķirtos līdzekļus. Turklāt jāizbeidz līdzšinējā prakse, kad Izglītības ministrija līgumos ar Olimpisko komiteju pieļauj lielu naudas summu izlietošanu administratīvajiem izdevumiem un nekontrolētam LOK darbinieku atalgojumam.

Par to atklātā vēstulē izteikušies desmit Latvijā un arī pasaulē pazīstami sporta veterāni un treneri – vēstuli parakstījušo vidū ir olimpiskais čempions šķēpmešanā Jānis Lūsis, bijusī _TTT _basketbola komandas ilggadējā kapteine Dzidra Grundmane, pasaules eksčempione ātrslidošanā Lāsma Kauniste un Latvijas sporta veterānu (senioru) savienības prezidents, Nacionālās sporta padomes loceklis Daumants Znatnajs.Viņus satraucis Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) un Ministru kabinetā (MK) jau pieņemtais lēmums, ar kuru budžeta taupīšanas nolūkā tiek likvidētas no IZM budžeta finansētas septiņas valsts aģentūras. Reorganizācija ietver arī kustamā un vērtīga nekustamā īpašuma atdošanu vai pārņemšanu, tā jāveic jau līdz šā gada 31.decembrim.Sporta veterāni ir satraukti, ka saskaņā ar šiem lēmumiem attiecīgās federācijas, kam piešķirts sabiedriskā labuma organizāciju statuss, caur starpnieku - Latvijas Sporta federāciju padomi (LSFP) - pārņems valsts vai pašvaldību institūciju funkcijas, bet federācijas tam neesot gatavas. Viņi norāda: «Tāds neveiksmīgs eksperiments jau piedzīvots, likvidējot Latvijas Jaunatnes sporta centru un tā funkcijas uzdodot federācijām. Rezultātā regulāra jaunatnes sacensību organizēšana ir beigusies, bet bez sacensībām nevar attīstīties sports.»Vēstuli parakstījušie, kuru vidū ir arī slavenais šķēpmetējs J.Lūsis, par pretvalstisku darbību uzskata to, ka likvidēto sporta aģentūru sarakstā ir arī Latvijas Šķēpa mešanas metodiskais centrs, lai gan šī ir vienīgā vieglatlētikas disciplīna, kas Latvijai nesusi visvairāk zelta un pārējā kaluma medaļu.Desmit atklāto vēstuli parakstījušie ir arī bažīgi, vai LSFP un tās prezidents Andris Kalniņš valsts piešķirtos naudas līdzekļus spēs izmantot godīgi, ekonomiski un sabiedrībai caurskatāmi, nodrošinot sporta veidu attīstību.

Pats A.Kalniņš portālam Diena.lv atteicās komentēt vēstules saturu aizbildinoties, ka nav ar to iepazinies un līdz vakaram to nevarēs izdarīt. Viņš gan pateica, ka ne Latvijas Olimpiskajai vienībai (LOV), ne LSFP neesot izstrādāti principi kā dalīs naudu.

Vēstuli parakstījušie uzskata, ka Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ar partiju koalīciju atbalstu kopš 90.gadu vidus ir uzurpējusi Latvijas sporta sistēmas vadīšanu un faktiski pārvērtusies par valstisku institūciju naudas izmantošanā, sadalē un valsts galvojumu apmaksā, bet ne sistēmas vadīšanā. «Gadiem ilgi vadošo sporta organizāciju vadītāji nemainās, bet neliela grupiņa sporta darboņu, daļa bez sporta izglītības, rotē savā slēgtajā lokā: Einārs Fogelis no Sporta pārvaldes (SP), šo valsts institūciju sagraujot, «tika pārcelts» uz LOK par ģenerālsekretāru, A.Kalniņš ir LSFP ilggadējs prezidents un tagad iecelts arī par Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) direktoru,» raksta bijušie olimpieši.

A.Kalniņam viņi arī pārmet, ka «vairāk nekā 10 gadus esot Latvijas Sporta federāciju padomes prezidents, [viņš] nav spējis šo daudzskaitlīgo sporta organizāciju Latvijā izveidot par spēcīgāko un profesionālāko nevalstisko sporta organizāciju. A.Kalniņš sadarbībā ar bijušo SP direktoru E.Fogeli un LOK vadību nav spējuši izveidot Latvijas sporta sistēmas funkcionēšanas centru Sporta namu».

Lai arī veterāni ir spiesti samierināties ar 2010.gada budžetā iedalīto naudas daudzumu sportam, jo valstij naudas nav, viņi prasa naudas atklātu iekšējo sadali, lai neciestu neviena sporta skola un centrs.

«Mēs gribam, lai beigtos līdzšinējā prakse, kad IZM līgumos ar LOK pieļauj lielu naudas summu izlietošanu administratīvajiem izdevumiem un nekontrolētam LOK darbinieku atalgojumam,» raksta sporta veterāni.

Sporta veterāni arī aicina LOK publicēt to valsts ministru un ierēdņu vārdus, kuri dosies uz Vankūveras Ziemas Olimpiskajām spēlēm.

LOK ģenerālsekretārs E.Fogelis portālam Diena.lv paskaidroja, ka ierēdņi uz olimpiskajām spēlēm vispār nebraukšot, vismaz ne pēc LOK uzaicinājuma. «Mums ir pienākums un gods uzaicināt uz olimpiskajām spēlēm valsts prezidentu, premjeru un par sportu atbildīgo ministru, kas Latvijā ir izglītības ministre Tatjana Koķe. Ja kāda no šīm personām pieņem uzaicinājumu, tad spēlēs var akreditēties arī Latvijas vēstnieks valstī, kur notiek spēles,» viņš teica. LOK vēl nezinot, kuras amatpersonas atsauksies uzaicinājumam un apmeklēs spēles. Amatpersonu pavadošās delegācijas sastādīšana neesot LOK kompetencē, tāpēc par to sastāvu E.Fogelis neko nemācēja teikt.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL

 

Visu vēstuli lasiet šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas