Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - TP valde cer, ka Demakova neatkāpsies no ministres amata

Kultūras ministre Helēna Demakova (TP) apsver iespēju pamest amatu veselības problēmu dēļ. Viņai konstatēta locītavas kaula saslimšana.  “Mana pārliecība ir tāda, ka politiķu pienākums ir darīt sabiedrībai zināmus faktus par savu veselības stāvokli un problēmām - kaut vai īslaicīgām -, kas ar to saistītas. Tā ir eiropeiska prakse, kas veicina uzticēšanos politiķu un sabiedrības starpā,” paziņojumu presei sāk ministre.

H.Demakova paziņojusi, ka ticamība, ka viņai uz laiku var nākties pārtraukt politisko darbību vairāku mēnešu garumā, ir vērtējama kā tuvu piecdesmit procentiem, taču visu atbildību valsts sekretāra ziņā viņa nevēlas atstāt.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) līdz sarunai ar pašu ministri viņas iespējamo atkāpšanos nekomentēs, aģentūrai BNS apliecināja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Arī ministres partijas biedri pagaidām vien novēl Demakovai veselību, bet par viņas iespējamo aiziešanu runā izvairīgi, norādot, ka pagaidām viņa bauda pilnīgu partijas uzticību un demisija būtu tikai viņas personīgā izvēle.

"Kultūras nozari Latvijā nevaram iedomāties bez tāda kultūras entuziasta kā Helēna [Demakova]," lūgts komentēt viņas iespējamo aiziešanu, aģentūrai BNS norādīja ekspremjers Aigars Kalvītis ar partijas preses sekretāra Arno Pjatkina starpniecību. Viņš arī uzsvēra, ka līdz Demakovas lēmumam par aiziešanu "viņa ir pilntiesīgs ministrs un bauda pilnīgu partijas uzticību".

Līdzīgu viedokli pauda arī Demakovas kolēģis valdībā un TP valdē Edgars Zalāns, kurš atzina, ka "augsti vērtē viņu kā profesionāli" un demisija būtu tikai Demakovas pašas lēmums.

Savukārt TP pārstāve Kristiāna Lībane-Šķēle aģentūrai BNS teica, ka svarīgākais, lai Demakovai izdotos atrisināt savas veselības problēmas, un pašlaik runas par ministres atkāpšanos esot pāragras.

"Ticu, ka viņa tā [par aiziešanu] pašlaik ir domājusi, atbildīgi pieejot situācijai," sacīja Lībane-Šķēle, taču tas nebūt nenozīmējot, ka uzreiz jādomā par ministres aizstājēju.

"Varu tikai izteikt cerību, ka Latvijas sabiedrība viņu nezaudēs," norādīja TP biedre, uzsverot Demakovas lomu Latvijas kultūrā un paužot cerību, ka viņa tomēr atradīs veidu, kā atrisināt veselības problēmas un turpināt pildīt savu pašreizējo amatu.

Paziņojumā presei H.Demakova atvainojas Latvijas inteliģencei un kultūras dzīves līderiem, ka patlaban nevar piedalīties diskusijā par Rīgas koncertzāles projektu, lai arī viņai būtu “daudz kas sakāms”.

“Jāteic, man būtu daudz kas sakāms pēdējo dienu laikā aktuālajā diskusijā par Rīgas koncertzāles projektu, taču liktenīgā sakritība manu piedalīšanos sabiedriski politiskajās sarunās padara neiespējamu. Es "mājas režīmā" strādāju ar dokumentiem, sekoju notikumiem publiskajā telpā, cenšos noturēt tikšanās ar ministrijas augstāko ierēdniecību pie sevis mājās, taču locītavas sāpju saasinājums ir neprognozējams un piedalīšanos publiskās debatēs tas padara neiespējamu. Turpinu uzskatīt, ka argumentēta politiska diskusija, kura iztiek bez populisma komponenta, un darbs pie lēmumu īstenošanas ir galvenais politiķa arsenāls, kurš nav aizvietojams nedz ar priekšvēlēšanu kampaņu, nedz ar taktiskām intrigām partiju starpā,” teikts ministres paziņojumā.

H.Demakova norāda, ka viņai nav konstatēta "mirstama vaina", tomēr diagnoze prasīšot nopietnu ārstēšanu. Turpmāko trīs nedēļu laikā viņai paredzētas konsultācijas ar ārstiem Latvijā un ārvalstīs, lai noskaidrotu, kāda veida ārstēšana būs nepieciešama. Par savu gala lēmumu atstāt amatu veselības problēmu dēļ ministre paziņos 2.februārī.

Saslimšanas straujo attīstību esot veicinājusi fiziska trauma, kuru ministre guvusi pērnā gada oktobrī, taču nav pievērsusi tai uzmanību.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas