Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

papildināta - Vilnītis nesniedz KNAB reorganizācijas priekšlikumus; tā vietā kritizē Dombrovski

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis premjeram Valdim Dombrovskim ("Vienotība") nesniedz priekšlikumus KNAB struktūras jaunā modeļa izstrādei, tā vietā norādot uz valdības vadītāja rīcības prettiesiskumu. 

Par to liecina aģentūras BNS rīcībā esošā Vilnīša atbildes vēstule premjeram, kuru Dombrovskis pirmdien saņēmis. 

Šī vēstule, visticamāk, ir tā pati, ko novembra beigās Vilnītis sūtīja ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, jo abu sūtījumu saturs ir ļoti līdzīgs. Par to liecina arī vēstules nobeigumā izteiktais lūgums izvērtēt premjera rīcības likumību. 

Iepriekš starpinstitūciju komisijas sastāvs tika izveidots, lai izstrādātu priekšlikumus par biroja struktūras jauno modeli un izvērtētu biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskumu un atbilstību valsts interesēm un demokrātiskās pārvaldes principiem. 

Vilnītis vēstulē premjeram norāda, ka komisijai dotais uzdevums rada pārliecību, ka ir nepamatoti atkārtoti likts veikt uzdevumu, kuru ar premjera jūlijā izdoto rīkojumu izveidotā komisija jau izpildījusi.It sevišķi, ņemot vērā, ka ir konceptuāli atbalstīts KNAB struktūras jaunais modelis, nav skaidrs, kādi var būt vēl izstrādāti priekšlikumi par biroja struktūras jauno modeli un vai ar šo rīkojumu komisijai nav jāuzņemas risināt biroja priekšnieka kompetencē esošos jautājumus. 

Tas savukārt Vilnītim rada aizdomas par iespējamo administratīvo resursu nelietderīgu izmantošanu un biroja priekšnieka rīcības brīvības nepamatotu ierobežošanu. No likumības viedokļa neesot izprotama premjera rīkojumā komisijai dotā uzdevuma daļa - izvērtēt biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskumu, norāda Vilnītis. Šajā sakarā viņš uzsver, ka Valsts pārvaldes iekārtas likums un KNAB likums neparedz komisijas izveidošanu šādiem jautājumiem. 

Vilnītis vēstulē premjeram tāpat kā vēstulē ģenerālprokuroram vēstī, ka situācijas ar Ministru prezidenta rezolūcijām atkārtošanās rada iespaidu par juridisko nihilismu. 

Nobeigumā vēstulē Vilnītis raksta, acīmredzot to domājot ģenerālprokuroram un Saeimas komisiju vadītājiem: "Ņemot vērā minēto, lai nodrošinātu biroja rīcības tiesiskumu un likumību, lūdzu izvērtēt premjera rīcības likumību, sniegt tiesisko apstākļu skaidrojumu un apturēt līdz skaidrojuma saņemšanai biroja priekšniekam premjera rezolūcijās doto uzdevumu izpildi." 

Saskaņā ar premjera 12.novembrī parakstīto rezolūciju Vilnītim līdz 6.decembrim bija jāiesniedz Dombrovskim priekšlikumi par biroja struktūras jauno modeli, pirms tam tos saskaņojot ar starpinstitūciju komisiju un biroja padomi. 

Vēstule nosūtīta arī ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (Zaļo un zemnieku savienība) un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājam Ainaram Latkovskim ("Vienotība"). 

Jau vēstīts, ka konflikts KNAB novembrī uzjundīts ar jaunu sparu. KNAB darbinieki ar vairākām vēstulēm vērsušies pie premjera par Vilnīša rīcību, informēta arī Ģenerālprokuratūra. Arī Vilnītis nepalika atbildi parādā un lūdza ģenerālprokuroru izvērtēt premjera nesen parakstītās rezolūcijas par starpinstitūciju komisijas darba atjaunošanu tiesiskumu. 

Dombrovskis iepriekš nolēma izveidot komisiju virsprokurora Arvīda Kalniņa vadībā, kas vērtēs KNAB vadītāja Normunda Vilnīša rīcības tiesiskumu. Lai apturētu situācijas pasliktināšanos un rastu risinājumus turpmākai KNAB darbībai, Dombrovskis iesniedza rezolūciju KNAB vadītājam un parakstīja rīkojumu par grozījumiem starpinstitūciju komisijas sastāvā un uzdevumos KNAB situācijas vērtēšanai. 

Jaunais komisijas sastāvs izveidots, lai izstrādātu priekšlikumus par biroja struktūras jauno modeli un izvērtētu biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskumu un atbilstību valsts interesēm un demokrātiskās pārvaldes principiem. Komisijai līdz 2011.gada 10.janvārim premjeram jāiesniedz iepriekš minēto jautājumu vērtējumi un priekšlikumi situācijas risināšanai.

(papildināta 3.-8.rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas