Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

papildināta - VK vēršas prokuratūrā par KNAB rīcību ar operatīvajiem līdzekļiem

Valsts kontrole (VK) finanšu revīzijā konstatējusi prettiesisku operatīvo līdzekļu izmantošanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un par to informējusi prokuratūru, šodien žurnālistiem apstiprināja valsts kontroliere Inguna Sudraba.Konstatētie pārkāpumi ir ierobežotas pieejas informācija, tāpēc plašāk netiek skaidroti.

Sudraba vien norādīja, ka konstatēta "netiesiska rīcība, kura ir būtisks pārkāpums", par kuru jāatbild iestādes vadītājam.Aizkavējusies ir arī KNAB kopējās revīzijas publiskošana, jo biroja amatpersonas kavējas ar revīzijas apstiprināšanu elektroniskā paraksta formā.Noslēdzot ikgadējās finanšu revīzijas, Valsts kontrole kopumā par sešās institūcijās konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem ir informējusi prokuratūru.VK arī konstatējusi, ka Valsts policija bija noslēgusi tiesiski nepamatotus līgumus ar pašvaldībām un bez likumīga pamata iekasējusi no tām samaksu 243 000 latu apmērā.Tāpat revīzijā nav gūta pārliecība par Valsts policijas koledžas ilgtermiņa ieguldījumu pilnīgumu un eksistenci 569 000 latu kopējā uzskaites vērtībā.VK jau iepriekš bija konstatējusi, ka VA "Jaunie trīs brāļi" nebija tiesiska pamata slēgt vienošanos ar SIA "Jaunrīgas attīstības uzņēmums" par Laikmetīgās mākslas muzeja meta un teritorijas detālplānojuma izstrādi. Tā kā Kultūras ministrija (KM) nav veikusi darbības aģentūras rīcības seku novēršanai, ir radusies situācija, ka uzņēmums ir iesniedzis prasības pieteikumu tiesā pret valsti KM personā par 527 000 latu piedziņu.

Par Valsts kontroles ziņojumā norādītās vienošanās saturu, ko slēdza VA Jaunie „Trīs brāļi” (J3B) un SIA „Jaunrīgas attīstības uzņēmums”, KM ir informēta kopš J3B reorganizācijas 2009. gadā. KM nekādā veidā nebija pilnvarojusi J3B direktoru slēgt šo darījumu, nedz arī akceptējusi to.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu iestādes vadītājs  atbild par iestādes noslēgto darījumu lietderību un tiesiskumu un finanšu līdzekļu izlietojumu. 2010.gada 18.maija Ministru kabineta (MK) sēdē  KM informēja MK par situāciju saistībā ar Laikmetīgās mākslas muzeja projektu un iespējamo tiesvedību. Vienīgi tiesas ceļā var atzīt darījumu par spēkā neesošu no tā noslēgšanas dienas, tādēļ šobrīd prasība atzīt līgumu par spēkā neesošu tiek skatīta Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā.

Tāpat VK revīzijās secinājusi, ka Lauku atbalsta dienestā (LAD), lemjot par vienotā platības maksājuma piešķiršanu, dienests nepārliecinās par pieteikumu iesniegušo personu īpašuma tiesību esamību, kā rezultātā pastāv krāpšanās un nepamatotu platību maksājumu izmaksu risks.

VK konstatējusi, ka pērn LAD bijušajam darbiniekam izmaksāts atbalsts 297 latu apmērā par zemi, kas nav bijusi viņa īpašumā. Savukārt kādai dienesta darbiniecei izmaksāti 423 lati, lai arī informācija par zemes apsaimniekošanu ir pretrunīga un nav iespējams pārliecināties par zemes tiesisko valdītāju.

VK prokuratūru informējusi par Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošās Jūrniecības koledžas vadītāja rīcību, kurš slēdzis līgumu ar savu dēlu, kā arī informējusi par pārkāpumiem degvielas izlietojumā Centrālajā zemes komisijā.

(pievienota 7. un un 8.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas