Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Zatlers kritizē Saeimu, KNAB šefu aicina izraudzīties caurspīdīgi

Valsts prezidents Valdis Zatlers, kuram apritējis gads Valsts prezidenta amatā, otrdien gada preses konferencē kritizēja Saeimas darbu. ”Saeima pašlaik strādā intensīvāk nekā pagājušā gada rudenī, bet ne vienmēr kvalitatīvi." Viņš atgādināja, ka ir atdevis otrriezējai caurlūkošanai trīs likumus, tostarp Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likumu.

Ja Saeima nebūs spējīga veikt korektas izmaiņas, viņam varētu nākties izmantot Satversmes 72.pantā deliģētās tiesības, sacīja V.Zatlers. Minētais pants dod tiesības prezidentam apturēt likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem. Likums nododams tautas nobalsošanai, ja to atbalsta desmitā daļa vēlētāju.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidāts jāizraugās caurspīdīgā, sabiedrībai saprotamā procesā, atzina Valsts prezidents.

«Pirmais nosacījums — visam jānotiek tā likuma ietvaros, kas šodien ir spēkā,» sacīja V.Zatlers. Pašlaik KNAB likums paredz, ka uz KNAB priekšnieka amatu var rīkot konkursu (bet var arī nerīkot). Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) uzskata, ka kandidātu varētu izraudzīties arī bez konkursa — tādu, kuram ir pieredze iestādes vadīšanā, pielaide valsts noslēpumam, kā arī zināšanas par izmeklētāju darbu, Ministru prezidents atzina intervijā Latvijas Radio. Prezidents savukārt pauda viedokli — pašlaik nebūtu saprātīgi steigā mainīt likumu, to pielāgojot konkrētajai situācijai. Signāls, ka izraudzīts politiski neietekmējams KNAB vadītājs, pēc V.Zatlera domām, būtu Saeimas balsojums, kurā 75 deputāti nobalsotu par konkrēto kandidātu.

Atbildot uz Dienas jautājumu, kā V.Zatlers reaģētu, ja KNAB vadītājs tiktu izraudzīts līdzīgi kā viņš pats pirms nu jau vairāk nekā pirms gada, prezidents atbildēja vispārīgi, aizrādot, ka daudzu augstu amatpersonu iecelšanai nav noteikta stingra kārtība. «Pēc katras šādas augstākās amatpersonas ievēlēšanas — vai tas būtu Augstākās tiesas priekšsēdētājs, ģenerālprokurors vai Satversmes aizsardzības biroja direktors — būtu jāizdara analīze, kā šis process ir noticis,» ieteica V.Zatlers. Viņaprāt, pēc šādas analīzes likumos varētu veikt izmaiņas, nevis otrādi — grozīt likumu, kad amats vakants. «Diemžēl līdzšinējā politiskā kultūra ir tāda, ka mēs sākam kaut ko raustīt likumos pēdējā brīdī, pirms tas notiek, un nākamreiz atkal sastopamies ar tām pašām grūtībām.»

V.Zatlera kandidatūru Valsts prezidenta amatam valdošās koalīcijas partijas nosauca pēdējā brīdī pirms kandidātu pieteikšanas beigām. Kā noskaidrojās vēlāk, V.Zatleru izvēlējās ļoti šaurā politiķu lokā sanāksmē Zooloģiskajā dārzā, par ko bija informēta tika varas partiju elite.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zatlers: jaunais KNAB vadītājs jāizraugās balstoti

Zatlers kritizē Saeimu

fsdgdfg

Satversmes 72.pants

Valsts Prezidentam ir tiesības apturēt likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem. Viņam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu. Šīs tiesības Valsts Prezidents vai viena trešā daļa Saeimas locekļu var izlietot desmit dienu laikā, skaitot no likuma pieņemšanas Saeimā. Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Ja augšminēto divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad pēc šī laika notecēšanas likums ir publicējams. Tautas nobalsošana tomēr nenotiek, ja Saeima vēlreiz balso par šo likumu un ja par tā pieņemšanu izsakās ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no visiem deputātiem.

dsf

Prezidents varas sajūtas meklējumos. Lasiet politiķu un eskpertu vērtējumus par Valdi Zatleru.


Aptauja Rīgas ielās:

Zenta, pensionāre
Man Zatlera darbība ir pieņemama. Man patīk, ka viņš brauc tikties ar tautu un interesējas par dzīvi Latvijā. Arī dziesmu svētku atklāšanā viņš bija kopā ar tautu. Zatleram sākumā grūtāk gāja ar runām, bet jāsaprot, ka viņam tas bija jauns darbs, un viņš bija iesviests svešā vidē. Ar laiku viņš “piešausies”, un līdz prezidentūras beigām viss būs kārtībā. Zatleram nav lielas pilnvaras, tāpēc, ko viņš var, to viņš dara. V.Zatlers nav slikts prezidents, arī vizuāli man viņš patīk.

Dace, strādā
Man liekas, ka Valdis Zatlers ir tāds nemanāmais prezidents. Viņš darbojas tik klusi, ka nevaru izcelt nevienu spilgtu notikumu vai darbību viņa līdzšinējā prezidentūrā. Kluss un nemanāms – tas raksturo mūsu prezidentu.


Jānis, strādā
Būtībā neko spilgtu par prezidentu nevaru pateikt. Protams, viņš parādās dažādos notikumos valsts līmenī, bet viņa darbība nav spilgta. Varbūt vienīgi palicis atmiņā, ka viņš piedalījās Doma laukumā notikušajā lietussargu revolūcijā.


Valdis, muzikants
Prezidents gada laikā strādājis ļoti labi. Man patīk, ka viņš ir “mūsējais”. Viņš mūs saprot, viņš ir gudrs, inteliģents. Man ļoti nepatīk, ka viņam piesien aplokšņu skandālu, jo mēs visi esam auguši padomju savienībā, kur bija tāda sistēma. Zatlers nebaidījās godīgi pateikt, ka tā tas bija, un to es vērtēju augstāk par visu.

Māra, dziesmu svētku dalībniece
Līdz šim prezidents kaunu Latvijai nav darījis. Arī manī viņš pagaidām vilšanos nav izraisījis. Man tomēr nedaudz žēl, ka viņš vairs nestrādā kā ārsts. Viņš tautai varbūt darītu vairāk laba, būdams dakteris. Zatlers ir palīdzējis arī maniem radiniekiem, tāpēc man gribētos, lai viņa prasmes nezūd.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas