Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

papildināta - ZRP piekrīt Vienotības aicinājumam par divpusējām sarunām programmatiskajos jautājumos

Zatlera Reformu partija (ZRP) piekrīt Vienotības aicinājumam par divpusējām sarunām un pašlaik atzīst Vienotību kā prioritāro sarunu partneri ekspertu grupās, runājot par programmatiskajiem jautājumiem.

To žurnālistiem ZRP piektdien pavēstīja partijas premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs.

Viņš uzsvēra, ka līdz ar to Saskaņas centrs (SC) un Nacionālā apvienība kā sarunu partneri nav nostumti malā, taču ZRP respektē  Vienotības piedāvājumu par tieši šādu sarunu gaitu.

"Ticiet man, tas nedara postu šai sarunu gaitai," sacīja Sprūdžs, piebilstot, ka par visiem programmatiskajiem jautājumiem tik un tā būs jārunā ar visiem sarunās iesaistītajiem politiskajiem spēkiem. "Es atturētos to traktēt kā lielu piekāpšanos," viņš piebilda.

Vienotība būs ZRP prioritārais sarunu partneris gan ekspertu grupās, gan arī "visaugstākajā līmenī".

Sprūdžs uz norādi, ka  Vienotība ceturtdien bijusi neizpratnē un pat apvainojusies par to, ka ZRP ekspertu grupās jau tikušies ar SC pārstāvjiem, atbildēja, ka acīmredzot ir pārpratums, jo "mēs nesapratām viņu pozīciju kā ekskluzīvu piedāvājumu", taču pašlaik par prioritāro sarunu partneri izvirzīta tieši  Vienotība.

Viņš arī pastāstīja, ka ZRP trešdien notikusi pirmā sanāksme ar Saeimā ievēlētajiem deputātiem, kuri kopā ar partijas valdi diskutējuši par sarunu gaitu, sarunu vedēji atskaitījušies frakcijai par to, kā sokas līdzšinējās sarunās ar pārējām partijām, "kādas ir jau redzamās iespējamās vienošanās, tāpat mēs analizējām iespējamos koalīciju modeļus".

"Rezultāts no šīs tikšanās ir, ka gan valde, gan frakcija ir vienoti un atbalsta pašreizējo sarunu gaitu un stratēģiju, un atbalsta, ka pirmām kārtām ir jāvienojas par programmatiskām nostādnēm un jāsaņem skaidrība, cik būs iespējams īstenot no mūsu partijas programmas, pirms runāt par konkrētām personālijām un amatu sadali vai kaut kādu ļoti specifisku koalīcijas modeli," teica Sprūdžs.

Viņš piebilda, ka iespējamā frakcijas vadība vēl nav apspriesta, tam vēl neesot arī konkrētu kandidatūru.

Savukārt nākamnedēļ trešdien vai ceturtdien ZRP organizēs izbraukuma pasākumu ar ievēlētajiem deputātiem, kurā viņiem skaidros ekspertu grupās panākto un ziņos par partijas programmas īstenošanas iespēju dažādos iespējamos koalīcijas modeļos. Tāpat ZRP izzinājusi savu biedru viedokļus nodaļās visā Latvijā, piebilda ZRP pārstāvis.

Atbilstoši ZRP paziņojumam pēc valdes ārkārtas sēdes ZRP valdē un frakcijā ir vienots viedoklis par to, ka lēmums par sarunu risinātājiem doto pilnvarojumu risināt sarunas ar trim Saeimā ievēlētajām partijām, lai noskaidrotu partiju programmu saskares punktus un iespējas pilnīgāk realizēt ZRP programmā definētās reformas, ir optimāls.

"ZRP biedri, nodaļas un frakcija pilnībā atbalsta, ka sarunu prioritāte ir vispirms panākt vienošanos par ZRP programmas realizēšanas iespējām [..] Valde vienojās, ka prioritāte turpmākajās dienās ir divpusējās sarunas ar Vienotības pilnvarotajiem pārstāvjiem un darbs divpusējās ekspertu grupās.

Jau vēstīts, ka  Vienotība aicinājusi ZRP rīkot divpusējas ekspertu grupu tikšanās programmatisko jautājumu apspriešanai, nevis paralēlas diskusijas vairāku politisko spēku vidū, kā to rosinājusi ZRP, ceturtdien pēc  Vienotības ārkārtas valdes sēdes paziņoja apvienības līdere Solvita Āboltiņa.

Viņa arī noraidīja izskanējušo informāciju par  Vienotības iespējamo palikšanu opozīcijā, piebilstot, ka tas nekad nav apspriests.

Premjers Valdis Dombrovskis žurnālistiem uzsvēra, ka svarīgas ir tieši divpusējas tikšanās tādu programmatisku jautājumu apspriešanai kā nodokļu politika, augstākās izglītības reforma un tautas vēlēts prezidents, īpaši starp Vienotību un ZRP.

Ziņots arī, ka ZRP un Saskaņas centra izvirzītie eksperti ceturtdien bez  Vienotības pārstāvju klātbūtnes sanāca uz pirmo ekspertu darba grupas sēdi, lai diskutētu par ekonomikas jautājumiem. ZRP viens no ekspertu grupas dalībniekiem Roberts Ķīlis aģentūrai BNS pastāstīja, ka lietišķā sarunā par ekonomikas un finanšu bloka jautājumiem ZRP pārstāvji izklāstījuši savu redzējumu par nodokļu jautājumiem, tostarp nodokļu samazināšanas iespējām, un uzklausījuši arī SC pārstāvju viedokli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas