Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

papildināta - ZRP un SC eksperti jau sākuši kopīgu darbu bez Vienotības līdzdalības

Kamēr apvienība_ Vienotība _vēl domā, vai deleģēt savus pārstāvjus darba grupām iespējamajā koalīcijā, Zatlera reformu partijas (ZRP) un Saskaņas centra (SC) pārstāvji šodien jau sanākuši uz pirmo ekspertu darba grupas sēdi, kurā apspriesti ekonomikas jautājumi.

ZRP un SC eksperti šodien tikās Saeimā, apspriežot ekonomikas un finanšu jautājumu bloku. No ZRP puses sarunās piedalījās Edmunds Sprūdžs, Vjačeslavs Dombrovskis un Roberts Ķīlis, bet SC pārstāvēja Nils Ušakovs, Jānis Urbanovičs un Iveta Strautiņa.

Kā pastāstīja ZRP pārstāve Daiga Holma, ekonomikas jautājumu saskaņošanā panākts labs progress, bet nākamās sarunas plānotas par izglītības jomu un citiem jautājumiem. Arī Ušakova preses sekretāre Anna Kononova atzina, ka sarunas bijušas ļoti produktīvas.

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs skaidroja, ka ZRP aicinājusi uz ekspertu apspriedēm visas Saeimā iekļuvušās partijas, izņemot Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

"Kopš trešdienas vakara esmu lūdzis nacionālās apvienības vadītāju Raivi Dzintaru vienoties par tikšanās laiku ZRP un VL-TB/LNNK ekspertu grupai par ekonomikas programmas jautājumiem. Kamēr nav notikusi tikšanās ar nacionālo apvienību, jaunas tikšanās šādā formātā ar SC nenotiks," norādīja Sprūdžs.

"Vispirms vēlamies runāt ar Vienotības ekspertiem, taču Vienotība līdz piektdienai tālākas sarunas ir apturējusi. ZRP ekspertu grupu nepieciešamību savstarpējai komunikācijai ierosināja Vienotība detalizētu jautājumu saskaņošanai," skaidroja ZRP politiķis.

Jau ziņots, ka kopš svētdienas starp Saeimā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem notiek konsultācijas par koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un Vienotība, kas turpina sarunas ar trešajiem iespējamiem partneriem - SC un nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK.

Sarunu gaitā jau parādījušās pirmās nesaskaņas, jo Vienotība paudusi neapmierinātību ar sarunu formātu, proti, ka tiek izveidotas divas paralēlas ekspertu darba grupas, kas darbosies ar dažādu viedokļu un partiju programmu saskaņošanu. Tāpat Vienotībai nepatika, ka ZRP otrdien divatā tikās ar SC.

ZRP un Vienotība otrdien vienojās par ekspertu grupu izveidošanu no abu politisko spēku pārstāvjiem. Eksperti darbotos trīs jautājumu blokos - ekonomikā un finansēs, tiesiskumā un drošībā, kā arī humanitārajā jomā saistībā ar sociālo sfēru, izglītību un kultūru. Sākumā tika minēts, ka trešā iespējamā koalīcijas partnera pārstāvji šajās ekspertu darba grupas pagaidām netikšot piesaistīti.

Pēc tam ZRP norādīja, ka ekspertu darba grupās tiks iesaistīti gan SC, gan nacionālā apvienība. ZRP ierosināja, ka būs divas paralēlas grupas: ZRP, Vienotība un SC, kā arī ZRP, Vienotība un VL-TB/LNNK.

Vienotībai par šādu eksperta darba grupu izveidošanu pauda neapmierinātību, jo tas liekoties mulsinoši, neracionāli un nesaprotami.

Šodien notiks Vienotības ārkārtas valdes sēde, kurā varētu spriest, vai vispār šīm grupām deleģēt savus pārstāvjus, kā arī nopietni izvērtēt, kurš varētu būt iespējamais trešais koalīcijas partneris.

Kā stāsta ZRP un Vienotības sarunās iesaistītās personas, nesaskaņas esot tajā, ka ZRP vispirms vēlas vienoties par programmām un veicamajiem darbiem un tikai tad veidot koalīciju, bet Vienotība vispirms vēloties izveidot koalīciju, kura arī strādātu pie valdības deklarācijas un viedokļu saskaņošanas.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, Vienotība - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Patlaban kā reālākā iespējamā tiek minēta triju partiju koalīcija, kuras pamatā būtu ZRP un Vienotība. Trešais partneris varētu būt SC vai nacionālā apvienība.

Netiek arī izslēgts, ka koalīciju varētu veidot divatā SC un ZRP, bet par šādu modeli ne no vienas puses liela sajūsma netiek izrādīta.

(papildināta ar E.Sprūdža viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas