Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināts (18:08) - Topošās valdības partneri beidzot vienojas par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā

Topošās koalīcijas partneri - Vienotība, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība (NA) - beidzot vienojušies par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā. Līdz ar to skaidri arī teju visi jaunās valdības ministri.Vienotību jaunajā valdībā varētu pārstāvēt premjere Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Tāpat Vienotība varētu uzņemties arī Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra amatu, pastāstīja Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Pašlaik vēl oficiāli nav nosaukts izglītības un zinātnes ministra amata kandidāta vārds. Šim amatam ir uzrunāta Iespējamās misijas vadītāja Mārīte Seile, taču lēmumi par viņas kandidatūru neesot pieņemti un Vienotība par to lemšot trešdien valdes un frakcijas sēdē.

"Es varu apstiprināt, ka Seiles kundze ir uzrunāta, un, visdrīzāk, ka piekristu, bet Vienotības frakcija un valde trešdien sanāks un par to lems. Seile ir ļoti laba kandidāte," uzsvēra Āboltiņa.

ZZS jaunajā valdībā varētu pārstāvēt ekonomikas ministre Dana-Reizniece Ozola, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, kā arī veselības ministrs Guntis Belēvičs. Tāpat ZZS uzņemtos atbildību par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārā sekretāra amatu, virzot tajā Edgaru Tavaru.

Savukārt Nacionālajā apvienība jaunajā valdībā varētu būt pārstāvēta ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu, tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču, kultūras ministri Daci Melbārdi. Savukārt Saeimas priekšsēdētājas amatu NA gatava uzticēt Inārai Mūrniecei, apliecināja viens no NA līderiem Raivis Dzintars.

Pašlaik topošās koalīcijas partneri turpinās valdības deklarācijas izstrādi.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis teica, ka kompromisi ir panākti un ZZS gatava konstruktīvi strādāt, turpinot arī jaunās valdības deklarācijas izstrādi.

"Ir panākts rezultāts, tiešām vairāk vai mazāk kompromiss. Strādāsim," teica Brigmanis.

Arī Nacionālās apvienības pārstāvis Raivis Dzintars pauda atzinību par to, ka amatu sadalīšanas process tuvojas noslēgumam. Pēc viņa vārdiem, visiem bijuši jāpieņem dažādi kompromisi.

"Pierādījums labam kompromisam ir tas, ka visi jūtas mazliet neapmierināti [par sarunu iznākumu]," viņš pauda. "Ir atrasts līdzsvars un tas ir pamats turpmākam darbam," piebilda Dzintars.

Savukārt Saeimas prezidijā NA par Saeimas priekšsēdētāju gatava virzīt Ināru Mūrnieci, bet par viņas biedriem kļūtu Zaļo un zemnieku savienības un Vienotības pārstāvji.

Trešdien partiju pārstāvji dosies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, lai pastāstītu par valdības veidošanā panākto. Tomēr juridiski Valsts prezidents nominēt Straujumu par jaunās valdības premjerministra amata kandidāti varēs tikai tad, kad pilnvaras būs nolikusi esošā valdība. Tas notiks 12.Saeimas pirmajā dienā - 4.novembrī, un jau 5.novembrī varētu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kurā varētu apstiprināt jauno valdību.

Jāatgādina, ka sarunas par atbildības jomu sadali partneri sāka uzreiz pēc vēlēšanām, taču apmēram trīs nedēļas partijām neizdevās vienoties par atsevišķām atbildības jomām. ZZS uzstāja uz VARAM pārraudzību, kas bija arī viena no NA prioritātēm, tāpat bija jautājumi par to, kurš uzņemsies izglītības un zinātnes ministra un veselības ministra amatus.

Trešdien partijas dosies uz sarunu pie prezidenta, lai informētu par šodienas sarunu rezultātiem un valdības deklarāciju.

Papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas