Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Par daudzām augstām amatpersonām rodas jautājums, kā tās spēj atmaksāt kredītus

Par daudzām valsts augstākajām amatpersonām rodas jautājums, kā tās patlaban spēj atmaksāt savus kredītus, ceturtdien vēsta laikraksts Diena, kura redzeslokā nonākušas 14 amatpersonas.

Laikraksts pievērsis uzmanību tādām amatpersonām kā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja Valentīna Andrējeva, Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Bergholcs, Ekonomikas ministrs Artis Kampars, Saeimas deputāts Oskars Kastēns, Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs Māris Kālis, Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas vadītāja Irēna Krūmane, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Baiba Paševica, Veselības ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts, Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis
Saeimas deputāts Juris Sokolovskis, Iepirkumu uzraudzības komisijas vadītājs Andrejs Tiknuss.

Kā vēsta laikraksts, patlaban vēl amatpersonas, kurām ir lielas kredītsaistības, turas "virs ūdens" un, kā pašas apgalvo, spēj samaksāt kredītus, turpretim nākamais algas samazinājums jau varētu būt kritisks. Laikraksta analīze atklāj, ka lielākās problēmas var rasties tām amatpersonām, kas tieši vai netieši saistītas ar valsts maku.

I.Rimšēvičs, kura alga uz rokas ir aptuveni 5500 latu, bet ikmēneša kredīta maksājums - aptuveni 2500 latu, norādījis, ka termiņus nekavē un līdzekļu kredīta apmaksai viņam pietiek. O.Kastēna alga, pēc laikraksta vēstītā, ir 986 lati, bet ikmēneša maksājums - ap 500 latiem. Viņš teicis, ka pagaidām iekļaujas gan maksājuma apmēros, gan termiņos, savukārt Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Bergholcs atzinis, ka ar kredīta atdošanu saistītos ikmēneša maksājumus samazinātais atalgojums būtiski ietekmējot, tomēr pašreizējās izdevīgās procentu likmes kompensējot to. Viņš esot izmantojis arī kredītbrīvdienas.

G.Kūtris algas apmēru nav atklājis, bet atzinis, ka bankas maksājumi veido aptuveni trešdaļu no viņa ienākumiem, tādēļ izdzīvot viņš varot. Vienīgais viņa papildu ienākumu avots ir pasniedzēja darbs Latvijas Universitātē. Savukārt A.Kampars atzinis, ka algas dzīvošanai nepietiek. Viņa alga uz rokas ir 1320 lati, bet ikmēneša maksājums - ap 800 latiem. Ilgtermiņa saistības ministrs sedzot no uzkrājumiem, kas veikti laikā, kad viņš strādājis uzņēmējdarbībā. "Toreiz likās, ka varu atļauties iet politikā, jo esmu gana daudz izdarījis privātajā biznesā. Tagad šis lēmums ir nopietni jāpārvērtē, jo algas dzīvošanai nepietiek," teicis ministrs.

Korupcijas pētnieki amatpersonu lielajās kredītsaistībās nesaskata neko prettiesisku, taču atzīst, ka tas rada riskus. "Tas, ka amatpersona "labajos gados" ir paņēmusi kredītu un tagad tai ir samazināta alga, neliecina ne par ko prettiesisku. Līdzīgā situācijā šobrīd ir tūkstošiem cilvēku Latvijā," norādījis Providus korupcijas pētnieks Valts Kalniņš, tiesa, viņš arī piebildis, ka zināmu korupcijas risku šis apstāklis tomēr radot.

Par citu amatpersonu skaidrojumiem lasiet ceturtdienas Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas