Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Par Dobeļa izteikumiem ierosinās deputāta Ētikas kodeksa pārkāpuma lietu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdien nolēma ierosināt deputāta Ētikas kodeksa pārkāpuma lietu saistībā ar deputāta Jura Dobeļa ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK) izsaukumiem, debatējot par grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā.

Tā kā uz komisijas sēdi bija ieradies tikai kvorumam minimāli vajadzīgais deputātu skaits, parlamentārieši vienojās par šo jautājumu diskutēt vēl kādā sēdē un uzaicināt gan iesnieguma autoru Aleksandru Golubovu ("Saskaņas centrs"), gan Dobeli.

Komisija jau bija lemttiesīga par lietas ierosināšanu, tomēr tautas kalpi pirms dokumentu sagatavošanas vēl vēlas plašākā lokā uzklausīt iesaistīto parlamentāriešu viedokļus.

Mandātu un ētikas komisijā kopumā ir astoņi deputāti, bet par ieceri ierosināt pārkāpuma lietu vienojās komisijas priekšsēdētāja biedrs Māris Ārbergs (Tautas partija), Ainars Latkovskis ("Jaunais laiks"), Imants Kalniņš ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK) un Valērijs Buhvalovs ("Saskaņas centrs").

Golubovs iesniegumā ētikas komisijai atzinis, ka līdz šim viņam Dobeļa izsaucieniem "turi muti" līdzvērtīgus "gadījies dzirdēt tikai no rupjiem, neinteliģentiem vai piedzērušiem cilvēkiem".

"Arī man veltītais apzīmējums "okupants" skan visai dīvaini. Esmu dzimis Latvijā, tāpat kā mani senči, esmu ārsts pēc profesijas, tātad man ne teorētiski, ne praktiski nebūtu iespējas kaut ko okupēt," skaidroja deputāts.

Golubovs arī vērsa kolēģu uzmanību uz to, ka šī nav pirmā reize, kad Dobelis ar izteicieniem no Saeimas zāles ar mērķi apkaunot citus deputātus "apkauno Saeimu kopumā un pazemina tās jau tā ne visai augsto autoritāti Latvijas sabiedrībā".

Apvainotais tautas kalps lūdza ētikas komisiju izskatīt šo incidentu 17.septembra plenārsēdē un likt Dobelim publiski atvainoties.

Pēc iepazīšanās ar iesniegumu komisijas locekļi neieslīga plašās debatēs, vien Golubova frakcijas biedrs Buhvalovs pievienojās argumentiem par "okupanta" apzīmējuma nekorektu lietošanu.

"Cik es zinu, Golubova kungs ir daudzās paaudzēs Latvijas pilsonis," piebilda deputāts, piekrītot, ka šajā notikumā saskata ētikas pārkāpumu.

Ārbergs savukārt kolēģiem stāstīja, ka pirms iesnieguma skatīšanas sazvanījies ar Dobeli, kurš apliecinājis, ka viņa teiktais neesot bijis vērsts ne pret vienu cilvēku konkrēti.

Taču, iepazīstoties ar iesniegumam pievienoto Saeimas sēdes protokolu, tautas kalpi konstatēja, ka vienā no izsaucieniem Dobelis kolēģi pat uzrunājis vārdā. "Tēvzemietis" vēl pēc savas uzstāšanās no zāles uzsaucis opozicionāram "Golubov, klausies: "Nāvi okupantiem!"," kad Golubovs devies pie tribīnes runāt par grozījumiem dzīvnieku aizsardzības likumā.

Jau vēstīts, ka, parlamentam galīgajā lasījumā lemjot par grozījumiem dzīvnieku aizsardzības likumā, izvērtās ilgstošas un visai asas debates. Runātāju vidū vienlīdz aktīvi bija gan opozicionāri, gan koalīcijas spēku pārstāvji, tostarp ne reizi vien tribīnē saistībā ar šo jautājumu kāpa Dobelis, aicinot atbalstīt konservatīvas vērtības un tradicionālas gaļas iegūšanas metodes.

Tomēr pirms pirmās Dobeļa uzrunas, kolēģiem redzot tautas kalpu tuvojamies tribīnei, no zāles atskanēja ironiskas piezīmes, ka arī šajā gadījumā "tas viss ir saistīts ar okupāciju".

Par to "tēvzemietis" strauji iesvilās un, ticis līdz mikrofonam, vērsās uz zāles kreiso spārnu, uzsaucot: "Okupant, turi muti ciet!"

"Nāvi okupantiem, bet tas ir cits jautājums," pēc mirkļa vēl piemetināja parlamentārietis, reaģējot uz sēdes vadītāja tūlītējo aizrādījumu par aizskarošām piezīmēm. Tūliņ pēc šīs piezīmes un jau parlamenta spīkera norādes, ka viņu par šādiem izsaukumiem var izraidīt no zāles, Dobelis pievērsās jautājumam par ētiski morālu principu ievērošanu pret dzīvniekiem.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saskaņā ar parlamenta Kārtības rulli pārrauga Saeimas deputātu ētikas kodeksa ievērošanu un izskata tautas kalpu Ētikas kodeksa pārkāpumu lietas.

Deputātu Ētikas kodekss noteic, ka tautas priekšstāvis savā retorikā nelieto tādus izteikumus un neatbalsta tādu rīcību, ko var uztvert kā aicinājumu uz pretlikumīgu darbību. Respektējot cilvēktiesības, deputāts argumentācijai nedrīkst atsaukties uz sava oponenta rasi, dzimumu, ādas krāsu, tautību, valodu, reliģisko pārliecību, sociālo izcelsmi vai veselības stāvokli.

Ētikas kodekss deputātu publiskos izteikumos arī nepieļauj vārdus, žestus un citādas rīcības, kas varētu būt aizskarošas, kā arī apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas