Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Pašvaldību savienība aicina atjaunot sešgadīgo bērnu apmācību

Latvijas Pašvaldību savienības aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) atjaunot skolēnu apmācību no 6 gadu vecuma, lai 2010.gada 1.septembrī šie bērni varētu sākt mācīties 2.klasē, informē savienība. LPS prasa pašvaldībām tiesības kopā ar skolu direktoriem noteikt klašu piepildījumu un skolotāju atalgojumu.

LPS arī aicina noteikt skolotājiem 40 stundu darba nedēļu. Šos priekšlikumus LPS Izglītības un kultūras komitejas sēdē izteica LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, kurš pie tiem bija nonācis pēc rūpīgām konsultācijām ar pašvaldībām, Izglītības darbinieku arodbiedrību, skolu direktoriem un skolotājiem.

LPS aicina atjaunot sešgadīgo bērnu apmācību ar 2009.gada 1.septembri vai 1.oktobri, ja līdz 1.septembrim vēl nebūs izmainīts mācību programmas saturs un atrisināts jautājums par sešgadīgo bērnu pedagogu algu mērķdotāciju.

LPS priekšsēdis A.Jaunsleinis aicināja IZM pārstāvjus skolu pedagogu algu mērķdotāciju sadalīt līdz pašvaldībām, ņemot vērā ne tikai skolēnu skaitu, bet arī attiecīgās pašvaldības apdzīvotības blīvumu – gan iedzīvotāju, gan apdzīvoto vietu blīvumu pašvaldības teritorijā.

Izglītības un zinātnes ministres biroja vadītāja Inese Matvejeva LPS sēdē informēja, ka IZM speciālisti pašlaik strādā pie sešgadīgo bērnu un 1.klases mācību programmu kompilēšanas un ka sešgadīgos bērnus mācīs pirmskolas iestāžu pedagogi, kuriem, iespējams, tiks rīkoti speciāli kursi. Viņa arī atzina, ka piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācība pašlaik ir pārlikta uz pašvaldību pleciem, bet informēja, ka IZM ir pieprasījusi finansējumu sešgadīgo bērnu pedagogu algām no iespējamā Pasaules Bankas aizdevuma. No šī aizdevuma IZM ir pieprasījusi finansējumu arī skolotāju atlaišanas pabalstiem.

I.Matvejeva atzina, ka sešgadīgo bērnu apmācība nav obligāta, kamēr sešgadīgo bērnu pedagogu algām nav piešķirta valsts mērķdotācija. Taču viņa solīja, ka no 2010.gada 1.septembra šī valsts mērķdotācija būs un sešgadīgo bērnu izglītība būs obligāta.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas